Posts

Showing posts from March, 2008

Preparation To Miri Part 2

Owh lupe nak sambung cerita yang pasal HR Petronas call saya masa saya kursus kahwin haritu. Hmm gini, tetiba Isnin tue Kak Mas call saya and suara dia cam desperate and sort of begging me suruh saya pergi PIPE dulu instead of ke Miri 1 April nie. Saya cakap ok jer tanpa tanya sebab. Yelah, taknak lah menampakkan kita nie difficult and fussy person kan.

Ramai jugak yang pelik sebab PIPE nie diorang cakap kene ade staff ID dulu lah and kene go through nomination dululah. Orang yang apply awal pun kadang2 5 bulan baru dapat pegi PIPE and then saya tup tup tak sempat masuk kerja dah kene pegi PIPE. Huhu... Papelah saye redah sahajalah.

Walaupun ramai yang cakap it's better for me to experience working with Petronas first then baru pegi PIPE sebab nanti takde feel tapi saya sebenarnya agak bersyukur kene pergi PIPE dulu. 2 sebab utama adalah:

1)Sempatlah lagi ada masa jumpa2 family. Diorang kan sangat sibuk sampai terpaksa tolak tepi perihal saya mahu ke Miri. My parents pun bila tahu sa…

Abang's Kenduri Part 2

Kenduri sambut menantu kat rumah saya dah selamat berlangsung 28 Mac yang lalu. Sori lambat update sebab komputer seme dah kene disassambled untuk kosongkan ruang rumah.Kenduri yang 100% gotong royong memang sangat memenatkan. I wish I could have more money untuk hire catering nanti for my event, tapi kat kampung saya nih budaya gotong royong masih terlalu kuat and catering tu cam sangat luar biasa kat sini. Susah tue. Haihh.. huhu...

Kesibukan semua orang menyebabkan pemergian saya ke Miri dah tak termasuk dalam priority langsung, so sayalah yang penat. Kenduri abang saya tolong jugak, persiapan ke Miri pun saya buat sorang2.Banyak gak nak kene setel before ke Miri selain packing. Kene amik ukuran baju untuk akad nikah, kene cari kain, kene amik borang2 nikah, and yang paling penting buat manual untuk orang amik alih tugas saya kat umah nie setelah ketiadaan saya.

Tetamu yang saya rasa paling istimewa buat saya masa kenduri abang saya adalah Irma, salah seorang client mekap saye. Huhu.…

Goodbye Ipoh

Lupe nak insert cerita sampingan selain pegi kursus tue. Anyway, siang kami pegi kursus. Malam pegi tengok movie lak. Kurang sopan betul. Haha! Owh, lupe nak bitau, adik saya pun ikut ke Perak and dia bawak sorang lagi kawan haritu. So malam pertama tengok cite Duyung, malam kedua tengok cite Akhirat. Takdelah best sangat tapi okaylah. Saye bukan tengok untuk wat ulasan kat radio pun. Tengok suke2 jer. Huhu..

Pastu since aritu mungkin dah last time saya ke Ipoh (family Zak dah pindah Kedah + me and Zak akan kerja di Miri pasni so takde reason sangat nak ke Ipoh dah pasni) saya pegi jalan2 kat tempat kami selalu pegi dulu. Kami makan laksa kedah di Padang Polo. Terharu akak jual laksa tue masih ingat kami and siap belanja kami makan laksa + air sekali. Pastu makan nasik ayam claypot kat food court JJ. Pastu makan kat Old Town White Coffee. Erm, banyaklah tempat makan kami pergi sampai perut buncit cam anak toyol.

Kursus Sabtu-Ahad. Saya balik Isnin malam so sampai umah pagi Selasa. Isnin…

Kursus Kahwin =)

Finally, diberi kesempatan pergi ke kursus kahwin setelah beberapa semester try nak pegi yang kat UTP nyer tue tapi selalu ada halangan. Seme tue atas kehendak DIA kan? Aderlah hikmahnya kan and alhamdulillah saya dapatla collect a few hikmah sepanjang kursus nie.

For the record, 14 orang jer yang join kursus kahwin nie. So bila dah small volume tue, bonding sesama penceramah-participant and participant-participant sangat rapat. Ilmu pun absorb masuk straight jer dalam otak and maintain lagi till today. Lokasi kat Pejabat Agama Daerah Ipoh. Tempat kursus pun selesalah, ada aircond, kerusi and meja besar seme.

Walaupun saye rasa kursus kahwin nie sesuai untuk certain golongan jer tapi saya setujulah kursus nie diwajibkan atas seme orang. At least untuk yang dah tahu tue leh refresh balik ilmu2 Allah nie. If takde kursus nie tak mimpi la kot nak bukak balik buku teks agama zaman sekolah dulu.

Masa kursus tue ada sorang boy tue, kesian sangat kat dia. Bila ustaz tanya, dia mengaku jer pali…

Abang's Kenduri Part 1

Kenduri kahwin belah pihak perempuan selamat berlansung 21 Mac aritu (seminggu selepas nikah) and tinggalmajlissambut menantujer lagi28 Mac nie. Di sini saye sangat ingin membebel tentang kerja mekap saye.

Ok, rumah kakak ipar saya kecik jek and ruang untuk mekapkan dia sangat kecik, 3ft x 3ft kot lebih kurang. Fine lagi tue sebab before this pon macam2 jenis dugaan saye hadapi tiap kali pegi mekap (1 of the reason saye rasa sangat penat dengan kerjaya nih) tapi saye sangat menyampah bile ade orang yang purposely distract kerja saya.

1st of all, saya actually tak suke buat keje sambil orang tengok. Tapi sejak jadi mekap artist saye dah improve sebab memang akan ada orang nak tengoknyer. Saya takkan bengang kalo just tengok and dok diam2. Alkisahnya haritu, my auntie yang teringin sangat nak jadi mak andam nie and sorang anak kawan mak saye yang suka mekap2 datanglah follow nak tengok proses mekap.

Kalau tengok je still oklah. Nie ya rabbi tanya macam2 dari start mekap till abih mekap. If…

Congrats To Reef & Suna

OMG!!!!! Saye baru balik dari kenduri kawen my abang yang belah pompuan. Gambar tak sempat upload sebab malam nie nak naik bas ke Ipoh. Nak update cecepat nie. OMG againn!!! Just received an SMS from REEFJR (ade kat dlm link blog saye nih) that he's going to get engaged tomorrow. My goodness!!!!!

I knew him before masuk UTP lagi sebab selalu chat kat MIRC. And even after grad pun dia selalu keep in touch dengan saya. Memang kawan yang baik. Tapi saya sangat marahhh!!! Selama nie punyela selalu ngadu nasib cakap bilelah nak ade girlfriend, bla bla bla... Sekali dah nak tunang, dengan SUNA plak tue, my civilrawk friend.

Yang paling BEST lak tue, bila saya dapat tahu Suna dapat kerje kat Kerteh saye dah mule gossipkan Reef dengan Suna. Gossip memain jek, sekali realistic fantastic la plak. Hahaha! Mulut masin betul! Baguslah, mulut masin yang mampu menjodohkan orang. Haha! Baru sebulan kot diorang rapat and then terus bertunang. Bagus2... Tahniah and good luck!

So berita nie SANGAT meng…

Preparation To Miri Part 1

Early March haritu saye tetibe terkaget dan teremo sekor2. Maybe sebab period kot. Kaget sebab bila saya buatkan to-do-list untuk bulan March I found out that I wouldn't have much time before leaving for Miri.

Plan asal, bulan Mac nie kire cam preparation month ah before keje kat Miri. Nak practice bangun pagi (ofis hour kat Miri starts at 7.30 am) and nak tukar balik mindsetting dari duduk kat rumah and keje sendiri ke keje dengan orang with a permanent job (terlalu biasa working on my own and often find difficulty working with others). Seboleh-bolehnya taknak culture shock cam certain people. Tak ready mind, physical and soul lagi untuk pegi keje tapi push jugak untuk keje.

Tapi tulah, March is a goddamn month that ruin my goddamn life (uih! emo). Sangat penat till seme plan tue tak dapat dilaksanakan langsung. Pastu kaget sebab tak ready barang2 untuk ke Miri lagi. It's not like I can come back home during weekends to bring things phases by phases. So bile dah kaget terus jad…

15 Mac

Image
15 Mac aritu merupakan hari yang SANGAT saya nantikan untuk bulan Mac nie. Itu merupakan hari terakhir saya mekapkan external client. 21 and 28 Mac nie mekap akak ipar sendiri jer. God knows how much I wanna call it a quit. Macam dah sangat penat. Maybe sebab banyak priority lain yang ter-pending, so makanya tak sabar nak habiskan keje mekap2 nie.

15 Mac jugak merupakan hari terakhir saye JV bersama Syazwan. Syazwan said, passion dalam fotografi dia pun dah mula menurun and I understand that. Sebab semua dah ada komitmen lain yang lagi besar. Dia pun sangat sibuk dengan kerja now. So good luck to him.



So this is us masa dah tamat majlis. Hissss Syazwan nih! Orang dah pesan jangan buat peace dia buat jugak. Degil! Ermm, anyway why do I look so gedik with that sort of smile eh? Huhu... I guess tue merupakan pertemuan terkahir kami sebelum saya ke Miri. Thank god majlis reception Ayu and Yanddi tue sangat meng-happy-kan.

Majlis diorang kat Kuala Besut jek (about 15 mins from my house) tapi …

Abang's Marriage

Too much going on lately but can't find the right time to write them here. I start with my abang's marriage. As I used to mention before, the marriage can be classified as a sudden marriage. My abang dengan wife-nye kahwin sebab arrangement dari kawan2 my mom yang dah bertahun2 try carikan jodoh untuk dia. Sangat susah nak jumpe, so bile dah jumpe terus kahwinkan diorang. Hehe...

My abang nikah 13 Mac selepas Isyak. Macam yang saye dah mention kat fotopages, it was a dramatic solemnization ceremony. Imam malam tue kene nikahkan 3-4 pasang pengantin and he suddenly nak pergi majlis my abang dulu. Last minit nyer info so sangat kelam kabut. Imam terpaksa tunggu rombongan lelaki 15-20 minutes. Saye memang dah kat umah my sister-in-law untuk mekapkan dia. Mekap pun tak sempat siap abes. Tudung senget benget. Ah belasahlah, janji leh kawen!

At 1st saye agak risau sebab abang saye tu darah gemuruh sket. So bila dah jadi kelam kabut camtu saye risau dia makin cuak and takleh selesaikan…

Hectic March!

Eh semua orang! Saye belum ke Miri lagi. Ade lagi nie haa.. tapi tuela, bulan March nie sangat busy okay. Guess what people, should be setiap minggu saye terpakse turun mekap orang. Clashing pun banyak. Bulan 3, 5 dan 12 adelah musim durian runtuh buat makeup artist/juruandam. Tapi saye terpakse reject banyak requests sebab I really need time for myself. Kursus kahwin pun tak pegi lagi okay!!! Ahh takpelah, makeup dah tak jadi priority saye dah now.

1-3 Mac ke Ipoh and KL dengan Piju (refer my previous post). Lega sempat tunaikan tanggungjawab bawak Piju jalan2 keluar Trg before terbang ke Miri. 7-10 March saye ade kat K.Trg. Makeup orang (refer my fotopages), pegi kenduri kawen relatives, amik wat blk nenek, etc. 11 March ade wat majlis solat hajat lak kat rumah nie sempena abang saye nak kawen + saye nak gi Miri. Makan2 semua gotong-royong buat sendiri so sangat penat yang teramatt!

13, 15, 21 and 28 March adalah hari-hari terakhir saya mekap. 22-23 March nak pegi kursus kawen kat Ipo…

Trip To KL With Adiks

Image
Fuuhh!! Penat. Saye baru balik rumah. Ok, plan asal adalah pergi ke Muar untuk makeup pengantin di samping bawak adik saye Piju jenjalan. Piju nie my only adik yang paling jakun dlm rumah nie. Dia tak pernah keluar Besut-K.Trg-Kelantan. Dia belajar till SPM jer, sekolah pun dekat rumah jer. Kesian plak dia tak pernah kenal dunia luar.

Tapi cam biasalah, dramatik... so plan ke Muar kensel last minit. Tukar pegi jalan2 ke KL lak. Hari 1st lepak2 kat Ipoh dulu. Ajak Piju tengok wayang. Movie Vantage Point. Sekali jumpe Intan dgn Padil lak dalam cinema tue. After tengok movie, kami (saye, Zak, Intan and Padil) benti minum kat kedai mamak lak sambil borak2. Susah dah nak jumpe nanti kan.

Esok tue gerak ke Shah Alam dulu utk amik my another adik kat UITM tue, Piji. Piji nie kembar Piju tapi diorang tak seiras. Sorang lahir kat umah kat Besut (Piji), sorang lahir kat hospital Kelantan (Piju), tapi same day lah. Ade kemungkinan Piju tue tertukar kat hospital. Hahaha! Dulu masa kecik2 diorang se…