Petronas Carigali Miri Part 5

Hehe... Lama tak sambung topik nie kan? It's going to be a very quick update. Malam nie nak naik bas ke Ipoh. Dari Ipoh travel ke Muar. If sempat, balik dari Muar nak singgah Melaka dulu before balik ke Ipoh semula. Just nak inform "ZAK DAPAT PETRONAS MIRI JUGAKKK!!!" Sekian, will continue later. Haha!

P/S : I've updated my fotopages =D


Trip To KL With Mama Part 3

Banyak nak cerita actually, tapi it's better for me to habiskan this topic 1st. Ok, so Saturday was a shopping day. Awal pagi keluar and balik tengah malam buta.


So inilah barang2 yang kami shopping untuk 1st trip kami pada hari Sabtu. Nie barang setakat petang sahaja. Sabtu malam tue ade shopping lagi but we were so tired after that, lupa nak snap gambar.

The hotel is located at the end of the Chow Kit market. So korang tahulakan betapa meriahnya kawasan tue. Kul 2pagi pun still banyak gerai yang dibuka and masih banyak orang berkeliaran.


Ini kami (saye, adik dan tunang) sedang buat foot massage kat pasar Chow Kit tue. Macam saya bitau dalam Part 1, after shopping kaki dah macam nak lumpuh sebab penat berjalan. Time nie dah nak dekat jam 12 midnight dah. I look so gedempal in the pic. Damn you camera! Btw, yang urut saya tue perempuan okay!

So lepas kene urut, kaki dah kuat. Kami ronda2 plak kat pasar Chow Kit tu berempat (including my adik's bestfriend. My mom awal2 dah terdampar kepenatan kat hotel) Antara bende2 merepek yang kami beli adalah spek hitam seperti di bawah


Macho tak macho tak? Haha! Guess what did I get from Zak for my birthday? He bought me (I can say a lot of) accessories that are related to my job as freelance makeup artist. One of my favourite is this mannequin head untuk saye practice buat hairdo for wedding. Sangat susah nak belajar buat rambut sebab takde model perempuan kat rumah nie. Ade mak plak tomboy. Rambut pendek amat!! So, having this head at home is very convenience.


Hihi... My mom calls this thing as tokong (aparaaa!!!) Saye berjaya menakutkan seisi keluarga saya dengan kepala ini except my dad sebab dia tak sihat. Jantung dia tak kuat sangat, kang tak pepasal saye jadi murderer. Haha! Anak jiran datang rumah pun saya usik. Sangat seronok bile semua orang melatah ketakutan. My another adik, Piju (kembar kepada Piji yang ikut saya ke KL tue) siap pinjam lagi untuk usik kawan2 dia. Kawan2 dia hari2 datang rumah and tiap2 hari saye dengar tempikan terkejut disusuli dengan carutan yang melucukan. Terhibur sungguh saye. Hahaha!


So nie adalah my 1st attempt buat 2 styles of hair updo for wedding. I'm not a good hairstylist. Rambut sendiri pun jarang sikat. Most of my friends know this. I didn't have even one comb during my 1st 2-3 years in UTP sebab memang jarang sikat rambut. Luckily my hair nie special sket. Susah nak kusut. Buatlah kusut camne pun, dalam a few minutes it will turn to my normal long, straight and silky hair. Wahaha! Bajet!


And finally this is the Valentino handbag yang my mom belikan tue. I like the design. Yeah a bit large la this bag but I'll use it untuk ofis purpose jek.

Banyak lagi barang but it's going to take up to Part 10 if saye nak ceritakan satu persatu. Huhu.. Anyway, objective shopping tak begitu kesampaian sebab ade some stuff yang dalam plan nak beli tapi tak sempat beli. Contoh, saye sepatutnya beli a few more baju pergi kerja, another handbag untuk jalan2 and a few pairs of shoes and sandals. Next time, I need a 1 week stay in KL untuk shopping dengan puas.

Tapi ada hikmah jugak tak sempat shopping semua barang because we were having problems to carry all the stuff home. Naik bas je pun kan and memang tak cukup tangan nak angkut, sebbaik ade Zak. And nasib baik jugak, me and my mom dapat last seats dalam bas tue. 1st time dok belakang sekali dalam bas express and space kat seat belakang tue memang extra wider than the normal seats. So ade gak space yang best untuk susun2 barang dalam bas tue.


Owh terlupa lak nak cerita. If Saturday was our shopping day, Sunday became my makeup day then. Kene buat 1 trial makeup for wedding and makeover utk 2 Chinese models for photoshoot. It was one of my plans utk mekap orang2 berbilang kaum, but since I'm going to work in Miri, I cancelled the plans except for these 2 sweet Chinese girls. Tak sampai hati lak nak kecewakan diorang.

One of the photographer was my senior (MRSMPC and UTP). Saye yang pilih dia untuk projek nie sebab dia baru beli kamera DSLR and baru nak involve dengan dunia photography. Tak salah saya tolong dia sebab saye tahu untuk naik dalam industri nie, kite perlukan peluang to enhance our skills and I gave him the chance. I'm willing to help anyone as long as they don't give me a damn crappy shit in return. The photographer B.A bawak seorang lagi kawan photographer yang dah lama sket involve dalam bidang nie. Btw, B.A pernah berbakti untuk saye and Zak. Masa 1st time Zak datang Trg to meet my parents, kami pinjam kereta B.A sebab masa tu kami takde kereta lagi and tiket bas habis masa bulan puasa.

So everything was fine tapi ade time constraint sebab one of the model ade dancing class and had to leave at 4.30pm. So tak sempat pilih nice place for the photoshoot. Terpaksa buat dalam semak yang penuh dengan nyamuk. Kesian model, dahlah pakai baju seksi. Hopefully the end result will look gorgeous and creative.

Talking about sexy nie, lawak la plak. The models were so hot people. Their dresses sangat2 seksi till photgraphers amik peluang untuk menggatal. I remember one of the model asked "What can I call u?" and my senior said "B.A". The model asked again "B.A? What's that stand for?" and he replied "Single" wahaha! Miang nye seniorku.

Masa mekap model tue, my cousin yang kirim beli laptop tu (she studies nursing in Nilai) ade datang utk tengok proses mekap di samping nak amik laptop tue. So total manusia yang ada adalah 15 orang dalam bilik hotel tue yang kecik tue. Sampai tak rasa langsung aircond. My mom plak turun pasar Chow Kit and beli banyak gile food. Jadi macam party lak. Sangat meriahlah haritu.

Location hotel tue memang dah sangat strategic. Dekat dengan monorail, dekat dengan stesen teksi, dekat dengan pasar Chow Kit yang tak pernah tidur and dekat dengan Jalan TAR (my favourite spot) Tiap kali pegi KL saye wajib ke situ. Teringat masa saye pegi meeting Pretty Peektures dulu. Masa tue saya demam teruk. Dalam bas saye ade tanye Zak "Awak rase sempat tak nak singgah Jalan TAR nanti?" and Zak cepat2 jawab "Eh awak... sempat sangat2. Wajib pegi tu sayang. Nanti demam awak makin teruk.." Hahaha siotttt!!

Tapi kemudahan dalam hotel tue kurang memuaskan especially sebab takde provide kettle and fridge. TV pun kecik and tak clear. I chose that hotel sebab dalam website nampak cam power. Next time maybe akan stay kat Brisdale hotel, sebelah jek hotel yang kami stay haritu. Kat Brisdale ade wireless!

Sampai rumah subuh hari Isnin. Rumah bersepah gila. Pinggan mangkuk bertingkat2 cam baru lepas kenduri. Saye and mama jek perempuan dalam rumah tu. Baru diorang tahu betapa susahnya takde perempuan dalam dunia nie. Huhu....

Overall it was an enjoyable day. Can refer my fotopages utk tengok gambar model. Hmmm.. dah panjang dah entry nie. So better stop here. Conclusion, sangat memorable lah. Thanks to Zak sebab sanggup amik cuti lagi on Saturday to join us. Those 2 beautiful days won't be meaningful without you sayang. The end.


Biawak + Copycat

Sepatutnye sambung cerita trip to KL tu tapi nak mencelah cerita lain jap. Pagi tadi (it's night right now) saye pergi mekap kawan Nonex bertunang. Kul 7 am dah kuar rumah sebab plan asal nak mekap kul 7.30 am.

Ok, the makeup thing was fine (can refer my fotopages). Tapi masa balik mekap, kereta yang saya pandu telah melanggar lari seekor anak biawak yg tengah melintas jalan. Meninggal on the spot biawak tue. Isskkkk!!!

Balik umah my dad cakap orang tua2 cakap tu petanda tak baik. Tapi dia cakap sambil sengih2 cam saje2 nak takutkan saye. Betul ke tu petanda tak baik? Maybe tahyul, maybe kebetulan yang telah menjadi tradisi. Just wait and see. I'll update if ade something bad berlaku nanti. Huhu....


**********

I don't mind sharing my knowledge sebab saye tahu ilmu nie milik Allah. Makin kita spread makin banyak kita dapat. But I'm having a problem with whom I share my knowledge with. They seem to stab me in the back after they got what they want. Awal2 punyela manis mulut and God knows I can't resist sweet people. Sangat sedih...

Saye tak suke bila manusia datang and buat2 baik dgn saya bile mereka memerlukan sahaja. Buat2 baik sebab nak mintak resepi dari saye. Bile dah dapat, mereka kembali kepada fitrah asal mereka mendendami saya, mengata di belakang, etc.

There is one girl. She seems too obsess to copy me. I'm pretty sure that she's one of my blog's reader. Who cares then. It's my blog, my say. Bila tahu saye belajar kat certain tempat, she took the same classes too. Bila tahu saye JV dengan certain butik and organization, she approached those organizations too and offered herself to be a part of that organizations.

Saye tahu rezeki tue masing2 tapi I was freaking sick of her attitude. I started from zero to get this achievement and dia senang2 jer tiru2 camtu. So tak payah berusaha sangat. Dulu masa memule, rajin jugak dia contact saye tanye macam2 especially on how to get started. Saye pulak sesuci hati kasi semua ilmu yang saye ada. Nothing left. Now dia dah senyap abih. Sedar2 saya tahu from orang lain mende2 yang saye buat, orang2 yang saye kenal, and organization yang saye join dia pun nak buat bende sama. Tunggu saye update blog and bace cerita saye then terus copycat. Cam manual lak blog saye nih. Hehe..

Paling dahsyat, dia dah ade a few attempts utk curi my clients. Korang pun tahula fotopages kan, banyak yg letak komen and email tanye quotation, then dia approach some of them and offered cheaper prices than mine. Memang my rezeki selalu boleh tahu orang2 yang menikam saye dari belakang. One of my clients emailed me back, mintak diskaun cam yang this girl offered. Memula tahu agak menyirap. Dah agak lama mende nie so I'm okay now.

Apa-apapun saye mesti set hati untuk jangan amik kisah sangat pasal nie. Once again, rezeki tue dari Allah kan. Sapelah saye untuk marah2 mereka. Tapi cam biasa, I'm just an ordinary human being. Kadang2 terbit rasa geram tue. Teringat dialog saye and Zak bila saye membebel mengadu pasal mende nie.


"Awak, saye bukan risau dia curi rezeki saya ke ape. Saye just rimas and menyampah seme bende yang saye buat dia nak tiru. Please laa usaha sendiri and cari identiti diri sendiri sket. Benci benci benci!!!"

"Awak jangan risau, dia join mende2 yang awak join tue sebab dia rasa dia masih belum mampu berdiri sendiri. Awak dah kukuh, dah mampu bergerak solo tanpa sokongan pihak lain"


A bit heartwarming walaupun fakta sebenar, saye takdelah sehebat itu. Mungkin nie satu lagi hikmah saye ke Miri. Takdela saye merana sakit hati kat semenanjung nie dengan perangai2 orang2 camtu. So I hope that they'll celebrate my transfer to Miri now.

Owh tahukah anda kisah seorang lagenda makeup artist Malaysia yang meninggal dunia. Orang cakap dia terkena buatan orang yang dengki dengan kejayaannya. Sian... My mom pun selalu pesan, bila dah berjaya jangan duduk di tempat tinggi sangat. Memang la looks tempting berada kat atas tue tapi risau ade orang yang tak selesa... Tak baiknye manusia bersubahat dengan syaitan. Memang jenis tak pikir kiamat la tue kan?

See, kalau bab membebel jer panjang berjela. So rasenye better stop sini jek. Owh satu announcement, my anak kucing putih tengah demam. Sangat sedih. Zak demam. Abah saye pun demam. Apekah? Owh, esok 23 Feb is my besday. Huhu... Daaa~~~


Trip To KL With Mama Part 2

Arghhh!!! Sgt busy lately. Serius xde masa nak berlama-lamaan di depan komp. Nie pun curi2 masa. Still kene update, if not nanti saye akan lupe camtu jek and takdela memori utk saye bace bila dah tua2 nanti. Hihi... Ok, about my trip to KL, I went to KL with my mom by bus. Tak ramai yang naik bas malam tu, rasanya paling byk pun half of bus jek.

My mom dalam bus tu ya rabbi, bercerita tak putus2. Sound volume lak versi bercakap dalam rumah. Dahla tak ramai orang dalam bas malam tue, and seme senyap2 jek. Rasenye seme orang leh dengar cite mama dalam bas tu. Nak tak nak saye terpaksa berpura2 tidur untuk mengelakkan pencemaran bunyi berlebihan dalam bas tue. Hahaha!

Hotel dah book sesiap secara online. So sampai2 KL jek terus amik teksi then leh terus check in. My fiance, Zak dah sampai KL malam tu lagi and tumpang tido umah senior UTP (my senior kat MRSMPC gak). So dalam kul 7am Zak datang hotel tu and kami bertiga pegi breakfast sesame kat Chow Kit. Then bermulalah acara shopping yang sangat dahsyat.

Macam2 tempat kami pergi sampai kaki saye dah nyaris lumpuh sebab penat berjalan. Masa pegi beli laptop kat Low Yatt I took off my shoes and berjalan kaki ayam jek dalam shopping complex tue. Memang sakit takleh handle dah time tue. Owh, it wasn't my laptop, my cousin kirim beli. Btw, haritu banyak masa dihabiskan untuk beli barang2 yang orang kirim jek.

My stuff pun not bad banyaknyer. Ade dekat RM1k kot utk barang saye sahaja. Mom hadiahkan saye 1 handbag utk pegi keje kat Miri nanti. Valentino handbag, beli kat Sogo (my mom's favourite shopping complex). Forgot the price already tapi dalam range RM250-RM300 tapi dapat 50% diskaun. Heeee.... Later in my next entry saye akan upload a few pics barang2 yang saya shopping that day. Seme gambar tu diambil gune handphone my adik. Tengah tunggu dia email gambar2 tue.

Owh, lupe nak cakap, adik saye yang belajar kat UITM Shah Alam tu pun datang bermalam di hotel tue. Dia bawak besfren dia yang now dah jadi anak angkat my mom sebab mak dia dah meninggal. So malam tu 5 orang tidur dalam bilik hotel tue termasuk Zak. Kami tidur bergelimpangan dalam hotel tue. Wohh!! Sangat susah tidur pakai tudung. Kene tunggu sang kekasih tidur baru leh bukak tudung. Pastu kene bangun extra earlier to make sure I put my scarf 1st before he woke up. To be continued....


Trip To KL With Mama Part 1

Hmm baru perasan dah lama tak update. Patutla dah ade yang sound2. Huhu... Ok, so saye baru sampai rumah subuh tadi. Lepas solat sambung tidur till 11am kot. The trip to KL was so amazing people!! So penat but so enjoy!!! Will update later. Got a few things to catch up.


Ibu & Anak Kucing

As promised, these are the pics of the kitten and its mom. They're so sweet people. Dahla lari dari rumah and come to my house together, pastu semua aktiviti lain pun diorang buat bersama2, except bile time bermain tue mak kucing tue akan slow sket. Dah tua kot, lutut pun dah tak kuat. Haha!


Walking together....


Eating together....





Playing together....


Watching together....


Sleeping together....


And loving each other....


Hehe... memang sungguh takde keje pegi amik gambar2 diorang. Gambar tengah berak jer yg belum amik lagi. Hmmm.. takkan amik kot. Nanti orang tuduh saye gile. Haha! Btw, mak saye selaku ahli lembaga penapisan tak luluskan nak bela kucing nih sebab kami semua memang tau bela jek, berak kencing semua dia yang basuh. So, diorang duduk kat luar rumah jek. Ade kerusi kusyen lama kat luar tu so diorang tido kat situ tiap malam. Siang2 baru diorang masuk rumah utk main2. So far, diorang berdisiplin lagi laa... Hehe... Sekian.


My New Pet

Yezza!!! I have a new pet now. Anak kucing 100% kaler putih yang comel. Mate dia kaler biru okay!! Haha! I was in front of my computer bile tetibe ade seekor kucing datang jenguk kepala kat pintu rumah saye. I was like "Eh, ni tikus ke anak babi?" Sebabnye, bulu dia sangat keras and menempek kat badan. Pastu hidung lak kaler pink. Dah konfem kucing baru saye amik and gomol2 dia. Haha!

Tak kasi nama lagi, tatau jantan ke betina. Nanti nak kene pegi check jantina dulu baru register surat beranak. Haha! So inilah aktiviti anak kucing kecik yang comel itu setiap hari.


It plays hard....

Eats hard....

And sleeps hard....


Owh actually dia datang bersama ibu dia. Next entry saye akan letak gambar mak dia lak. Kaler putih jugak. Waaahhh sangat ceria hari2 saye di rumah ini dengan adenye bende alah ini. Mmmuahs mmuuahsss!!

Macam-Macam

3 hari tak updet blog, macam2 dah berlaku dalam 3 hari nih. Memang dramatik.. haha! Ok, actually pegi mekap from 7-9 Feb. So bile dah keluar jumpe orang tu banyakla kan peristiwa berlaku. Eheh!

Mekap tunang majlis Irma (do refer my fotopages) sepatutnya Syazwan yang jadi photographer tapi dia kene turun offshore lak. So, Khalid yang ganti. Nie 1st time ah JV dengan Khalid nie. Dia datang straight dari UTP ke K.Trg. Memang sangat2 dedicated. Kagum!! Khalid said "Naz, kasila pakej mekap. Boleh tolong promote" and I said "Please don't. I'm going to Miri" Huhu...

Yesterday, I met a very tough lady, Abby. Sangat suka dengan perwatakan dia. Banyak dugaan dalam hidup dia tapi orang takkan tahu and nampak sebab perwatakannya yang terlampau ceria kat luar. Good to have her as a new friend. We have the same fear in marriage and she's willing to be my tutor soon. Haha!

Sangat penat okay. Sebbaik ade adik as a driver and tukang teman (kate manje kan.. haha!) Tapi semalam, adik saye Piji tu dah balik ke UITM Shah Alam. Sedihnyer dah takde drebar. So, rumah nie dah kurang sorang ahli. Susah nak gather perfect 7 kat umah nie actually.

2-3 hari lepas ade call Tpot. She's going to be my Miri-mate soon. 1st thing yang saye cakap bile dengar suara dia was "Tpot!!! Kenape suara ko tak berubah langsung nih! Dah kawen dah keje dah pun!" Haha! She's still the same manja2 Tpot. Lama gakla borak. Sangat educational isi perbualan kami. Bagus Tpot itu. Sangat lurus dan jujur dalam menjawab persoalan2 dari saye sampai saye lak yang malu2 dengan jawapan itu. Haha!

Day by day, semangat saye kembali pulih. Dah nampak sedikit pembukaan pintu2 jalan di masa depan. Minggu lepas dah setelkan refund deposit2 client, and dah setelkan tukar mekap artist lain untuk event clients saye tu nanti. I'm not looking for the future jobs anymore. Dah berjaye set mind nak setelkan memane yang ade je. Passion dalam mekap pun dah berjaya merosot dengan baiknya.

Lately, saye jadi takut pada phone call okay. Sebab saye masih tak konfem bulan berapa saya akan ke Miri and bila clients call tanye saye gelabah abih okay. And yang pelik sket, cam dah ramai new clients yang tahu pasal saya akan ke Miri. Did they read this blog? Iskk takkan kot.

Now jam 1.30 am. Tertido lama lak siang tadi lepas balik mekap. Penat. Kul 8 am nanti kene pegi talk ape ntah. Tetibe my abang kasi surat cakap kene gi taklimat, nanti dah abih taklimat leh dapat duit. Banyak lak tue. Talk politik kah? Takpe2 tungu jela esok cane. Bukan ade keje pun esok. Tapi arghh tak bestnye kene bangun awal pagi (cane nak keje nie xley bgn pagi lagi)

Petronas Carigali Miri Part 4

My life is full of plans. I plan my schedules for tomorrow before I sleep at night. When I got the news that I'm going to work in KLCC upon my graduation, trust me people, I've prepared a set of long-term planning. One of them is to take a part time class to obtain a diploma in the makeup artistry. Well, as you can see, it slipped away just like that. Some other time maybe....

The offer to work in Miri kinda give a significant impact to my perception. Sometimes, it makes me feel so scared to plan things so seriously. My latest me is "Ok, we see what happens first" instead of the old me who always predict the future and plan for it. So when people asked about my future plans, I was stucked with no rigid answers.

Yesterday, I was having a chat with a friend (x-utpian as well who's currently working with Petronas in Trg) He just knew about my placement in Miri and he did ask me this question "Ko amik PE (petroleum exploration) ek masa final semester?"

And I said I've never taken any of the petroleum subjects. Mine was pure bulding construction (4+0). And he said "Tak aci!!" Then I came to know that most people out there (especially men) are longing to have my position. There are a few of them who appeal to change their positions to Well Integrity Engineer and as far as I concern, one of them has managed to get the position already. He said that it is a great position.

Hmmm... I don't feel quite good about it. God knows what I want in life. I don't live to work, I just work to live. As I used to say, I don't dream a superb position in my career. I don't have any ideas what my position is going to be. But in my opinion, great job requires a great commitment. I know my potential, Petronas can have all my commitments but the issue is, do I really want this?

They say this position might require me to go to the offshore a lot. Is it true? If yes, again, I'm having an issue with the things that I love to do with the things that I have to do. But, I don't think it's appropriate to say this. It's so early. Maybe the best thing I can do is experience it first instead of talking crap with a blank head. So enough saying. I'm going to Miri and work happily there. Kene belajar bersyukur, tak dapat keje, nak keje. Dah dapat keje banyak songeh pulak kan? Huhu....

Working is not the point anymore. I've set up my mind that Miri is going to be my one. The point is the PLAN. I'm scared of planning. Last night, I got the offer that might bring me back to Semenanjung but I'm so scared to decide because I don't dare to plan. I'm scared to plan my marriage too. I'm having a conflict with my priority. I've lost one priority (makeup) and I need time for readjustment if I'm about to lose another priority in life.

I know the reason. I'm scared of planning because I'm scared of disappointment. Risk is all around right and walk away is not an option. I must build a strength to face it. But not now. My brain needs to be defragmented first. So for the time being, I stop rowing. I'm just throwing away the oars and let the tides bring my boat....


Medical Checkup

3hb lepas pegi buat medical checkup kat Kota Bharu. I'm not a big fan of medical checkup by the way, especially when we have to undress for x-ray and to pee for the urine test. Yoshh!! I didn't really enjoy the medical checkup that day.

1st thing 1st, nak sampai klinik tu pun dah sesat horror gaban sampai terpaksa sms/call ramai orang. Thanks a lot to Pana yang sentiasa standby kat handphone to give me the directions tiap kali saya sesat. And memang kebetulan, KB was so hectic that day. Too much people, heavy traffic, etc. Owh sangatla tak selesa.

Kenapela Petronas suruh pegi klinik jauh2. It takes 2 hours of journey to reach KB from my house. Tambah sesat2 lagi 3 jam jugak then only baru sampai klinik tue. Sampai kat klinik pun ya rabbi punyela ramai sampai saya terpaksa berdiri to wait for my turn. Dahla lapar gile sebab kene puasa start kul 10pm malam.

Dahla tue, checking dia tak buat setempat. Nak check telinga kene pegi tempat lain, lung plak tempat lain. Last checking was the lung function test, kene buat kat General Hospital KB. Guess what, I think I have experienced a sexual harassment. Tak gune nyer jantan. Officer yang handle test nie lelaki yang agak muda lagi and kebetulan dalam bilik tue dia sorang jer haritu as partner dia cuti, so he got all the time in the world untuk menggatal.

He praised my body shape which was so freaking stupid. Saye yang tengah gemoks nie pun dia menggatal, if dapat perempuan slim tataula cane. Takmola citer details setiap teknik penggatalan lelaki tue. Yang paling saye tak puas hati, he forced me to touch his hands and forehead. Konon2 tengah demam. Waaaaa!!! Marahnyer saye. Dahla saye pakai seluar haritu, rase nak terajang jek mamat tue. Rase nak buat demo karate jek aritu. Tapi sebab dia dah tolong saye maka saya bersabar sampai test tu selesai.

Well actually, demam selsema saya belum pulih sepenuhnya sebab last week tetibe demam balik. Selsema is not good for our lung, he said that. Lung won't have enough power for the test. He recommended me to come back another time utk buat balik test tu but God knows I have the inclination. Tak sanggup dah datang 2-3 kali, nak gak setelkan semua haritu. So dia layanla kerenah saya tue. Repeat test tu sampai almost 10 kali then baru dapat a good reading. So thanks to him.

Then, kene bawak balik semua result tu ke klinik tue balik. On the way balik saye tidur sepanjang jalan. Sebbaik ade adik yang bagus sebagai driver. Saye sampai rumah around 6pm and 1st thing yang saya buat is makan versi singa lapar.

I'll get the result of the medical checkup 12 Feb nie. Lama kan? Klinik cina, nak dekat chinese new year lak tue. Takpela. Lagi lambat lagi bagus. Hehe... Owh, saye akan ke KL 16-17 Feb nie with my mom and fiance untuk shopping baju2 sket untuk ke Miri. My mom nak shopping barang2 untuk wedding abang saye jugak nanti. We'll be staying in a hotel so sesape yang free mehla datang jumpe saye. Huhu...


To Labulat

Hehe... Aneh sungguh topic ini. FYI, labulat is one of the visitor of this blog. One day she/he asked me this question "kunaz,in ur opinion.who's more important;d one who loves u d most OR d one u love d most and why..."

So labulat, anda diingatkan bahawa jawapan ini adalah berdasarkan dari pengalaman saye sendiri and most of the time, lain orang lain pendapatnya. Since kamu tanye tentang pendapat saye sendiri, here's the answer.

As a female, I think the best choice would be the one who loves us more. Sebab in the end, it's the love that we are looking for, bukan orang tue. Contoh, dulu saye pernah berangan, bestnye if boleh bersama lelaki tue, lelaki nie, etc. Hensem, kaya, etc... Masa tengah2 berfantasi tue, end up saye terfikir, none of them could love me more than my current man does. Macam2 mana pun, end up nanti kita mahu diri kita disayangi....

Lelaki nie if dah sayang bebtul kat perempuan tue, dia akan sanggup bekorban apa sahaja. So, pilihan ada di tangan kita. Kita nak dilayan macam puteri atau kita bersusah payah membentuk hati orang lain untuk menyayangi kita.

So if the man loves us, kite dah dapat 1 kasih sayang kat situ. Perempuan nie hatinya lembut. Senang nak semai rasa kasih sayang dalam diri kita untuk sayang balik lelaki yang menyayangi kita. If lelaki, kita tak pasti one day nanti mampu ke dia sayang kita macam yang kita nak. Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

Macam2 mana pun yang paling penting kita mintak bantuan Allah jugak. Buat istikharah seme tue and banyakkan berdoa. Sebab kita taktau hati manusia camne kan? Plus, zaman sekarang nie, macam2 istilah cinta dah wujud dalam dunia nie. To certain people, love is holding hands, hugging and living together unmarried. Susah nak cari pasangan yang faham istilah cinta the way we understand it.

Maksudnya, manela tahu kan, orang yang sayang kita tue sayang sebab mende lain kan? Kalau sayangnya tak berlandaskan Islam, baik kita try pupuk rasa kasih sayang pada lelaki yang kita sayang tue kan. If dia lelaki yang baik, insyaallah dia akan hargai kasih sayang kita tue.

Kesimpulannya, love is complicated. Nasihat saye, buatlah kajian dulu tentang peribadi 2 lelaki tue. Jangan simply redah jek bila dah terbit rasa suka sket. Cinta tak pernah buta, tapi kita yang buta kerana cinta. Yang paling penting, cinta tue sangat berharga, so hargailah orang yang mencintai kita.... So to labulat, semoga anda dianugerahkan cinta sejati one day. Huhu....


Abang's Engagement

It was a busy and tiring day yesterday. Yeayyy!!! My abang dah bertunang semalam. Walaupun majlis tersangat simple, saye tersangat penat. Relatives dari kampung datang ramai gile and seme buat basecamp kat rumah saye.

Majlis start kul 3pm tapi saya dah ke rumah pihak perempuan jam 12pm sebab nak tolong2 mana yang patut. Lepas tu mekapkan bakal kakak ipar saya tue. Balik rumah dalam kul 5.30pm tapi takleh rest lagi sebab nak kene entertrain tetamu sampai diorang balik. Malam baru rumah nie bebetul kosong. So damn penat okay!!

Then, got the pressure from my mum's friends. Diorang nak suh saya upload gambar mekap cepat2. So, the pics are ready now in my fotopages. Do have a look. Sorry buat sape2 yang ade YM saya semalam. My adik cakap ramai gile YM tapi by the time saya balik seme window dah di-closed. Komputer nie bile on memang automatik login YM saya tu even though I'm not around. So, sorry a lot! Please leave your message again k!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.