Telatah Manusia

This is going to be the last post for January. Banyak betul entry utk bulan nie kan? Huhu... When I started composing the previous post (Petronas Carigali Miri Part 3) tetibe saya teringat kat sorang nie. Bila teringat sorang nie, saya teringat kat sorang lagi yang lain. Bila saya teringatkan 2 orang nie, tetibe saye teringat kisah Luqman Al-Hakim dengan anaknya. Mari bercerita!

Alkisah, dulu LAH (Luqman Al-Hakim) nie pegi pasar dengan anak dia naik unta. Masa tue LAH yang naik unta, anak dia ikut kat belakang. Pastu orang2 kat pasar tue ala2 ngumpat la cakap "Teruknye orang tua tue, ade ke patut biar anak berjalan" Lebih kurang camtulaa...

So, LAH pun tukarla suh anak dia lak naik unta and dia jalan kaki. Pastu orang tue cakap camni lak "Teruknye budak tue, dibiarkan ayah yang dah tua jalan kaki. Dia best2 naik unta" (isskk.. gaya gossip btul)

Then, LAH dengan anak dia naik unta tue 2 orang skaligus sebab nak elakkan orang mengutuk. Then orang2 kat pasar tue cakap camnie lak, "Teruknyer 2 orang tue, kesian unta tue tersiksa nak pikul berat 2 orang"

Lastly, LAH and anak dia turun jalan kaki bersama2 dengan unta tue sebab susah sgt, buat nie tak kene, buat tue tak kene. Tapi, orang cakap camnie lak "Bodohnye diorang tue, ada unta tak naik, jalan kaki lak"

So teringatla 2 jenis manusia yang pernah rapat dengan saya. Sorang tue saya pernah tegur and nasihatkan dia. Memang banyakla nasihat kasi kat dia. And end up dia cakap saya nie busy body and perasan baik. Sorang lagi tue lak, saya tegur sekali jer sekadar nak lepaskan tanggungjawab menegur sesama Islam. Lepas tue, dia cakap, dia tak berubah sebab saya tak tegur dia and tak bantu dia berubah. Haihhh manusia....


"Sesungguhnya tiada terlepas seseorang itu dari percakapan manusia. Maka orang yang berakal tiadalah dia mengambil pertimbangan melainkan kepada Allah S.W.T saja. Barang siapa mengenal kebenaran, itulah yang menjadi pertimbangannya dalam tiap-tiap satu."


0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.