Tazkirah Awal Muharram



Harini 2 Muharram. Tadi saya and mama pegi dengar tazkirah sempena Maal Hijrah nie. Lama sungguh tak dengar tazkirah. Sejuk hati harini, jiwa terasa berisi. I know I always want this type of pengisian jiwa but most of the usrah that I joined during my study time didn't suit my requirement. Saya bukan berusrah kerana politik. Saya bukan berusrah utk menjadi ahli mana-mana persatuan Islam samaada underground atau tidak. Saya bukan berusrah untuk mengejar status wanita alim, etc.

Saya hanya perlukan pengisian rohani. Maybe I sound selfish, but I have my own way utk berdakwah ke jalan Allah nie. My study, my family, etc. All those politic things can't feed me and my family. Unless you are a real politician, then what to say la kan. Dah memang keje berpolitik sana sini. But me, I'm not a politician so why should I mess up my brain with that type of stuff. Sesungguhnya saya sungguh bahagia tak sakit hati dan otak memikirkan ragam politik Malaysia nie. Hehehe....

So back to the tazkirah Maal Hijrah. Saya rasa malu lak, sepatutnya azam baru kite dibuat mengikut tahun Islam tapi most of us sibuk berazam pada 1 Januari pada setiap tahun. Actually saya nih tak pernah hafal kalendar Islam, tue yang saya tergolong dalam golongan yang berazam pada 1 Jan tue. Haha!

Saya pun takmo bersyarah panjang kat sini, just wanna share the essence of the tazkirah. Ustaz tue cakap, marilah kita berhijrah. Kalau rasa kite masih tak cukup ilmu, berhijrahlah. Carilah ilmu. Kalau rasa kite terjatuh dalam lembah maksiat, berhijrahlah. Kembalilah ke pangkal jalan. Kaji di mana kelemahan kita, then berhijrahlah untuk mengatasi kelemahan tue. Hijrah tak perlu drastik. Walaupun hijrah kita cuma sejengkal jari, itu sudah cukup untuk menjanjikan syurga, insyaallah... Ha, okla, cukupla.. nak gi tengok sarkis lak. Eheh!

3 comments:

parchy January 12, 2008 at 2:01 AM  

hijrah2~

mzakuan January 12, 2008 at 8:37 AM  

salam..marilah kite berhijrah..daripada bujang ke arah membina baitul muslim...huhu~

kunaz January 12, 2008 at 12:34 PM  

parchy : yer parchy, silela berhijrah ke besut, trg~~~ haha!

mzakuan : hahaha! yer mariii!!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.