My Abang's Getting Married!

Only closest friends of mine yang tahu cerita tentang abang saye nih. He doesn't have a good education background and he's not that handsome but he possesses the most perfect heart on earth. Ke mana dia pegi semua orang akan senang dengan peribadinya. He gives a flawless respect to our parents. Saya pun tak mampu jadi sebaik tue.

He has his own company and he's so rich. He could marry 4 women at a time. He could buy 1 luxury car tak payah hutang2 dengan bank. Lepas tue dia sangat rajin. Kalau hari cuti, memang licin bersih rumah nie dia bersihkan. Trust me, if he's not my biological brother, I'll straight away marry him. Not because of the money, tapi sebab his personality.

But he always has this bad luck in searching for his life partner. He puts only 2 conditions in order for any women to be his wife. He doesn't want an educated girl, so that she could just work with him. The 2nd one is, the girl must love our mum the way he does. Abang saya nak kahwin nie pun bukan sebab dia, it's mainly because of my mum.

My abang is so pemalu ok. So dia takde staff perempuan which is sangatlah leceh. So, mak saya suruh dia kahwin cepat2 sebab keje dia sangat banyak and tak cukup tangan. Lagipun he's getting older, it's about the time as well. Macam dah sampai masa dia kene kahwin.

The problem with my abang is, dia nie selekeh nak mampus. Tak pandai bergaya (walaupun adik dia mekap artist, ahaha!). He's an old-fashioned kampung boy, so perempuan sekarang tak pandang semua tue. Dia pun tak pandaila nak ngorat2 nie. Penat saye ajar dia cara ngorat. Sayela yang banyak tolong dia dalam urusan mengenal hati wanita nie. Tapi tuela, jodoh tu kan di tangan Tuhan.

1 Besut yang kenal abang saya nie suka dia. Selalu jodohkan dia dengan ramai orang tapi selalu takde jodoh. Ade sorang pegawai jabatan Islam kat Besut nie nak jodohkan dia dengan muallaf baru convert. Macam2 lah usaha kawan2 parents saya nak carikan isteri untuk abang saye nih. Sampai ada satu tahap abang saye dah putus harapan. Dia nak konsentret pada keje and family jek, xmo dah pikir2 soal kahwin nie.

And finally, he found a perfect match. Yang matchkan dia adalah seorang doktor kerajaan kat Besut nie. Anak dia ade sorang dak UTP, nama Fifi. The girl works in 1 kedai kain kat Jerteh. Yang kelakarnya, bile semua orang tahu tentang that girl, ofismate mama saya amik giliran pergi kedai tu pura2 beli kain. And everyone seems suka dengan that girl.

So yesterday, my parents pergila merisik. 1 pejabat follow. Betapa big thing nyer issue nih. Haha! Dipendekkan cerita, semua berjalan lancar and my abang is getting engaged next month!!!! And insyaallah by April diorang akan kahwin. Alhamdulillah. Setelah beberapa tahun cari pasangan yang sesuai sampai dah ronda Malaysia, jumpe jugak akhirnya yang berkenan di hati.

Pendek jer jangkamasa diorang kenal. Tak dating tak aper. Kalau saya sure tak berani nak kahwin lagi. Hopefully everything would be fine. Owh btw, my kakak-ipar-to-be ni happens to be 4 years younger than me. Hehe...

So, saye sangat tak sabar menantikan saat kebahagiaan diorang. And to people out there yang masih tercari2 jodoh, janganla berputus harap. Saye dah saksikan dengan mata kepala saya sendiri betapa susahnye my abang cari jodoh yang sesuai. Ikhlaskan hati, teruskan usaha and banyakkan doa. Insyaallah jodoh terbaik akan jadi milik anda. Haha! Skema sungguh kesimpulan.

0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.