Job vs. Jobless

Sedar tak sedar dah nak masuk sebulan saye kat rumah and I do enjoy every tiny moment of it. Ajaib gakla actually. Sepanjang 5 tahun kt UTP, dalam setahun total hari saya berada di rumah adalah maksimum pun 30 hari jer kot. Cuti-cuti pun saya tak balik sbb keje part time. But now, kalau boleh saya takmau keluar rumah pun.

Rutin harian lepas solat subuh (kalau tak tido balik after subuh) ialah buat housekeeping dgn jiwangnya. Yela, buat cpat2 nnt cpatla siap, nnt xdela plak keje. Saya basuh kain, jemur kain, sapu sampah, basuh pinggan, kemas rumah, etc. and last skali cook for lunch. In between keje2 tu, saya akan stop lepak depan comp. Amik order customer, layan soklan2 customer psl mekap, produk, etc., balas2 email, tgk youtube, download series, etc.

Pastu antara aktiviti wajib jugak adalah balas2 sms and call dari customer. Korang mungkin tak percaya, but I love this type of lifestyle. Bila dengar adik2 housemate saya dah start cari kerja sementara tunggu Petronas, I said "Wow rajinnye!" My biggest problem now is, saya takde secebis pon nafsu utk bekerja. Sgt enjoy keje self-employed nie. Plus, now company saya and Zak yang baru setup early 2007 haritu now dah dpt 1st tender dari government. So, banyak je keje kat rumah nie.

Tapi bile memikirkan that I'm getting married this year, I need to do something. I really have to sacrifice this wonderful lifestyle. To be short, I need to find a temporary job as well so that leh dpt fixed income. Saya takkan sampai hati untuk mengatakan begini kepada parents saya "Ma, kenduri kahwin nanti gune duit ma ek? sebab akak tak cukup duit" Owh harap2 mintak jauhlah. I'll try to make sure plg2 kurang pun 70% duit perbelanjaan kahwin is from my own pocket.

Saye dah kurang kepercayaan dengan kekelingan Petronas tue, ntah btul ke tak saya boleh terus masuk keje after keluar result nie. So, baik saya cari temporary job dahulu. Maka saya telah apply online 2 jenis company and within 1 day both company call panggil saya interview. 1 tu company developer kt KL, antara developer terfamous kat Malaysia la. Starting pon dah kasi 2K. Dari segi payment mmg ok, tapi dia keje 6 hari seminggu. Susah sket sbb job utk mekap org byk hari sabtu. Lagipun keje as sale executive, dia ckp kene ade sale target. Isskkk tak suke betul ade bende2 camtu. Buat tension jek pikir capai target ke tak.

1 company lagi kat Ipoh. Interview Isnin nie dah, tgh pikir lagi nak pegi ke tak. This one buat keje admin. Keje 5 hari seminggu, gaji pun ok walaupun kurang sket dari yang company developer tu. Saya sengaja cari jawatan yang non-technical coz I realize that I perform better in admin and management tasks.

Tatau betul ke tak langkah saya apply keje ni. Or should I just wait for Petronas? Result dah dekat nk keluar. Si HR Petronas cakap once dah fax result baru dia bitau status keje saya haritu. Tapi ntahlah, cam dah hilang kepercayaan dengan mulut2 HR Petronas nie. You know what, last semester, I took 3 management subjects. One of them was HRM (human resource management). And the lecturer herself ckp Petronas HR is not very good. Lecturer Corporate Comm. lak cakap Petronas terlalu utamakan external branding berbanding internal. Means dia sibuk nak jaga nama di mata komuniti luar sampai terabai komuniti dalaman sendiri.

Ntahlah, saya bukan desperate nak keje dengan Petronas. Saya tensen sebab saya dah reject 1 offer dulu disebabkan kekelingannya. Ha, aritu mak saya suruh saya pegi keje kat kedai kek yang plg femes kt Besut nie sbb dia tgh cari pekerja. Tapi gaji alahai... RM300 sebulan. Saya boleh buat RM300 tu seminggu je dgn keje sendiri. Tapi tula, kalau ikut bisnes-wise mmg berbaloi. Yela, nak masuk kursus wat roti, kek seme tue dah berapa dah. Nie dapat belajar free2. Tu purpose my mom. Tapi sori yer ma.. mmg nak belajar wat kek roti seme tu ade dlm wishlist saya, tp not now. Tak cukup kaki tangan lagi now. Huhu..

So, my happiness is about to end. Lepas ni dah kene jadi pekerja. Dah kene bekerja dengan orang. Somebody, please tell me that working life is not bad at all. Please...Saya dah start sedih2 dah nie. Haha! So, my target is by February nie I will start working tak kesahlah dengan Petronas ke tak. Time is so precious at the moment....

4 comments:

parchy January 4, 2008 at 12:13 AM  

mintak sabah sarawak .. kompem ada tempat~ =P

kunaz January 4, 2008 at 12:18 AM  

OMG!! takmooooooo!!!! they said my name dh kt klcc since last semester cume tunggu officially announced je which i dont know when.

paci, lama x dgr cte. japgi aku msg2 ko ek. tringat laa kt ko (ayat sopan pengganti term rindu) hahaha!

cena January 10, 2008 at 10:20 AM  

heyy. makan gaji dgn Petronas is not that bad. honestly.
haha~

kunaz January 11, 2008 at 11:22 AM  

haluuu cenaaa!!! yeah i really hope so. ko pon tau aku suke keje kn, it's juz i'm afraid that i dont like my work and i have to spend 10 years doing things i dont like. it's like stucked marrying a wrong guy for the whole life. huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.