Biawak + Copycat

Sepatutnye sambung cerita trip to KL tu tapi nak mencelah cerita lain jap. Pagi tadi (it's night right now) saye pergi mekap kawan Nonex bertunang. Kul 7 am dah kuar rumah sebab plan asal nak mekap kul 7.30 am.

Ok, the makeup thing was fine (can refer my fotopages). Tapi masa balik mekap, kereta yang saya pandu telah melanggar lari seekor anak biawak yg tengah melintas jalan. Meninggal on the spot biawak tue. Isskkkk!!!

Balik umah my dad cakap orang tua2 cakap tu petanda tak baik. Tapi dia cakap sambil sengih2 cam saje2 nak takutkan saye. Betul ke tu petanda tak baik? Maybe tahyul, maybe kebetulan yang telah menjadi tradisi. Just wait and see. I'll update if ade something bad berlaku nanti. Huhu....


**********

I don't mind sharing my knowledge sebab saye tahu ilmu nie milik Allah. Makin kita spread makin banyak kita dapat. But I'm having a problem with whom I share my knowledge with. They seem to stab me in the back after they got what they want. Awal2 punyela manis mulut and God knows I can't resist sweet people. Sangat sedih...

Saye tak suke bila manusia datang and buat2 baik dgn saya bile mereka memerlukan sahaja. Buat2 baik sebab nak mintak resepi dari saye. Bile dah dapat, mereka kembali kepada fitrah asal mereka mendendami saya, mengata di belakang, etc.

There is one girl. She seems too obsess to copy me. I'm pretty sure that she's one of my blog's reader. Who cares then. It's my blog, my say. Bila tahu saye belajar kat certain tempat, she took the same classes too. Bila tahu saye JV dengan certain butik and organization, she approached those organizations too and offered herself to be a part of that organizations.

Saye tahu rezeki tue masing2 tapi I was freaking sick of her attitude. I started from zero to get this achievement and dia senang2 jer tiru2 camtu. So tak payah berusaha sangat. Dulu masa memule, rajin jugak dia contact saye tanye macam2 especially on how to get started. Saye pulak sesuci hati kasi semua ilmu yang saye ada. Nothing left. Now dia dah senyap abih. Sedar2 saya tahu from orang lain mende2 yang saye buat, orang2 yang saye kenal, and organization yang saye join dia pun nak buat bende sama. Tunggu saye update blog and bace cerita saye then terus copycat. Cam manual lak blog saye nih. Hehe..

Paling dahsyat, dia dah ade a few attempts utk curi my clients. Korang pun tahula fotopages kan, banyak yg letak komen and email tanye quotation, then dia approach some of them and offered cheaper prices than mine. Memang my rezeki selalu boleh tahu orang2 yang menikam saye dari belakang. One of my clients emailed me back, mintak diskaun cam yang this girl offered. Memula tahu agak menyirap. Dah agak lama mende nie so I'm okay now.

Apa-apapun saye mesti set hati untuk jangan amik kisah sangat pasal nie. Once again, rezeki tue dari Allah kan. Sapelah saye untuk marah2 mereka. Tapi cam biasa, I'm just an ordinary human being. Kadang2 terbit rasa geram tue. Teringat dialog saye and Zak bila saye membebel mengadu pasal mende nie.


"Awak, saye bukan risau dia curi rezeki saya ke ape. Saye just rimas and menyampah seme bende yang saye buat dia nak tiru. Please laa usaha sendiri and cari identiti diri sendiri sket. Benci benci benci!!!"

"Awak jangan risau, dia join mende2 yang awak join tue sebab dia rasa dia masih belum mampu berdiri sendiri. Awak dah kukuh, dah mampu bergerak solo tanpa sokongan pihak lain"


A bit heartwarming walaupun fakta sebenar, saye takdelah sehebat itu. Mungkin nie satu lagi hikmah saye ke Miri. Takdela saye merana sakit hati kat semenanjung nie dengan perangai2 orang2 camtu. So I hope that they'll celebrate my transfer to Miri now.

Owh tahukah anda kisah seorang lagenda makeup artist Malaysia yang meninggal dunia. Orang cakap dia terkena buatan orang yang dengki dengan kejayaannya. Sian... My mom pun selalu pesan, bila dah berjaya jangan duduk di tempat tinggi sangat. Memang la looks tempting berada kat atas tue tapi risau ade orang yang tak selesa... Tak baiknye manusia bersubahat dengan syaitan. Memang jenis tak pikir kiamat la tue kan?

See, kalau bab membebel jer panjang berjela. So rasenye better stop sini jek. Owh satu announcement, my anak kucing putih tengah demam. Sangat sedih. Zak demam. Abah saye pun demam. Apekah? Owh, esok 23 Feb is my besday. Huhu... Daaa~~~


5 comments:

mzakuan February 23, 2008 at 1:37 PM  

Salam...

awak..demam sy makin baik dh.. =)

biawak: huhu...tahyul bende camtu tapi if something bad happens, it just a coincident...huhu~

copycat: memang 'kucingtiru' camni kalo dipikirkan menyakitkan hati..sbb lahiriah Tuhan dah jadikan sempurna..tapi seketul daging yang bernama hati tu..kekadang 'busuk'nya tak tergambar/terbau dgn kate2...

Yang penting manusia camni kita jadikan sempadan agar kita x jadi seperti diorg nie...

Last but not least:

~HaPpy BirthDay SaYaNg~

-mzakuan-

iman_pembela(haha) February 24, 2008 at 2:06 PM  

hehe. adekah betul copycat tu bc blog ni?
neway, cpy cat tu biase x sehebat benda yg d copy. curi customer nmpk sgt diri sendiri x hebat langsung. dahtu customer yg dia nk curi tu pon x hingin langsung, so proven la die mmg x bgs langsung. hahaoh dan, weh gile mencemarkn maruah sendiri meniru org lain. lagi2 bila obviously dia tiru kite dan sembunyi2 dan x berbakat. haha. malu siot. kalo aku dah sembunyi dbawah tanah dah. malu weh.
xde pendirian langsung. x konfident. mmg x tere. gile x cool. haha
what a shame. jeez~!!
haha. cey aku mmg hot gak la pasal2 copy2 ni. kamon la wey. wat la sendiri. ni tiru2 lak. so freakgly obviousss..hahaha. malu doo~~
naz, ko suruh dia balik kg tanam jagung la..hihi

p/s: cey..bebel cm dia tiru aku. hahaha! oh well..

kunaz February 24, 2008 at 2:14 PM  

mzakuan : tq so much dear. ha, so far xde mende buruk lg terjadi except terantuk semalam. isskkk! huhu...

iman : ya rabbi! ko nih tengah period ke iman. emo semacam, kalah aku. hahaha! tq weh, bsmangat aku bace komen ko. patriotik! haha!

~lalala~ February 26, 2008 at 10:08 AM  

ala weh... pedulik kan die! org mcm gitu, x senang nye idop nnt weh... mende copy2 ni, except copy esemen ngan test (wahaha!) \, xdenye nk menyenangkn idop n membangunkn diri sndri

jgn risau kunaz, ko ttp pilihan no 1! kalo aku kaye raye, aku terbangkn ko dr miri!!

kunaz February 29, 2008 at 5:30 PM  

except copy esemen? aku sokong. hahaha! tq intan~~

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.