Trip To KL With Mama Part 3

Banyak nak cerita actually, tapi it's better for me to habiskan this topic 1st. Ok, so Saturday was a shopping day. Awal pagi keluar and balik tengah malam buta.


So inilah barang2 yang kami shopping untuk 1st trip kami pada hari Sabtu. Nie barang setakat petang sahaja. Sabtu malam tue ade shopping lagi but we were so tired after that, lupa nak snap gambar.

The hotel is located at the end of the Chow Kit market. So korang tahulakan betapa meriahnya kawasan tue. Kul 2pagi pun still banyak gerai yang dibuka and masih banyak orang berkeliaran.


Ini kami (saye, adik dan tunang) sedang buat foot massage kat pasar Chow Kit tue. Macam saya bitau dalam Part 1, after shopping kaki dah macam nak lumpuh sebab penat berjalan. Time nie dah nak dekat jam 12 midnight dah. I look so gedempal in the pic. Damn you camera! Btw, yang urut saya tue perempuan okay!

So lepas kene urut, kaki dah kuat. Kami ronda2 plak kat pasar Chow Kit tu berempat (including my adik's bestfriend. My mom awal2 dah terdampar kepenatan kat hotel) Antara bende2 merepek yang kami beli adalah spek hitam seperti di bawah


Macho tak macho tak? Haha! Guess what did I get from Zak for my birthday? He bought me (I can say a lot of) accessories that are related to my job as freelance makeup artist. One of my favourite is this mannequin head untuk saye practice buat hairdo for wedding. Sangat susah nak belajar buat rambut sebab takde model perempuan kat rumah nie. Ade mak plak tomboy. Rambut pendek amat!! So, having this head at home is very convenience.


Hihi... My mom calls this thing as tokong (aparaaa!!!) Saye berjaya menakutkan seisi keluarga saya dengan kepala ini except my dad sebab dia tak sihat. Jantung dia tak kuat sangat, kang tak pepasal saye jadi murderer. Haha! Anak jiran datang rumah pun saya usik. Sangat seronok bile semua orang melatah ketakutan. My another adik, Piju (kembar kepada Piji yang ikut saya ke KL tue) siap pinjam lagi untuk usik kawan2 dia. Kawan2 dia hari2 datang rumah and tiap2 hari saye dengar tempikan terkejut disusuli dengan carutan yang melucukan. Terhibur sungguh saye. Hahaha!


So nie adalah my 1st attempt buat 2 styles of hair updo for wedding. I'm not a good hairstylist. Rambut sendiri pun jarang sikat. Most of my friends know this. I didn't have even one comb during my 1st 2-3 years in UTP sebab memang jarang sikat rambut. Luckily my hair nie special sket. Susah nak kusut. Buatlah kusut camne pun, dalam a few minutes it will turn to my normal long, straight and silky hair. Wahaha! Bajet!


And finally this is the Valentino handbag yang my mom belikan tue. I like the design. Yeah a bit large la this bag but I'll use it untuk ofis purpose jek.

Banyak lagi barang but it's going to take up to Part 10 if saye nak ceritakan satu persatu. Huhu.. Anyway, objective shopping tak begitu kesampaian sebab ade some stuff yang dalam plan nak beli tapi tak sempat beli. Contoh, saye sepatutnya beli a few more baju pergi kerja, another handbag untuk jalan2 and a few pairs of shoes and sandals. Next time, I need a 1 week stay in KL untuk shopping dengan puas.

Tapi ada hikmah jugak tak sempat shopping semua barang because we were having problems to carry all the stuff home. Naik bas je pun kan and memang tak cukup tangan nak angkut, sebbaik ade Zak. And nasib baik jugak, me and my mom dapat last seats dalam bas tue. 1st time dok belakang sekali dalam bas express and space kat seat belakang tue memang extra wider than the normal seats. So ade gak space yang best untuk susun2 barang dalam bas tue.


Owh terlupa lak nak cerita. If Saturday was our shopping day, Sunday became my makeup day then. Kene buat 1 trial makeup for wedding and makeover utk 2 Chinese models for photoshoot. It was one of my plans utk mekap orang2 berbilang kaum, but since I'm going to work in Miri, I cancelled the plans except for these 2 sweet Chinese girls. Tak sampai hati lak nak kecewakan diorang.

One of the photographer was my senior (MRSMPC and UTP). Saye yang pilih dia untuk projek nie sebab dia baru beli kamera DSLR and baru nak involve dengan dunia photography. Tak salah saya tolong dia sebab saye tahu untuk naik dalam industri nie, kite perlukan peluang to enhance our skills and I gave him the chance. I'm willing to help anyone as long as they don't give me a damn crappy shit in return. The photographer B.A bawak seorang lagi kawan photographer yang dah lama sket involve dalam bidang nie. Btw, B.A pernah berbakti untuk saye and Zak. Masa 1st time Zak datang Trg to meet my parents, kami pinjam kereta B.A sebab masa tu kami takde kereta lagi and tiket bas habis masa bulan puasa.

So everything was fine tapi ade time constraint sebab one of the model ade dancing class and had to leave at 4.30pm. So tak sempat pilih nice place for the photoshoot. Terpaksa buat dalam semak yang penuh dengan nyamuk. Kesian model, dahlah pakai baju seksi. Hopefully the end result will look gorgeous and creative.

Talking about sexy nie, lawak la plak. The models were so hot people. Their dresses sangat2 seksi till photgraphers amik peluang untuk menggatal. I remember one of the model asked "What can I call u?" and my senior said "B.A". The model asked again "B.A? What's that stand for?" and he replied "Single" wahaha! Miang nye seniorku.

Masa mekap model tue, my cousin yang kirim beli laptop tu (she studies nursing in Nilai) ade datang utk tengok proses mekap di samping nak amik laptop tue. So total manusia yang ada adalah 15 orang dalam bilik hotel tue yang kecik tue. Sampai tak rasa langsung aircond. My mom plak turun pasar Chow Kit and beli banyak gile food. Jadi macam party lak. Sangat meriahlah haritu.

Location hotel tue memang dah sangat strategic. Dekat dengan monorail, dekat dengan stesen teksi, dekat dengan pasar Chow Kit yang tak pernah tidur and dekat dengan Jalan TAR (my favourite spot) Tiap kali pegi KL saye wajib ke situ. Teringat masa saye pegi meeting Pretty Peektures dulu. Masa tue saya demam teruk. Dalam bas saye ade tanye Zak "Awak rase sempat tak nak singgah Jalan TAR nanti?" and Zak cepat2 jawab "Eh awak... sempat sangat2. Wajib pegi tu sayang. Nanti demam awak makin teruk.." Hahaha siotttt!!

Tapi kemudahan dalam hotel tue kurang memuaskan especially sebab takde provide kettle and fridge. TV pun kecik and tak clear. I chose that hotel sebab dalam website nampak cam power. Next time maybe akan stay kat Brisdale hotel, sebelah jek hotel yang kami stay haritu. Kat Brisdale ade wireless!

Sampai rumah subuh hari Isnin. Rumah bersepah gila. Pinggan mangkuk bertingkat2 cam baru lepas kenduri. Saye and mama jek perempuan dalam rumah tu. Baru diorang tahu betapa susahnya takde perempuan dalam dunia nie. Huhu....

Overall it was an enjoyable day. Can refer my fotopages utk tengok gambar model. Hmmm.. dah panjang dah entry nie. So better stop here. Conclusion, sangat memorable lah. Thanks to Zak sebab sanggup amik cuti lagi on Saturday to join us. Those 2 beautiful days won't be meaningful without you sayang. The end.


2 comments:

~lalala~ February 26, 2008 at 10:13 AM  

weh! shopping x ajak!!! x hingat nye shoppingggg!!

scary siot kepale tu, aku dh r br pas tu cite antu pasal doll2 ni... ko mlm2 ko tdo ko simpan die kt mn? aku cadangkn ko letak kt tmpt yg mn2 ade possibility pencurik nk masuk.. gerenti sok pg ko bgn ko nmpk die pengsan weh.. haha!! scary looking kepale!

kunaz February 29, 2008 at 5:28 PM  

weh kalu ajak ko shopping nescaya aku papa kedana makan pasir la kt miri nnt. haha! hahaha! gile bernas idea ko. aku x terpk pon. haha! btw, kepala tu aku ltak sblah katil aku jek. huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.