Happy 2009!!!

Adehhh.. Esok dah tahun baru. Terpaksa update blog gak malam nie untuk buat kesimpulan untuk 2008 macam yang saya buat pada tahun lepas. Tengah takde mood sangat nak blogging nih. Tengah tengok Astro dengan hubby. Tengah movie best plak tue. Haihh...

Ok, I looked back at the conclusion I made for 2007 and how I set my resolution for 2008. This is the link of that entry http://kunaz.blogspot.com/2008/01/010108.html and I'm so proud to say that I think I have managed to achieve the resolutions that I made in 2008 (except for the dieting part, awal2 dah tercapai, lepas kawen trus out! haha!)

Then, I re-read this entry http://kunaz.blogspot.com/2008/01/dramatic-2008.html Yess, my prediction was so damn right. My 2008 was so dramatic and adventurous. Makeup, job with Petronas, life in Miri, marriage, honeymoon. Borneo Games, health problems, life in BWE, etc. Semua tue banyak mewarnai 2008 saya.

I cried and laughed a lot throuhout 2008. Life was so up and down, but one thing that I realize is, ape2 pun yang berlaku, Allah is always there to show me the ways and I'm so thankful for that. My 2008 is closed with a happy ending - hubby got a chance to be with me in Miri. Millions of thanks Allah.

Regarding the 2009 resolutions, I will maintain the same resolutions I've made in 2008. 1st, nak diet balik. I'm getting so huge now. My butt is getting bigger and heavier, so difficult to carry it around. Haha!

2nd, nak jage kesihatan. I might have missed to mention this before, that I'm having a fatigue problem towards the end of 2008. I was some sort of "berjuang" to stay Kunaz, till I had to put some makeup just to make my face look natural, like the other healthy people with no makeup. Sebbaik mekap artist. Haha! But really, I need to stay healthy here.

3rd, of course nak jadi a good wife. Plan nak sambung belajar menjahit laaa... Tak sempat terer bebetul lagi. Rasa tak sempurna jadi isteri if takde skill menjahit. Tengoklah ade kesempatan nanti nak attend kelas. Tetibe terkagum dengan my mom. Masak terer, menjahit terer, mengemas terer, gardening terer, buat bisnes terer, etc. She's my idol! I'll try my best to be a perfect wife. Help me hubby... Huhu...

4th, be a good staff. I just want to do my job well, with honesty and integrity. You know what, I keep telling this to people. I work to live. I don't live to work. But sometimes, my job nature requires me to put work as a top priority. Will try my best to commit to both working and personal life.

Azam lain sama jek cam 2008 dulu. Owh, esok anniversary ke-5 kami as a couple. Happy anniversary sayang. Tak jadi celebrate kat Brunei since hubby akan stay sini dah nanti. Anytime bleh pegi dah after this. Aritu pun ade invitation untuk buat course makeup kat Brunei mid 2009 nanti.

Ermm.. esok hubby balik Ipoh dah. 31 Jan baru datang balik permanently kat Miri nih. Lusa dah start keje. Lama cuti rasa cam takmo keje plak. Hehe.. Takley2.. Kene jadi good staff. Hehe..

Goodbye 2008, you taught me a lot! And welcome 2009! Semoga 2009 akan lebih bermakna buat saye sekeluarga nanti. To all, have a wonderful and prosperous 2009. Happy New Year!!!


Ayat-Ayat Cinta

Me and hubby ade hobi baru kat rumah nie. Kami beli CD bebanyak tapi tak tengok. CD cetak rompak plak tue. Don't do this at home. Haha! But then, kami baru lepas tengok movie Indon bertajuk Ayat-Ayat Cinta.

Clueless, speechless. Movie tue sangat best. Paling suke part 1st wife dia menangis when the husband said he loves the 2nd wife in front of the 1st wife. Besar sungguh pengorbanan 1st wife dia tue. Best best.. Movie yang wajib ditengok. Touching touching....

To hubby, jangan kawen dua yer? Sian kat saye, tak mampu nak jadi sebaik tue. Haha! I know you are not going to. Huhu.. I love you sayang...


Family Planning

Just realized that new year is approaching. Nak kene setel the serious topic that I mentioned earlier, even though I still don't get the feel to write about it yet.

Family just went back to Terengganu. Kejap giler masa berlalu. 5 hari habis camtu jek. Seme orang tak sedar dah 5 hari kat Miri. Sedih giler. Happening rumah nie sepanjang 5 hari nie. Rumah 2 tingkat nie rasa cam kecik and sempit jek dengan 9 penghuni.

Me and hubby sangat penat entertain family pegi shopping and jalan2 sana sini. Kami amik banyak gambar and videos. Watched and laughed together. So hilarious. Lepas balik hantar diorang pegi airport, house feels so empty. No more laughs. Sayu sungguh rase. Huhu...


Family Planning

Ok, back to the real topic. Standardlah, lepas kawen orang akan keep tanye "Ko dah pregnant ke Kunaz?" Fedap gak kengkadang, tapi ingat2 balik, dulu saye pun sibuk gak tanye orang baru kawen dah pegnen ke blum. Padan muke saye. Haha!

I wanted to write differently before, but then situation had changed and there's a slight change in our plan. Ok, before this me and hubby had decided to have a "Family Planning"

1st, baru start keje. Penat tau keje BWE. Too much things to do and learn in BWE. Can't afford to be more tired. You know I'm not doing well in splitting my commitments fairly. Huhu... I'm not ready yet to experience the morning sickness syndrome that will absolutely affect my working performance.

2nd, hubby's not here. Going through pregnancy without a husband by myside sangat2 lah tak best. Bak kate Lily, kesian kat semua pihak (me, hubby and the baby)

3rd, saye tak ready lagi nak ubah lifestyle saye. I'm a heavy coffee/nescafe drinker. Saye rase saye dah ketagih. Kengkadang sampai 3-4 gelas sehari. Adehh! Ade sesape tahu any supplements nak kurangkan ketagih kafein nih?

4th, saya tak puas lagi hidup berdua bersama hubby okay!!! February nie baru nak start hidup berdua dengan sebenar2nya. Saye nak nikmati moments berdua bersama hubby pepuas dulu. Title isteri tue sungguh best bagi saya.


Why Family Planning?

Ade gak yang sound. Jangan amalkan family planning. Alahai makcik, sape yang taknak baby kan? Tapi kami nie jenis bukan yang nak main ade baby jek, but how we are ready to have and to grow the baby.

"Setiap kehamilan hendaklah dirancang serta diingini dan bukan berlaku secara kebetulan" - petikan daripada majalah Pa&Ma keluaran Jan'09. Growing up a baby is subjective. Seboleh2nya biarlah kami bebetul bersedia, and we are not ready yet at the moment.

Saye sangat nak marah bila ade sorang tue sound saya pasal family planning sedangkan dia nak urus diri sendiri bangun pagi pegi keje awal pun tak dapat. Kelam kabut tiap pagi then nak cakap pasal nak urus baby? Huh! Aihhh emo lagik!


Until When?

Ape nih interview diri sendiri? Haha! Ok, initial plan ialah 1-2 tahun. 1st year is a must. But then, hubby dapat keje kat Miri dah. Yeayy!!! So, the duration might be shortened tapi tak sure bile.

Hubby tetibe kene terjerumus ke bidang oil and gas jugak. Both of us memang pure background construction and I was having a difficult start in this field. So, hubby's expecting the same thing as well. He might need some time to cope up with his new position.

However, we won't take that long lah. Nak tunggu bebetul ready memang sampai mati pun tak sempat ready kan? Ade jer cabaran dalam hidup nie and the best way is to face it coz it will make us stronger day by day.


My Preparation So Far?

Of course la takde preparation langsung lagi. Haha! I'm now preparing to receive a husband in this house this coming February. Lepas tue baru pikir pasal nak preparation untuk bende lain plak.

But the good news is, I've started buying magazines about pregnancy. Kire 1st step la tue kan? Haha! Magazine says untuk merancang pregnancy kene prepare fizikal, mental, financial dan segala-galanya dalam 3-6 months ahead.

Adeehh... I sound too systematic. Yes, ask my friends. Saye nih every mende 1st time yang saye nak buat mesti cuak gile, walaupun bende tue senang jek. Tapi sebab tue 1st time nak buat jadi cam gelabah gile. Haha! Cam pregnant nih pun, saye tak pernah tau pape pasal pregnancy, dahlah tak penah amik subjek Biologi dulu, so cuak seyy! Haha!

Oklah, kesimpulannya we both love kids a lot but then, we act based on our capability. Growing up a child is subjective, so please stop questioning our decision to have a family planning. It's not like we use dangerous way to do it.


P/S : Ramai gak yang family planning tapi 'accident' kan? Ramai gak yang nak anak tapi belum ade rezeki kan? Ade hikmah tue. Allah tahu ape yang terbaik untuk kita...


Event Manager?

Arini Gan tetibe mintak tolong ganti Eddy to be a committee member for the HSE week since last minit Eddy cakap tak boleh join, some sort like that lah. Memula cakap malas sebab memang malas pun but then I said okay just because of Gan. Sebab Gan penah tolong saya time saya susah.

So, kul 3 tadi pegi SKO building sebab ade meeting pasal bende nie. Gan cakap saya takyah bawak pape. Attend buat syarat jek. So pegilah buat syarat. Dengar jek ape diorang bincang. Diorang dah miting a few times dah pasal nie, saye jek 1st time. Siap nguap2 lagi. Tak take note ape langsung.

End up, wakil BSE cakap saya yang kene jadi event manager untuk acara Walkathon. Terkejut saya tadi. You know how much I hate if people decide what I have to do before asking me first. Plus, bende nie dah last minit.

Actual event start lagi 2 weeks but everything must be finalized by 4th Jan. Bape hari jek lagi. Komiti members takde lagi untuk delegate tugas, baru nak kene cari. Saya plak 26 Dec - 1 Jan saye dah start cuti. I know it's just a small responsibility but then saye masih tak suke since dah last minit sangat. I wanna be with my family tanpa pikir pape pasal mende lain.

I wanted to say no in the meeting but the way they responded made me just kept quite until the end of the meeting. Please don't use reasons like "Nie la peluang nak menonjol and dikenali" or "Masa nie la nak tunjuk leadership" because I'm not interested to be the shining star of SKO. Plus, I'm a doer, don't really like managing people to do works. Memang tak sesuai jadi manager. Haha!

Tapi abih miting saya SMS Gan suruh cari orang lain, saya takmo. And Gan said okay, his girlfriend will replace my position and he asked me to assist her. Boleh laaa...

This morning, Iskandar asked me to cancel my leave from 26 Dec - 1 Jan since dia nak cuti gak and nak suruh saya jaga ofis. Haihhh... why always me to be the chosen one? He said saya dah banyak cuti. Helloooo!!! Saye cuti cukup2 dengan ape yang saye entitled. But maybe the way I applied the leave buat nampak banyak.

Saya biasa apply cuti 1-2 hari jek tapi banyak kali. Orang lain biasa apply a few times jek tapi sekali apply untuk banyak hari terus. So, tue kot yang dia nampak. Haihh.. sedihnyer. Dahlah tak cuti raya, nak cuti krismas pun tak dapat. Huhu... But then, Eddy will be around, so I can proceed with my leave. Hehe...

My headache is getting worse. Maybe this is the main reason saya cam cepat stress. Baru lepas telan 7 bijik pil sekaligus. Tomorrow will be last day keje pastu cuti. Lusa family datang. Yeahh!!

Hubby's New Job In Miri

Waahh ter-rajin la plak update banyak2. Heh. Just wanna finish all updates. Ingat tak, I have one more important entry yang saya belum update. Still waiting for the right time to write it meaningfully.

Ok, back to the real topic. My hubby will work for Delcom company. Can visit the website at www.deleum.com. Company oil and gas gak, wireline contractor untuk BWE. Contractor terbesar BWE ah sebab next year dia dapat seme contract untuk buat wireline. Huhu...

Memule masuk SKO, saya dah pernah cakap pada diri sendiri, if hubby tak dapat SKO saya akan suruh dia keje kat memane company kat Miri nie, but not with the contractors that are direct under BWE. Sebab? Bukan sebab conflict of interest aper. The main reason, saya tak sanggup dengar hubby kene kutuk.

Kami kat BWE everyday ade morning meeting dengan kontraktor untuk update our wireline job. Yang lead meeting is our senior operation engineer, Zul yang saye cakap mulut dia ya rabbi. Kutukan and bahasa kasar2 is his mother language. Bukan dia jer yang mulut camtu.

This is the only culture yang saye tak suke dalam BWE nie. Sebab diorang banyak deal dengan kontraktor, mentality diorang dah memang camtu kot. Tau nak marah2 and cakap kasar jek. So during morning meeting memang masa kontraktor kene bambu ah. Kadang2 saya yang tak sampai hati nak dengar, rasa nak keluar je meeting tue, tak sanggup tengok and dengar. So, saya memang dah decide takkan pernah cuba nak carikan keje untuk hubby kat any contractor companies under BWE.

It all started after kawen bila almost seme orang kat BWE tue kesian saya hidup tanpa suami kat Miri nie. Haha! Puan Lily yang suruh saya apply Delcom since next year seme kontrak wireline dapat kat Delcom, so for sure banyak vacancies. Memula tue tak termakan lagi. Then, Larissa apply gak on behalf of her boyfriend, and our secretary pun apply for herself. She said Delcom ade buat opening keje besar-besaran.

Kat Delcom, ade sorang General Manager yang baik dengan saya. Jarang jumpe dia, time ade makan2 jek baru jumpe dia. Saya pun tatau nape kitorang baik. Wife dia pun baik dengan saya. Diorang memang species mesra alam kot. So, saya pun pass resume hubby kat dia one day after Larissa anta resume boyfriend dia.

Nama GM tue En. Fadzli. Dia reply cakap job opening yang besar-besaran tu baru habis last month and dah selesai recruit orang dah. The same email dia reply pada Larissa. Cuma kat email saya dia cakap dia nak jumpe my hubby untuk pre-interview, just in case ade other vacancies in the future. Then, hubby pun pegilah pre-interview tue middle last month.

And then last week dah dapat offer as Operation Engineer. Alhamdulillah. Delcom suruh start segera on January 09. But then hubby kene kasi 2 months notice kat current company, if tak , kene bayar 2 bulan gaji and Delcom tak tanggung bayaran penalti tue. Tapi bila pegi nego dengan boss kat Slim River, dapatlah sebulan jek notice. So hubby will start working in Miri on February 2009. Yeayyy!!

FYI, hubby merupakan orang penting UEM untuk Ipoh site. Sesibuk2 saya kat BWE nie, hubby lagi sibuk and lagi penat badan. Selalu balik keje malam2. Teringat masa atas pelamin kat Kedah dulu pun ofis call tanye pasal keje. Masa honeymoon pun asyik kene kacau. Huhu... So sepanjang January nanti kesibukan dia may be doubled sebab nak setelkan ape yang tak setel and nak handover keje seme before quitting.


UEM Builders vs Delcom

Both company ade benefit tersendiri. If kat UEM hubby dapat gaji + site allowance + handphone allowance + free petrol + free car + free double storey house. Kire dapat gaji memang solid boleh buat saving and belanja untuk diri sendiri. Yelah, kete takyah bayar. Sewa rumah takyah, petrol takyah. Best kan?

Cuma yang tak best hubby kene keje 6 hari seminggu, jauh dari isteri and banyak kene spend kat flight tiket. Annual leave hubby dah habis, dah banyak dia cuti pakai unpaid leave semata2 nak balik jumpe saye. Huhu...

Kat Delcom plak dapat gaji lebih kurang sama dengan yang UEM offer (starting salary) + offshore allowance + car maintenance allowance + petrol allowance. Benefit yang dalam bentuk wang ringgit, akan dapat lagi tinggi kat Delcom. Just takde free car and free house jek. Tapi yang paling best, hubby keje 5 hari seminggu jek.

Overall memang berbaloi. Dapat dapat keje sini pun dah syukur sangat2. Susah bukan local Sarawakian nak keje sini. Tapi tatau ah cane nanti. If Delcom suruh hubby jadi representative morning meeting, memang dramatic ah kehidupan kami nanti. Or maybe saya kene request to exclude one of us from the meeting.

For sure if ade problem dengan Delcom, saya orang pertama yang Zul akan kutuk. Dah bleh assume dialog dia nanti "Apelaa company laki ko nih. Lembab!" Lembab bodoh bangang takleh harap tue bahasa kebangsaan Zul lah tue. Heh!


Future Plan

Takde buat proper future plan pun lagi. Cuma dah start plan2 cane cara nak isi masa bersama during weekend. Antara aktiviti wajib adalah jalan2, masak2, gardening, shopping, tengok movie, pegi swimming, main badminton, etc. Waaahhh seronoknyer!!!

Saye dah beli tanah baja berkurun dah tapi takde mood nak bercucuk tanam sebab takde hasben. Tak seronok buat sorang2. Huhuhu... Belakang umah kitorang dah ade pokok serai and daun pandan. Nanti nak tambah koleksi lagi. Yeah!

I need to catch up much much more faster now (keje BWE) so that boleh rilek2 bile hubby dah datang nanti. By the way, after completing the SSI presentation haritu, I felt that I have reached a minimum level required by BWE. Tinggi sungguh expectation BWE nih. Saya dah cover almost all parts cuma kat surface jek baru. Nak kene details pasni. Insyaallah bleh kot.

So, setakat nie jelah. Dah nak kul 11 malam. Esok keje. Ok plan terdekat hubby and my whole family akan datang Miri 25-29 December nanti. Hubby akan stay sampai 1 Jan 09. Saya pun start amik annual leave starting 25 December nie. Will update later. Doakan yang terbaik buat kami di Miri ya! Thanks!

Raya Haji 2008

Baru lepas upload gambar masa mekap Kin kat Awana and mekap kawen pagi tadi. Masa upload baru teringat yang saye ade skip citer pasal raya haji aritu. Tak sempat sebab dah nak kene pegi travel.


Ok, since minggu raye haji tue workload saya agak banyak plus kene prepare untuk SSI presentation, kami tak plan nak buat open house. Teringat masa saya buat makan2 dulu, a day before tue memang busy ah shopping barang dapur dengan husband. Kopek bawang seme, etc. But since tak plan ajak orang kitorang langsung tak kuar beli barang dapur.

What we did was we went out ronda2 Miri dengan naik skuter Yamaha Ego Piju. Saye suruh Piju pegi keje pakai kete. Masa tue ade PC Fair kat Miri and Piju kene jaga booth Mac Apple kat sana, so parking free ah. So, berjam2 kami atas motor. Kami pergi Tanjung Lubang, Marina Bay, Piasau Boat Club, KRP, etc.

Best sungguh naik motor dengan husband. Rasa free dari seme masalah walopun keje tengah banyak. Pastu kene angin2, sangat nyaman. Pastu dapat peluk hubby dari belakang (huhu gedik). Cuma susah nak borak2 atas motor tuu. Tapi kitorang borak banyak gile. Turun2 motor bengkok tulang belakang saye sebab melendut ke depan nak borak dengan hubby.

Malam tue kami ada ajak Ustad and Syahnaz datang rumah masa hari raya haji untuk lunch bese2 jek. Ajak Syahnaz sebab tiap kali hubby datang sini diorang tak pernah berkesempatan jumpe. Ustad tue hasben Shima, dak BRE, coursemate kitorang gak masa kat UTP dulu. Ustad dapat keje kat Miri gak.

Sekali Syahnaz pegi ajak satu Miri datang umah kitorang. Kelam kabut saya masak pagi tue. Sangat bernasib baik sebab a few days before tue saya ade beli barang dapur sket sebab nak tinggalkan Piju lama nanti, so beli sesiap. Terpaksa guna stok tue dulu sampai habis. Nasib baik cukup. Pastu lagi siot, Syahnaz paksa suruh siap masak pagi tue jugak sebab diorang nak datang breakfast. Saya punyela plan nak masak untuk tengahari, adela mase sket.

Memang kelam kabut ah saye and hubby pagi tue. Hubby a few time kene ulang alik kedai runcit. Sebbaik rumah dekat mini market. Tapi alhamdulillah, dalam masa 2 jam dapat siapkan 4 jenis lauk - ayam masak lemak cili padi, sotong masak merah, udang masak merah and sosej special. Saye start masak kul 8 pagi, kul 10 am camtu diorang datang makan.


Nie jek yang sempat masak

From Left : Hubby, Zul, Tpot, Ruby, saye, Izza, Kak Adda and Kuin

From Left : Zati, Alya, Ustad, Shima, Syahnaz and Buse

Makan time


See, saya tak sempat pun nak tukar pakai baju raya. Hubby pun. Huhu... This time, almost all 1st timers yang datang umah kitorang. Of course kitorang takkan lupe jemput Tpot and Zul sekali. Tue jek yang mampu jemput, risau food tak cukup. Haniff and wife balik semenanjung. Cam bese memang anak Tpot, Adri jadi toy kitorang. Hehe... Nie gambar2 kami dengan Adri masa hari raya haji yang lepas.




Cute kan Adri? Hubby managed to snap his pic while he was smiling. Susah tau sebab tiap kali jumpe kitorang Adri suke tidur. Haha! Gambar di-small-scale-kan. If nak tengok yang besar sket leh masuk flickr hubby (http://flickr.com/photos/kacalensa)

Oklah, tue jek cerita hari raya haji kami. Just jamu orang makan jek. Huhu... Sekian.


Update From Peninsular Part 2

Hoho... Dah sampai Miri baru nak update. Takpelah, will maintain the same title. Where was I? Owh, reached Ipoh to meet the husband. Ok, meh2 sambung.


Surprise for Hubby

Hehe.. I skipped this part in the earlier post, till Iman sound2. Huhu.. Ok, actually after abih miting and before naik teksi bodoh bangang tue, saye sempat jumpe Iman kat Suria KLCC. Kelam kabut sket because I still haven't finished my shopping and Iman dah call2.

Ok, I bought M.A.C Cosmetics stuff for myself, tambah collection sket. 2 small bags of makeup stuff. Pastu, beli speedlight Nikon SB-900 untuk hubby tercinta. Sian plak, asyik sebut2 pasal speedlight. Pastu if jalan2 supermarket, sure ajak masuk kedai gambar nak tengok speedlight. So, I bought one for him. Harga dia RM1600. Saya taktau tue mahal ke murah sebab saya tak survey tempat lain. I was planning to buy it at Foto Selangor, sebab DSLR Nikon D80 dulu kitorang beli kat sana and dia kasi harga ngancam nyer murah ah. Heh. But then, tak sempat dah nak ke sana, so beli jer kat KLCC.

I thought tue jek bende yang nak shopping. Sekali terbeli satu digital camera biasa cap Panasonic. My adik Piju nie gedik2 lak nak pakai digi cam. Kamera Canon PowerShot A95 yang setia berkhidmat selama 6 tahun pada saya telah selamat saya pinjamkan pada Piju (which might be forever). So beli satu lagi, nanti buleh gilir2 sebab saya taktau which one is better.

Isskk teruknye saye, normally saya akan research and survey habis-habisan before decide nak beli, lebih2 lagi barang yang harga ribu-ribu. Nape ntah jadi tak smart membeli this time. Takpe2, so far barang yang saya shopping seme saya utilize wisely. Macam digicam nie pun, my old Canon macam dah makin uzur untuk amik gambar client makeup saya before and after. Eloklah ade yang version baru sket (alasan nak sedapkan hati) True what! Eheh!

So, you see betapa banyaknya barang yang saya shopping. Kotak besar2. Berplastik2 kene bawak. Kene heret beg troli plak satu. Pastu kene carry buku and laptop plak. Haa dengan load sebanyak tue saya berjalan2 mengarungi hujan KL dengan pakai baju kurung. Basah kuyup. Sebbaik tak pakai heel. Tak gune nyer drebar keling. Tak hilang lagi marah nie. Haha!

Eh, dah keluar topik. Ok, back to the surprise thingy. Buying the speedlight as a surprise was exactly a good decision. Sebab tetibe dapat news yang hubby dapat keje kat Miri. So, terus bleh convert jadi hadiah. Congrats sayang. Will write about hubby's new company in a different entry.


Friday Housewife

So, hubby dapat 3 kegembiraan haritu and 3-3 tue were because of me. 1st gembira sebab saya balek. 2nd gembira sebab dapat keje (I also contributed something to this) and 3rd gembira dapat speedlight yang diimpikan sekian lama. Huhu... Alhamdulillah, banyak pahala saya dapat haritue. Pahala menggembirakan suami. Huhu...

Saya sampai Khamis malam. Jumaat esok tue hubby keje, siap kene pegi site Kampar lagi so tak balik lunch. So, saye jadi housewife for the whole day. Best tau. Hantar and sambut hubby balik keje kat muka pintu. Adoihh so classy. Haha!


Linda's Wedding

Hari Sabtu esok tue sangat banyak agenda. Memula kene pegi Kampar dulu, ofismate hubby and his family nak belanja kitorang breakfast. Bagus sangat diorang. India. Haaa this time jumpe India baik plak. Haha! Diorang datang masa kenduri belah hubby and diorang selalu nak belanja kitorang makan tapi saya yang tak pernah dapat balik Ipoh. Huhu... Memula diorang nak belanja lunch, but we didn't have time to wait until lunch. Banyak lagi agenda lain. So breakfast jer, but it was a 'big' breakfast. Huhu...

Then pegi ofis UEM kat Slim River sebab nak jumpe boss hubby bincang pasal resignation. Pastu singgah wedding anak kawan abah-in-law kat Nilai. It was already 4.30 pm bila kami sampai ke wedding Linda. Dalam tentative, kul 4.00 pm dah selesai majlis. Sempat jumpa tapi diorang dah bersiap nak keluar untuk shooting outdoor.

Sangat kelakar sebab saya baru nak tulih kad kawin masa sampai umah Linda. Dalam kete time tue. Tengah tulih tetibe Linda datang jenguk kat cermin tingkat kete. Waaaaa kantoi baru tulihh!! Haha! Lepas makan kami singgah kat stesen keretapi tempat diorang buat outdoor shooting. Nie gambar kami dengan pasangan Linda dan Malan. More pics of them are available at hubby's flickr ( http://flickr.com/photos/kacalensa)


Kat khemah makan2

Outdoor session kat stesen ketapi


Next plan sepatutnya nak jalan2 kat KL, shopping barang M.A.C kat Mid Valley (tak puas lagi shopping kat KLCC aritu, nilaaaa kes tak plan bebetul) but then tak sempat. Kitorang estimate sampai Mid Valley kul 8pm camtu, cam penatla kan nak pusing balik Ipoh lepas tue. Shopping pun tak puas. So kitorang balik Ipoh terus. Tapi kitorang sempat ah ronda Negeri Sembilan sket2. Dah lama kitorang tak drive jarak jauh cani. We really enjoy the journey. Nyanyi2 dalam kete, benti minum2 and makan2.


Di kesempatan ini, tersangat ingin memohon maaf pada Hasuna and her husband Reef sebab tak dapat pergi wedding korang on the same day 13 December kat Perlis. I know, dalam banyak2 jemputan, the most yang saye patut pegi is to Suna's wedding sebab dia rakan se-civilrawk saya and dia datang masa wedding saya dulu. Tapi tuelah, takde rezeki nak menghala ke Perlis time tue, seme menghala ke arah KL. Sorry ek...



1st Movie After Marriage


Yezza, lepas kawen, it was the 1st time we were in the cinema. Kitorang tengok citer Transporter 3. Best best. Macho sungguh hero citer tuh. Then cam bese, makan fevret food kat fooodcourt Jusco - nasik ayam claypot. The term claypot tak come across masa saya nak cakap saya nak makan tue kat hubby, so I just said nak makan nasik pasu bunga. Haha! Bongok!


Pastu kitorang window shopping sket. Pastu pusing2 Ipoh. Makan charkuewtiow kat dataran MBI. Banyak sungguh makan. Haa akhirnya berjaya makan laksa yang sedap setanding laksa Polo fevret kami tue. Kedai dia kat Sungai Siput. Saya hirup dengan mangkuk2 sebab sangat sedap. Eheh!



Awana Kijal Bliss


Isnin pagi, naik train dari Ipoh ke KL Sentral. Pastu check in bag sesiap dari situ. Marayau2 jap kat situ pastu baru amik transit ke KLIA. Pastu terbanglah saya ke Kuantan and then ke Awana Kijal. Ade Well Intervention School anjuran PWE kat PMO Selasa-Rabu tue. 1st day dengar presentation jek and ade test. Masa pre-test hanya 6 orang yang scored 100% and two of them were me and Shawn (wakil dari BWE). Yess, we copied each other tapi tak sangka dapat full mark. Haha! Final test tatau cane sebab diorang tak sempat kasi markah.


Malam pertama, my whole family datang Awana nak jumpe saya (except Piju yang tertinggal kat Miri, hehe..) Nak book 1 lagi room tapi seme room dah penuh, maka terpaksa la sumbat 7 orang dalam 1 bilik. Sebbaik dapat bilik corporate, dapatlah 2 katil double. Pinjam bantal kat bilik Shawn. Huhu.. Mom brought so many food and we really enjoyed our family time. Me, Piji and sister-in-law sempat pegi swim lagi kat swimming pool Awana. She didn't know how to swim at all, then I taught her using the techniques used by my coach. Guess what, terus dia dapat terapung and swim! It's just about the right technique! Satu malam jek family kat Awana. Sangat happy jumpe family. Happy happy happy!


Hari ke-2 visit 3 warehouses kat Kemaman Supply Base - slickline, eline and CTU (well services thingy). Jumpe Kin la plak kat Schlumberger warehouse. So malam tue, dia plak datang tido kat Awana. Sempat main mekap2 malam tue. Later I will post the photo in my fotopages. Pagi esok tue (Khamis) check out balik Miri. Kin tengah tidur lagi masa saya checkout. Ntah2 kene bungkus oleh makcik cleaner ntah si Kin tuh. Haha!



Back To Miri


Haaa! Flight Kuantan-KLIA should be kul 10.15 pagi. Sekali delay, kul 12.30 pm baru gerak. Dahla next flight KLIA-Miri kul 1.15 pm berlepas. Seme orang dah boarding time tu. Me and Shawn berlari2 dengan penuh dramatik kejar next flight. Sebbaik dah check in sesiap masa kat Kuantan. Just risau sebab officer cakap beg mungkin tak sempat transfer, mungkin akan dihantar using next flight.


Masa kami tengah lari2 tue, bergema announcement sebut nama "Engku Nur Nazuha" suruh segera masuk belon. Haihhhh jauhhh tauu!! Pintu B7. Nak patah betis lari. Alhamdulillah seme selamat. Beg pun selamat sampai sekali dengan tuan beg. Huhu...


I felt so tired and unwell. Masa kene hujan kat KL dah start nak demam. Pastu masa lawat warehouse exposed kat cuaca panas plak. Pastu kene pecut kejar flight plak. I really needed a day off on Friday, but then I decided to go working tapi nak rest2 jek, buat2 claim and kemas2 meja.


But then, baru setengah jam sampai rumah, got an SMS asking me to present for tomorrow's meeting (Friday). Masa tue around 4.30 pm. Nak present pagi esok. Giler!! I wasn't in the office for two weeks, email tak penah bukak, nak update ape kat diorang during meeting. And tengah headache, so tak mampu nak pikir. For me, it's not about just attending and presenting, it's about being useful during the meeting by answering all the questions which konfem saya takkan dapat jawab. So stressful, so decided to take MC. Yeahhh I have to be selfish this time. I need a rest for god sake.


So, here I am. Dah kat Miri. Saya assume rumah akan jadi tunggang langgang sepanjang ketiadaan saya. Worst case, saya takut bukak2 jek pintu rumah ade tengkorak adik saya mati kebuluran kat rumah nih. Haha! Keji nyer assumption saye! Tapi syukur, he went through this very well. House is well kept. Congrats to him. Sekian... Owh, esok (Ahad) ade kene mekap pengantin kat Miri nih. Sekian lagi. Huhu...



Update From Peninsular Part 1

This is my hot updates from peninsular. Hot update? Haha! Yeahh it was pretty hot actually, but it's been days so dah cool dah sesket. Ok, this might be long. If tak sempat update, maybe akan ade part 2 part 3 cam bese. Hehe...

Saye kat Awana Kijal now, do refer the previous entry, talking about my December movements. The feeling is so nice since this is my 1st time travelling takyah penatkan badan dan otak untuk prepare presentation and meeting materials. Esok and lusa pegi dengar talk jek. Hehe.. Okay, mari sambung update.


Presentation during BWE-SSI Workshop

So, I was the lucky-unlucky person who was chosen to be the presenter on behalf of BWE during the workshop. Unlucky because I was loaded with mountains of workload pastu tambah plak nak prepare presentation materials nih. Banyak siot!

Lucky because by doing this saya dah belajar sangat banyak bende, dah cover almost all parts of BWE operation walaupun setakat surface jek. I was required to analyze the 2008 wireline performance, identify available resources for 2009 and plan ahead BWE nyer operation for next year. Kene deal dengan kontraktor dulu, kene belek2 contract, kene jumpe banyak orang tanye macam2, kene marah byk2.. Haihh...

So dipendekkan cerita, saya amik masa 2 minggu prepare untuk task nie. Buat slide sampai nak termuntah2 till trainees pun perasaan saya cam dah bengong2 sket spanjang minggu tue. 2 days before the workshop, kene buat dry run dulu. Semua staff BWE attend sebab nak kasi input expecially constraint at each field. Input tue saya kene include dalam presentation tu nanti.

Flight saya Rabu petang. Present pagi Khamis kat KLCC. Rabu pagi tue tetibe pendrive saya crashed sebab virus. Slide yang saya dah edit seme hilang. Stress gile. Pagi tue dengan tak sengaja saya dengan selamba je pegi jerkah sorang senior operation yang seme orang takut dengan dia kat BWE nie. Dia memang suke cakap kerek2, pedas2 dan menyakitkan hati. Normally if saya nak marah dia balik, saya buat dalam bentuk lawak so that jadi double meaning. Up to him nak paham yang mana. Tapi pagi tue, takde lawak2 dah, straight forward jek marah dia soon after dia tanye soklan dengan kereknya. Ganas jugak saye rupenyer...

So, sepanjang kat airport + dalam flight keje saya dok buat slide jek. 1st time saya tak tidur dalam flight sepanjang 2 jam journey tu. Saya stay kat Traders Hotel. Malam tue all out buat balik slide. Siap anta SMS warning kat Gan pakse dia jangan tidur selagi slide saya tak siap. Owh, kami datang berlima tapi 5-5 dok hotel lain2. Haha! Tak kuar makan, order dari hotel. Kuewteow dia RM25 sepinggan. Nak save masa nyer pasal.

Kul 12 malam tertido tanpa sengaja. Sebbaik terjaga kul 3.30 pagi. Sambung buat slide till subuh. Even masa nak start present sempat edit a few lagi. Pegi KLCC tak sempat iron baju properly. Berkedut2. Muke pun tak sempat mekap cun2. Tudung senget benget. Buruk sungguh.

Tapi alhamdulillah, dengan izin Allah, the presentation was good! Raymond and Iskandar puji2. Masa lunch diorang pegi makan kat Chakri Palace. Saya cam takmo join sebab seme boss2, saya sorang lak tue perempuan. Saya sembunyi2 takmo ikut, sebab plan nak pegi shopping kat Suria. Sekali Iskandar datang cari and heret saya join lunch sekali.

The food was superb! Silalah try! Raymond said it was one of the best food he ever tasted in life. Sangat lawak sebab food sangat pedas and orang lain seme berpeluh2 kat muka. Tapi Raymond berpeluh atas kepala. Muka mantain jek. So, tiap kali dia amik tisu lap kepala, saya tergelak sampai nak terkeluar food. Haha!


Teksi Jahat!!

Since takde airport kat Ipoh, terpaksa amik bas dari Pudu untuk ke Ipoh. Saya amik teksi dari Traders Hotel, tapi teksi under hotel dah habis so kene gune teksi2 jalanan. Dapat drebar India. Awal2 dia tanya macam2 soalan hint. Memule ingat nak ajak borak, tapi rupe2nye nak korek saya ni local ke tak so that senang nak tipu.

Biasa lalu jalan mana? Saya jawab tak sure tak pernah nak tengok teksi lalu jalan mana. Biasa tak jalan KL? Saya jawab tak sangat. Harinie jam luar biasa. Saya respon cakap oyeke. KL-KLIA naik teksi tak sampai sejam, kami charge RM90. Saya respon cakap oyeke. Let say nak sampai Pudu makan masa sejam, how much you mampu bayar? Saya jawab saya bayar ikut meter. You tau tak teksi KL nie if time hujan2 and busy camni diorang dah tak kire meter? Saya jawab tatau. Teksi saya naik seme pakai meter.

Dipendekkan cite, dia mintak harga double meter tue. And I said okay. But then, I realized that dia pusing2 area KLCC tue jek almost 30 minit. Bodoh. Dia pusing area hotel2 dekat KLCC cam Concorde, Corus seme tue. Sah2 laa saya tau sebab memang penah stay sana. Tapi tatau nak buat cane. Cam terpaksa biarkan diri ditipu. Then SMS hubby cakap "Teksi nie tengah tipu saya but I don't know what to do" Then hubby called me immediately asking cane dia tipu saye. I said

"Saya kenallah tempat2 yang dia pusing nih, dari tadi lagi nie"
"Ayang tau tak KLCC-Pudu tak jauh mane?"
"Tau, tapi nak wat cane"
"Ayang amik no plate kete dia and nama dia nanti kita buat aduan"
"Boleh buat aduan ke sayang? Nak adu kat sape. Cane nak check nama driver"
"Dia tampal kat dashboard" (saya pun jenguk2 dashboard)
"Takdela sayang"
"Takpe, amik nombor plate jek"
"Ok2, thanks sayang. Nanti dah sampai Pudu saya bitau. Bile ntah sampai nie. Dah dekat sejam tak sampai2 lagi nie"

Rupe2nye drebar keling tue boleh tangkap isi perbualan kami tadi. Tetibe dia cakap "Dik, takpelah tak payahlah bayar double. Ikut meter jer. Saya pun dah silap gune jalan ni" Haaa tau pun takut. Whatever laa.. And I just said ok. Cam kerek kot di mata drebar keling tue.

Lepas tue tetibe dia cakap minyak dia dah nak abih, terpaksa drop saya kat sini. Dia suruh saya tengok meter dia and bayar ikut meter. RM47. Tue tak sampai Pudu lagi tue. Dia cam nak kenekan saya balik sebab dia cakap "Adik tau kan jalan kat KL nie. Jalan sket lagi dari sini sampailah Pudu tue" Pastu dia dok repeat ayat "Adik kan tahu jalan KL" tue banyak kali. Cam nak sindir ah sebab dalam fon tadi saya cakap saya tahu tempat2 yang dia pusing tue.

Disebabkan malas nak cari pasal saya cakap ok and turun. Rupen2 nye jauh gile lagi kene jalan nak sampai Pudu. Ntah mana2 dia drop saya, terpaksa tanya 3-4 orang untuk sampai Pudu. Sorang tue siap cakap lagi, "Nie dah jalan belakang nie" Dahlah hujan, banyak barang nak angkut, pakai baju kurung plak tue. Kesiannye kat diri sendiri.

Tapi, di sebalik ketensenan tue, saya sempat overexcited sebab masa dalam teksi, hubby call bitau dapat offer keje kat Miri dah. Waaaaa sukernye sayerrr!! Will explain later in the next part.


Bas Giler!

Sebbaik sampai2 Pudu jek terus dapat bas. Tapi ya rabbi, bas tue buat stail bas ekpress jarak jauh plak. Berhenti minum sejam! Lepas tue, sempat lagi gi basuh2 bas. Sejam lebih membazir. Ramai yang tensen kat dalam bas tapi takde sorang pun yang mampu pegi sound. Seme bersabar jek sambil membebel2 dengan orang sebelah. Kul 12.30 tengah malam baru sampai Gopeng. Hubby dah tunggu kat sana sejam yang lalu sebab estimate normal duration untuk bas nyer journey. Sian suamiku. Huhu...

Kesimpulannya, nasib saya up and down. Down sebab kene redo slide. Up sebab presentation best. Down kene tipu dengan drebar teksi India. Up bile dapat tahu hasben dapat keje Miri. Down bas delay. Up dapat jumpe hasben! Hehe... To be continued...

December Plan

Early December seems so stressful. Banyak gile keje. Seme orang sibuk dok kasi keje serentak. I know I will never reject sebab serik dengan jawapan "Bila nak cepat pandai" Haihhh people nowdays are so clever to manipulate things!

My husband is here with me now. Yeayy!! I have 4 annual leaves left, so I applied one on Tuesday 9 Dec. It has been approved already, but then I was required to attend a meeting and have to present something. Damn!! Dahlah dah kasi banyak keje, kene sacrifice masa dengan hasben plak tue! Hisss! Sebbaik dapat hasben yang understanding.

Pastu 10 Dec dah kene fly to KL, ade meeting dengan SSI on 11 Dec. 11 Dec hari Khamis so saya amik unrecorded leave (1 day left) on 12 Dec. So 12-14 Dec saya akan balik Ipoh!!! Hooorayyy!!!

Plan 13 Dec nak pegi wedding member. So far ade 3 x-utpians yang kawen on 13 Dec - Suna, Aween and Linda. Tengah pikir nak pegi yang mane. Tapi kemudiannya, my adik Piji (kembar Piju) tetibe kene datang Ipoh gak on 12 Dec malam sebab 13 Dec dia ade some sort of multimedia course at Olympia College Ipoh. Adehh.. kene replan balik.

My flight to Miri should be on 14 Dec petang. Pastu tetibe boss suruh attend pasal well intervention kat PMO Kerteh 16-17 December (Selasa and Rabu). So, saya idle 15 Dec tue (Isnin) tatau nak watpe so terpaksa amik cuti. Kire replace cuti 9 Dec yang terpaksa kensel tue.

Tapi penatlaa... Miri-KL + KL-Ipoh + Ipoh-KL + KL-Kuantan + Kuantan-Kerteh + Kerteh-Kuantan + Kuantan-KL + KL-Miri. You see how I don't dare to take makeup job yang luar Sarawak dengan nature keje saye cani! Sudden jek suruh ke sana ke sini.

21, 27 and 28 Dec kemungkinan ade job mekap kat Miri nie, customer dari butik kat Miri yang saya tolong mekap masa fashion show dulu. 25-28 Dec my whole family will be coming here. Saye habiskan annual leave saya yang lagi 3 hari tue sampai new year.

Hubby pun akan stay kat Miri from 25 Dec to 1 Jan. So, we plan to travel to Brunei between 29-31 Dec tue, but yang nie tak sure lagi sebab passport tak buat lagi. Haha! FYI, 1 Jan is our anniversary! Anniversary couple. Haha!

So, I have a very busy December. I don't want to clean up my inbox. I want to take a break. Oklah, got a very important presentation on 11 Dec but got a husband by my side as well. 1 might be neglected. I guess it would be the presentation. Haha! Aahhh mampuslah!

Our Wedding Photos



Ok, I have uploaded my wedding photos in my online photo album. Boleh tengok kat link nie http://kunaz.myphotoalbum.com. Dah seminggu upload tak sesiap lagi okay! Tapi bolehlah nak tengok mana yang dah upload. To those yang lama dah mintak, bleh download from sana ok?

Owh, if nak tengok x-utpians yang datang haritu bleh tengok gambar start nombor 153 onwards (tak sure dah fully uploaded ke tak up to that numbers) Kat Friendster pun ade upload dah sket.




Saye suke photographer untuk baju pink nih. Dia tak buat banyak editting, tapi gambar dia originally cantik. Huhu.. I put some here tapi size dah dikecikkan untuk mengelakkan kelambatan meng-upload. Benci tol uploading nih. Huhu.. Btw, ade 2 folder gambar kawen lagi tak upload - akad nikah and reception. Adehh.. nantilah...




Ok, sila tengok gambar pengapit my hubby yang pakai baju light pink tue. Tue actually baju yang hubby beli untuk pakai time wedding. Tinggal nak hantar jahit sulam jek. Then I said "Eiii... ape nih pink pucat lesi nih. Saye nak yang striking" Hehe... maka saya pun pilih sendiri pink yang saye berkenan di hati.




Tengok sayang, kan cantik tue. Nampak berseri2. Hehe... Ramai yang tanya "Sanggup ek Zak pakai pink.." Sayang nyer pasal kan abang kan? Hahaha! Thanks sayang, it had been a very wonderful day...




I like the above photos very much. Hmmm.. really miss my husband right now. I love you sayang. Cpatlah 6hb...

Mawar Block

Rasa lama plak tak update. Not much to update actually, just nak upload gambar my new old office at Mawar Block. Hehe... Sila scroll down ya!


Tue adalah bentuk mukabumi ofis "baru" saye. Cantik kan? Haha! Gambar nie di-snap pakai handphone, baru lepas hujan time nie. Nie belum amik gambar backside lagi which lagi menyedihkan plus a bit scary sebab cat dia dah berkulat2. Yekk!



And this one adalah gambar workstation saye. Isskk... bukan workstation pun. Cam meja cikgu sekolah tadika. Do have a look at my previous entry. I put the pic of my previous workstation there. So comfortable till Iman said it was like a manager's table. Iman, tengoklaa kejatuhan taraf aku yang mendadak nih. Haha!

I don't really mind getting a small table, but please provide me with enough drawers so that I can put all my files and other stuff inside, so that no one can see them from the outside. Huhu... They say we have to stay here for minimum of 2 years duration. Katenye ofis SKO akan di-renovate nanti, dah siap akan pindah balik ke SKO building.


1st day masuk Mawar block nih dapat tekanan perasaan sket. Masa tue 90% of the officemates were not in sebab pegi GOES. So, sorang2 dalam rumah hantu nih. Pastu asek blackout sesuka hati. LAN pun tak stabil, asek disconnect jek all the time. Telefon pun takde lagi. Sakit jiwa sungguh.


Tapi next day dah okay sebab tetibe dah start dapat banyak keje. So funny sebab almost everyday ade orang datang melawat blok nie. SKOMC pun ade datang. Saye rasa cam dok kat umah orang tua, wakil rakyat datang hari2 tanya khabar. Haha!


Saye dapat banyak keje last week. Thank god takde telefon lagi. Bleh tak if taknak ade telefon forever? Malas nak entertain. Haha! Lepas tue last Friday saya balik rumah during lunch hour. Lunch hour untuk hari Jumaat is from 11.30 am to 1.30 pm. 2 jam. Saya jarang balik rumah unless ade emergency cam nak angkat kain, etc. Normally, saya akan stay dalam ofis siapkan pape keje.


But last Friday stress dengan sorang senior engineer nih, so balik rumah tidur, restkan otak and hati yang panas. Entahlah, saya try abih dah pikir positif, I believe niat dia baik tapi cara dia buat saya menyampah. Saya tengah ade banyak keje, dia cam energetic gila dok tambah2 keje saye, tanpa tanya pun saya mampu buat ke tak. Workload is good for my learning process, tapi banyak sangat pun, I might end up know nothing, just for the sake of finishing it.


Saye tak suke bila dia buat saya macam hakmilik dia, yang dia bleh decide saya nak kene buat apa tanpa bincang dengan saya dulu, sedar2 dah bitau kat seme orang yang saya akan bertanggungjawab untuk bende tue. And I hate the fact that he's always looking forward to find anything to complaint about me.


Masa masuk2 BWE saya memang dah di-expose-kan bad impression pasal dia dari ofismate lain, but I've tried my very best to like him, and there were times I used to like him. I like him actually, just tak suka cara dia. So, time cara dia okay saya okaylah. It's all about the chemistry I guess. Huhu.. Actually, saye pun tengah moody. Tengah period. Tue kot main reason saya emo.


Btw, I still like my supervisor, Iskandar walaupun ramai tak suka dia. At least he knows how to appreciate me. Saya selalu tertanya2, orang tahu ke saya buat keje? Sebab dulu, saya tak pernah cc email keje kat diorang so saya assume diorang tak tahu saya dah buat banyak keje untuk department lain. And banyak slides yang saya buat orang lain yang present, so orang tak tahu tue hasil kerja saya.


But then, Iskandar tahu, which I don't know how. Terkejut masa saya submit PPA dulu, dia suruh buat balik. Dia suruh saya tambah lagi sebab dia tahu saya buat banyak bende dah untuk department. Terharu baca conclusion dia dalam PPA saya. I feel so appreciated.


Okaylah, nak cite pasal Mawar block jek actually. Meleret2 dah. Huhu... Owh next week raya haji. Hubby datang Sabtu depan for 4 days. Rindunya kat suami. Time2 tengah stress nak sangat dia ada kat sblah. Isskk sedihnyer.. Huhu...



Happening Weekend!!

Hola!!! Yesterday was my 1st day at work after being dissapeared for 2 weeks to attend courses. Dahla hari Jumaat, memang takde mood langsung laaa nak buat keje. Luckily memang takyah buat keje pun since pagi tu diwajibkan attend ACD talk kat auditorium.


Goodbye SKO Building

Then packing barang since semalam last day dalam SKO tue. Erk, did I mention you that BWE department has to be transferred to Mawar Block? Kat 2nd floor tu ade department BRE > BWE > I-Perintis > BSE. Then I-Perintis kene transferred gi blok mane ntah, so jadi BRE > BWE > BRE > BSE. Maybe nampak aneh kot susunan tue, plus BWE is the smallest department here maka kami telah dihambat ke blok Mawar. Sob sob...




Tu gambar workstation saya (the whole C-shape) before and masa barang2 dialihkan. See, I have a neat workstation (when I have time to tidy it up, but I'll always try to find time to do it). Sejak pindah rumah baru and masa nak jadi wife dulu tetibe rase nyampah bile tengok mende sepah2. Pening paler. Kene kemas lue baru leh buat keje walaupun masa keje tue memang cam reban kambing bersepah. Tapi, kemas sangat pun kene kutuk. They say I don't have works to do. Monyet! I just answer "It's not me who don't have works, it's you yang tak tau ngemas!" Haha! I know they were joking, so I said it in a form of joke as well. Hehe...




Nie gambar kami pura2 sedih nak kene pindah. Pemindahan kami ke Mawar blok nie ade sedih dan gembiranya. Sedih sebab Mawar block is an old block, I call it as rumah hantu. Maybe I can organize a funfair and build one rumah hantu there. Haha! Blok tue lbih kurang bangunan skolah rendah darjah 1 saya dulu. After dah renovate nanti insyaallah cantikla sket kot. Rumah hantu cun. Haha! Lagi 1 sedih sebab lepas nie susahla nak hantar claim ke pape since this blok is totally out of SKO building.

Tapi best sebab banyak privacy. Kitorang BWE family jek. Parking yang banyak tu pun dapat kat kitorang jek. Takyah punch in and out (that doesn't mean that I will purposely come late). Pastu pantry, surau, etc seme dalam 1 building je and it's just for us. Takyah share2. Cuma takde cafe, tapi adelah a few kedai makan kat situ. So Isnin nie dah start keje kat blok baru.


1st Lesson of Swimming Class

So, kesimpulannya Jumaat tue saya tak wat pape keje except setelkan pasal confirmation yang HR mintak. Owh lupe nak cakap, masa lunch hour tu teman Ruby pegi beli swimming suit.

Haaaa!!!! My last entry rupa2nya telah berjaya menarik perhatian ramai wanita2 SKO. Berderet2 orang datang tanye pasal tue and dah berjaya kumpul ramai geng lagi untuk join kelas. Buleh bukak kelab "Geng Renang Kunaz" nie. Bunyi cam kepala mafia Miri la plak. Haha! Paling bersemangat antara reramai tue ialah Ruby. Malam tue trus kitorang pegi 1st class.

It was superb!!!!!! Best nak mampus. Instructor sangat best, lesson dia sangat best. Walaupun loceng kolam tue dah berbunyi menandakan kolam dah nak tutup, kami tetap lagi main2 air. Coach pun tetibe semangat. Dia sangat suke buat lawak. Time2 saya tengah terapung muka dalam air sambil tahan nafas lak tue dia buat lawak. Tersembur2 gelak dalam kolam. It was so enjoyful. Next class maybe ramai lagi ahli Geng Renang Kunaz yang akan join. Best best...

About the lessons, untuk 1st class dia ajar 4 things and alhamdulillah I did great at all 4's and kene puji sebab fast learner. Erkk, actually the 4 things tue sangat basic and saye plak takdelah taktau berenang langsung. But it was much better since he taught the lessons systematically. Sangat suke cara dia ajar!!! Can't wait for the next class!


1st Wedding Job at Miri

Pagi esok lak tue (which is today) saya terpaksa kuar umah jam 6.30 pagi untuk pegi mekap sorang staff SKO untuk majlis nikah. Kak Ros nama dia. Actually, last minit dia request suruh saya mekap. Hari Selasa lepas di saat saya tengah ber-course-an. Dia dah tempah dari butik mane ntah, pastu baru tahu pasal saya buat mekap terus dia kenselkan dengan butik tue. Saye plak, esok pagi nak mekap malam sibuk berenang2 di kolam plak. Balik penat gile. Penat dowh berenang. Sedar2 kul 5.30 pagi. Tak check langsung beg mekap cukup perkakas ke tak.

Tapi alhmdulillah seme berjalan lancar. Bleh tengok gambar Kak Ros dalam fotopages saye okay! But it was not my best job. Entahlah, tatau nape saya kurang excited untuk 1st wedding job kat Miri nie. And I took longer time to finish. Hadeehh...

And got a message from Hasni. Dia cakap dia nak datang Miri arini untuk attend GOES. Saye tak dapat pegi GOES =( sebab saya dah pegi course 2 weeks. Turn orang lain plak pegi. BWE kan tak cukup orang. Huhu.. So malam nie, kemungkinan akan kuar hangout dengan Hasni. Tapi tak sure lagi sebab tak reply lagi SMS dia. Huhu...

Waahh sangat bergembira weekends nie. Need to rest plak. Isnin nie nak kene start bekerja dengan bersungguh2. Got an assignment from Eddy, saye kene jadi leader untuk assignment tue. Malas lagi nak fikir semalam, Isnin ah baru start fikir. Tapi sure takleh wat keje gak sebab sibuk nak ngemas and setup menyetap kat workstation baru. Hehe.. Tak sabar lak nak pegi Mawar blok. Tak penah pegi lagi tiap kali diorang wat site visit.

So sekian update untuk weekend nie. Ade 1 lagi bende serius yang saya belum update kan? Tengoklah if sempat esok or malam nie. Nak tidur jap, baru balik mekap nie terus update blog. Daaaa~~~

Swim Kunaz Swim

I'm blogging from the Dynasti Hotel. Today is my 2nd day of the PTW course. Hubby went back to Ipoh last night. So sad. Thanks god I'm not working today. Huhu...

Ok, I wanted to make swimming as a hobby since my 1st day at Miri. But then, with a single glance at the KRP swimming pool, I cancelled the intention. The pool is too open (for me). Then, after completing my physiotherapy session, my phisiotherapist and orthopedsist recommended me to go swimming to strengthen my shoulder joint. But, I need to do it correctly. No backward movements yet at the moment.

So, last Sunday, me and my husband went to the Miri Indoor Stadium. It's quite near to our rental house. There's a specific building for the pool. Even though it's not fully confined (no roof at the top) it's way better than the one in KRP. Exposed at all sides. The one at the stadium is almost similar to the UTP swimming pool. Then, I got my own personal swimming instructor there. Can start the session by anytime I like and it's cheap!




Hehe... Yesterday, me and hubby went to Parkson to buy a swimming suit and it is how it looks like. The price was RM135 only. Goshhh!!! So many options there. Too many designs for the swimming suits nowdays. Got the ones for muslimah as well, but it was Rm200++ and we didn't bring enough cash in hands by that time. Later, I'll buy one for each design. Hehe...

The size of the suit is XL. I used to try wearing the M size and the size fits me well. But I don't want to look like a fatty dugong that wears thigh. Haha! I wanted to buy XXL at first, since Tpot yang super duper kurus tue pun bought XXL size for hers. But then, it was too long for me. Tpot oklah sebab dia tinggi. Poor me... Fat and short dugong. Haha!




Then, I bought this 2nd piece of swimming cloth at RM17 only. I'm going to wear both at the same time so that takde ah nampak seksi sangat. Dugong seksi. Haha! Other things that I bought were silicone cap and goggle. Goggle tue jenis yang ade power okay, khas untuk orang2 rabun cam saye. Saye pun taktau goggle berpower nie wujud. Coach yang bitau.

I'm not sure yet when should I start the class. By the way, got 2 friends who're interested to join me - Tpot and Tashrini but both of them pun tak sure nak start bile. Not sure whether nak tunggu diorang or pegi jek sorang2 lu. Tash tue field engineer untuk Southern field, my field as well. Masa waste management course haritu, we were the only ladies out of 35 participants (approx). We were in the same group and we became so close after that.

Swimming is one of the plans to enjoy my days in Miri. Hopefully I'll enjoy this new hobby. Swim Kunaz swim.... Huhu...


Justify Full

Naked Truth About My Working Life

Ok, finally this is one of the 2 entries that I meant. 1st thing 1st, things are getting better in the office and I love my job so much! Nazar already went back to PMO since his attachment period has ended. But we received 2 new faces in BWE - Ashraf and Amran. And it took only seconds for us to get closed. Pleasant guys. Good for the teamwork.

They are experienced staff, not fresh graduates. So far, only 4 of us (me, Shawn, Gan and Larissa) who came in as fresh graduates. So, experienced staff are good for our burden. Huhu... But, both of them will be placed under operation division, making it 5 operation engineers in total currently. Please recruit more planning engineers Raymond... Huhu...



Job as BWE Planning Engineer

Before this, I was a bit disappointed when I was required to be placed under planning division. Trust me, in BWE, when you are in the operation division, you'll have more time to learn. I used to be in that division for a week and enjoyed the learning process. In planning, most of the department's jobs are dumped onto you. Seems like planning is very much correlated to paperworks, presentations and meetings, even though most of them are related to operational issues.

But then, again, something happens for a reason. Now I prefer staying in the planning division. Planning handles workloads, operation handles responsibilities. Operation people always get stress when it comes to making decisions and I don't prefer that sort of stress. Hehe... At least for now. I have a few new responsibilities that I need to cope up with. Enough. At least for now...

So now I'm living in a bundle of workloads. You know what, keje planning section itself dah berlambak2, but we, the planning people still need to know about the operation. And operation people do not necessarily know about our nature of jobs. Contoh, everytime pegi meeting, most of the issue adalah pasal operation, but dah jadi tradition orang planning yang kene attend and present pasal operation untuk meeting tue. Memang okay jek, but when it comes to the Q&A, haaa mampus nak menjawab if taktau pape (which normally happens to me. duuuhh...)

It is one of my biggest challenge. Normally, kene tahu pasal operation dulu baru boleh masuk planning so that we'll know what we're going to plan. Everyone in this department used to experience being in the operation environment except me. Trus jump masuk planning. I can say that I just plan the operation sequence blindly before, need a lot of helps from others, but then it was just for the sake of chasing the dateline only. Tak sempat nak paham bebetul ape yang saye buat.

Kat BWE jugak, terpaksa banyak cover keje orang yang last minit, nak kene submit baru teringat nak buat. I admit, I'm easy to be clumsy when new workloads come when I still haven't finish mine. Everytime dapat task, objektif saye nak siap dengan cepat dan berkualiti. Bila last minit sangat, susah nak capai objective tu, tue yang jadi kelam kabut. Pastu orang lak sound cakap saye kelam kabut sangat. Padahal saya kelam kabut sebab nak siapkan keje diorang.

But honestly, most of the time, I take things so seriously. Maybe I'm not fully adjusted to the job yet. Sebab tue nak terer cepat. So, what I need now is just ENOUGH TIME to learn. Macam zaman belajar dulu. Work hard doing the assignment and project just for the sake of meeting the dateline. Kadang2 tak paham pun ape yang dibuat. So, lebih kurang camtulah permulaan saya kat BWE nie.

Dah tak sanggup to look and feel silly in front of the SSI people. The faster I master everything about the well services, the faster I can lay my back. Some friends always say this to me "Rileks aaa.. jangan push sangat keje, rilek2 jer.." Sebab nak rilek cepatlah saya terpaksa work harder untuk cecepat terer. I wan't my job to be a normal daily routine that I can handle easily. Trust me, saye bukanlah gila kerja, saya gila nak cepat pandai so that takyah stress bila tahu ade bende yang saya perlu tahu tapi tak tahu lagi. Heh..

At least now I know what I should know. It's just I need plenty of time to learn. Workloads keep coming in between that pause my learning process. Before this, I always didn't know where or how to start. Not enough seniors to guide us here. What we did was just learning through the experience and mistakes. Again, just need an ample time to learn, which is very hard to find, atau lebih tepat, tak pandai bahagi masa. Haha!



Husband and Miri

This is funny. I really have no idea what had happened. Husband's name was said to be sent to SKO twice but there wasn't any calls from the HR yet. Hubby has done a lot to follow up but so far we don't receive any good outcome yet. Even saye pun dah try pegi jumpe orang2 yang sepatutnya saya jumpe kat SKO ni to ask about my husband's status, tapi susahlah nak cakap. Senang cite, takde rezeki lagilah. I don't know why, but I know it happens for a reason.

Saya pun malas nak put high hope untuk bende nie, sebab kadang2 manusia nie manis mulut jek. So, saye takmau dah stress2 fikir pasal hasben nak datang sini. Currently, hubby comes here every 2 weeks. Good enough already even though sometimes rasa complicated gak sebab expenditure banyak habis kat tambang flight. Now, kami tengah slow2 cari keje kat company lain kat Miri nie gak. Taknaklah hoping sangat pada Petronas nih.

But honestly, by looking at my working life right now, it's currently better if hubby is not here yet. I'm in the development phase of my working life, where I need to put a lot of focuses to learn and master my job. Since saye nie jenis family type, I know that bila hubby datang, I'll be working on being a good wife instead of being a good worker. I can't afford to split my focus yet. At least for now. By having my adik at home pun commitment saya dah ter-offset dah sket. Huhu..

It is so true that women cannot handle more than 3 things at a time. Memang lah bleh actually, but each thing won't be entitled for 100% performance score. We always want to score 4.0 pointer when our actual capability is only for 3.0. So, it's your choice, either to crash yourself to score 4.0 or adjust the subjects you are going to take accordingly. In my case, I prefer to adjust the subjects by taking lesser responsibilities at a time. When maturity grows up, I may want to upgrade it.

Conclusion, I still wan't my husband to be here (really mean it, miss him all the time) but at the moment, being like this is the best thing for me I guess. Only for now...

Ermm tapi kan, how to say this ek? I want my husband to work in Miri, but I think I prefer not in the same building. Cane nak cakap ek? Ok, contoh sekarang kan, hubby datang sini every 2 weeks. So, sepanjang masa berjauhan tue, kami saling rindu merindu (aihh cam gedik lak bunyi. haha!) And bile dah jumpe,kami akan lebih appreaciate masa2 bersama tue. Bak kata pepatah, bila selalu merasai kepahitan, kita akan lebih menghargai kemanisan. Rindu tue, di sebalik keperitan, ade keindahan dia tersendiri.

So, same thing. Saya nak biar ada jarak masa sket di antara kami so that kami akan lebih menghargai detik masa bersama2. Entahlah, saya pun tak sure apa yang terbaik untuk saya. Yang saya tahu, apa2 yang berlaku pun, I'll try my best to adapt to the new situation instead of try to change it. So, ape2 yang saya dapat nanti, saya redha jelah yang itu mungkin yang terbaik untuk saye. Syukur dengan apa yang ada... To Allah, please provide us the right path. Guide us. Help us. Love us...



Career Path

People keep discussing about career development, about how to move to E2 faster, etc. Saye taktau nape saya kurang berminat dengan bende2 alah nih. I used to mention this before. My ambition is to be a good housewife who serves well for the family and goes straight to heaven. Haha! But then, here I am now - falling into the SKG 10, one of the most challenging SKG and has the highest technical allowance.

That is one. 2nd, my background was Civil Engineering, never put any interest in the petroleum subject. Never took one. But then I fall into the petroleum field which forces me to take extra efforts to learn. Everything was not in the plan but as always, saya percaya dengan hikmah Allah. And saye syukur sebab jarang2 orang dapat peluang nie. Kat SKO nie, berlambak orang nak mintak tukar masuk BWE tapi tak dapat.

Ntahlah, kalau saya kaya-raya, saya bayar jek scholar Petronas nie and dok umah sambil buat bisnes sendiri. I did well in this before, with full enjoyment. Tapi bila difikir2kan balik, sapelaaaa nak kasi saya RM4850 sebulan free2. Benefits pun banyak. Keje best, boss pun best. Ape lagi yang saya nak. Syukur jelah and go for it Kunaz!

And to go for it, I need to put my full commitment. I don't work for status or whatsoever, I work for my own satisfaction. I'm so afraid when people asks "What do you think you want to be after 10 years in Petronas?" Erkk... What I care now is just to do my job well. I never dream to be a manager or even a BD. Just give it to others who want it the most. Susahla if seme orang nak jadi BD kan... Haha!

But on top of all, saye rasa saya cakap seme nie sebab so far focus saya masih limited lagi. Let say one day well services nie dah dalam tangan saya, mesti dah takde mende nak pikir, mesti kene pikir pasal lain. Pasal nak jadi BD ke. Hahaha! Joking dude! Tak terberanak laaa saye dok pikul tanggungjawab bsar2. Haha!



Conclusion

Ade 1 movie tue, cite pasal sorang perempuan yang sangat gigih dengan kerjaya dia, at the same time nak jaga relationship dengan boyfriend dia. But, her job cam menagih komitmen dia yang terlalu tinggi, boyfriend plak selalu merajuk, till dia terlalu pnat nak handle 2 things at a time. Ade 1 sentence, lbih kurang camni ah dialog dia

"Sorry, I was having a personal issue just now. Seems like our relationship starts to ruin"

"That's the sign that you do well in your career. Let me know if your relationship really ruins. It means that you are ready for a promotion"

Owh hell! Mintak simpang malaikat 44! (nape 44 ek? huhu...) Semoga dijauhkanlah situasi camtu. Saye takmau la keje efek family or family efek keje. Saye nak both lines are parallel to each other. So far, I don't own the skills to draw both lines parallel at the same time yet. Let me draw the 1st line first, at the same time preparing myself for the 2nd line. There will be time that both lines will move up simultaneously. Can't wait for that to happen.



P/S : Nak pegi amik hubby kat airport Miri japgi... =)

Training Season

Lamenye tak update. Busy. Adeh adeh. Anyway, last week been to Ajang wharf to have a site visit to one of our workbarge, Sin Bee II. Got an achor problem, so had to send back for repair. Good experience and exposure.

This week, need to attend a gas lift training for 5 days at Eastwood, Miri. Dekat dengan umah jek, about 10 mins drive. Esok Jumaat last day training nih. Wohhh!! Training yang menyaratkan otak. We learnt how to design the gas lift. Banyak gile calculation. Too many formula and diagrams to remember. Otak dahlah dah berkarat. Pastu banyak gile kene plot graph. Yerkkk I hate graphs!

But really enjoy the training. Away from the office and learn something new. I enjoy when I undestand things I learn. One good thing is, me and Larissa satu group dengan Zul, our senior operation engineer. Before this I don't really like him sebab dia suka ajar dalam nada marah2 and kerek2.

Saya nih lagi susah nak paham kalo ajar camtu. But after a week being in a group together, we learnt how to work as a group. We help each other to teach things that we missed out. Banyak sangat benda belajar okay, sanggup tahan pegi toilet takut miss. Haha!

And next Monday should be ade WIE regional meeting, this time SKO yang chair. Normally, saye adelah antara orang penting for this meeting, tapi tetibe kene attend Waste Management Workshop (tatau ape. Saye tau wastewater jek. Haha!) hari Isnin gak. Hopefully abih awal sebab HUBBY IS COMING HERE THIS SATURDAYYY!!!!

Plan nak amik cuti hari Selasa since hubby datang sini Sabtu-Selasa. Dah apply dah tadi, tetibe our clerk cakap I have to attend PTW course from Tues-Thurs at Dynasti Hotel. Waaaaaaa!!!! Kire dapat 2 hari jek full day bersama hasben. Sob sob...

I really miss him lately. And he misses me too. I love him. And he loves me too. Ok, too many courses and trainings, and I'm officially crazy... Haha!


P/S: Got my gambar kahwin already, dah lama dah actually, but this mini laptop doesn't come with a CD driver. My other laptop dah kasi adik pakai, tengoklah if free nanti akan transfer using that laptop

Piju & MAC



My adik managed to complete his 1st day at work successfully. Glad that he loves his new job. His working hour is from 10 am to 9 pm. Masa hari 1st dia keje, saye tak sabar2 tunggu dia balik rumah, nak tanye perkembangan.

When I asked him how his work was going on, he proudly showed me the backside of his t-shirt. The t-shirt is the official uniform for the Optiprimus staff. I was laughing real hard when I read that. Tatau nape saya gelak. Maybe sebab gembira tengok respond yang menunjukkan dia gembira keje kat situ.

Tapi seriously, saye pun bangga baca statement tue, even though saya bukanlah user komputer Apple Mac. Maybe because of the MAC word that reminds me about the MAC Cosmetics. Haha! But according to my brother yang memang computer freak, 1st day kene brainwash oleh boss Apple Mac dia dah mula mengagumi brand tue.

Owh, looks like lepas nie saye plak yang kene brainwash oleh adik sendiri. Haha! Yess, as a sign of support, maybe someday I'll get my own Apple Mac PC or notebook, baru ngam mekap MAC dengan komputer MAC. Haha! But definately not nowlah, can't afford yet to spend RM5-7k just to use it for internet and homework purpose. Huhu..

My adik said, 1st day dia keje kebetulan baru release notebook baru keluaran Apple Mac, so ramai gile datang and dia terpaksa berdiri almost all day to entertain the customers. And according to him, memang ade a few yang beli cash on the spot. Isskk kaya betul diorang nih! Huhu.. Okaylah, my adik loves his job. So relieved... Huhu...

Cadar Kartun + XD



Nie pun bukan 2 entry penting yang dimaksudkan. Not this week lah I guess. Can't put my soul into the writing yet. Hehe.. Okay, I received a parcel from mama. Salah satu barang dalam parcel tue adelah cadar tue, hadiah kawen dari Hana and Mili - x-utpians, our batch. Diorang pos ke alamat umah Terengganu tue dah lama tapi mama baru pos balik kat sini.

Haha! Memang takde keje letak gambar cadar. Bukan ape, I can't remember when was my last time using bedsheets with the cartoons printed on it. Yang pasti start umur 13 tahun ke atas memang dah tak pakai. When it comes to choose a bedsheet, I will go for the ones with flowery design or yang warna campur2 tue, ape dah term dia.

So, nie laaa 1st time saye pakai cadar kartun nie. Rase comel la plak. I know the intention of Hana and Mili buying this design for me. I guess it is because of the I love you statement.

**********

Another thing is, last Friday ade engagement session dengan director XD, Md Yazid nama dia. Owh I love his life philosophy. No wonder he did great in his life! Dia cakap dia stucked kat E1 selama 12 years, but then cepat gila dia naik. Dia skip E5, so now dia dah E6. I love when he said "Jangan risau if orang tak tahu or tak nampak performance or contribution kita, Tuhan nampak.."

He said dulu kawan2 dia sibuk compete sape paling banyak pegi offshore. Dia plak spent years in the office, tapi dia bukan duduk bodoh jek dalam ofis tu. He was taking his time to learn. For the 1st few years, he used it to develop himself, dia tak kesah if orang tak nampak usaha dia or tak kenal sape dia. Banyak yang dia cakap tue kene dengan diri saya.

Lagi satu yang saye suke bila dia cakap "People change as the time goes by. Bila dah keje, tak perlulah berperangai macam zaman belajar. Kawan memang baik, tapi bila dah keje, kita kene pandai adjust friendship"

Yang nie pun kene gak dengan saya. Saye tak putus2 cerita yang saya tak suke being attached to a group. Saya berkawan jer dengan semua orang, tapi jangan 'paksa' saya attach sangat. Dulu, saya pernah terasa dengan sorang orang SKO nih yang cam sound saya jarang join diorang kuar sesama. Ntahlah, mind orang nak berkeluarga lain kot dengan orang bujang. Please lah biarkan saya selesa dengan cara saya. And kamu selesalah dengan cara kamu. Huhu...

Another thing yang saya suke ialah bila dia cakap "Sistem wanita nie diciptakan boleh handle 3 perkara je dalam 1 masa. Bila masuk bende ke-4, performance akan menurun." Dia adelah kasi a few example which I think memang sangat betul.

Paling saya suka bila dia kept saying that ape2 pun, kene belajar bersyukur. Sebab ade orang tak puas hati pasal sistem gaji baru la, ade yang tak puas hati tak dapat keje yang diorang nak la, etc. Ntahlah,susah nak tiru ayat dia tapi maksud dia memang sampai ke hati saya. Tapi betullah, bila kite syukur and redha dengan ape yang kita dapat, hati kite tenang jer.. Bila hati tenang, terpancar kat wajah kita. Huhu...

Lepas tue pegi free lunch. Me and Gan punyelah lari2 taknak makan dekat2 dengan SKOMC, sekali Raymond datang tarik kitorang duduk semeja dengan BD and XD. Dia plak pegi makan meje lain. Waaa siottt!! Yang ada kat meja tue ialah saya, Gan, Mun Yoke, Suryadi and Kam (presiden YPC).

Saye diam jek kat meja makan, dengar jek XD bercerita. Terkejut lagi terharu bila BD tetiba cakap "You Nazuha kan?" OMG, I never expect he would remember my name sebab saya sangatlah tak menonjolkan diri kat SKO nih. BD selalu pesan kat new staff suruh being visible to him tapi saya tak buat pun.

Ntahlah, I'm still in the development phase and biarlah saya buat keje belakang tabir dulu. Saya sendiri masih belum puas hati dengan job performance saya, macam tak best nak tunjuk bende yang saya sendiri tak puas hati, walaupun my supervisor nampak puas hati dengan performance saya setakat nie (base on the LBFS rating and comment he gave to me previously) Oklah, kesimpulannya I love the engagement session with Md Yazid. I love his personality. I love his words yang saya tak mampu nak sampaikan balik dengan cara yang dia sampaikan haritu. Huhu... Sekian..

Adikku Piju


Adik lelaki saye Piju tue dah berada kat Miri nie for a week. Not bad gakla dia datang sini walaupun awal2 tue jadual hidup saya jadi berubah sket. Tiap pagi saye terpaksa spend time untuk masak 2 meal (breakfast and lunch) untuk dia sebab dia taktau masak. Masak nasik pun tak reti beb! And last week we still don't have extra transport for him to move around.

Kalau dulu 7.00 am to 7.15 am dah sampai ofis. Last week 7.15 am baru keluar rumah. Aiyoo! Tapi alhamdulillah everyday sampai paling lambat pun 7.30 am. Everyday saya jadi minah rempit Miri di awal pagi. Saye tak selesa datang keje lambat. I feel so bad doing that.

Tapi Jumaat lepas memang jadi sejarah sebab saya punch in jam 7.32 am! Sob sob... It shouldn't be that way. Saya dah estimate akan sampai paling lambat pun 7.30 am. Bas awam nie la... Seminit sekali berhenti. Kereta dari arah depan lak banyak so takley potong.


Tapi sebbaik ari Jumaat tue ade talk pasal attendance system nie cakap attendance akan rasmi start kire 3 November (tomorrow). Yess! No 'red' record yet. Huhu... Before this it was just a testing phase.


Here are a few things about my brother, Piju. Piju ade kembar tak seiras nama Piji. Piji lahir kat rumah kat Terengganu, Piju lahir kat HUSM Kubang Kerian Kelantan. Saye syak dia tertuka kat spital tue sebab muke tak sama dengan family kitorang. Haha! Cabul tul mulut saye nih. Haha!


Walaupun kembar, perwatakan mereka sangat berbeza. Piji now dah kat UPM. Piju nie jenis malas belajar and tak perform dalam study. Standardlah kan dalam family akan ade sorang yang ala2 blacksheep of the family. Tapi tak sesuailah term blacksheep tue sebab Piju nie bukan jahat tapi dia terlalu nakal before this. Selalu keluar malam, smoking, ponteng kelas, tak semayang, tak dengar kata, etc.

Mama dulu selalu nangis sebab tak dapat handle budak sorang nie. FYI, adik beradik kami baik2 and selalu ade good records and reputations kat sekolah.
Dulu, saye pernah kasi dia sepucuk surat untuk nasihatkan dia. Tak payah saya huraikan isi kandungan surat tue tapi memang cukup melukakan sampai dia koyak semua surat tue. Piju dulu keras hati tapi dia terasa dengan isi kandungan surat tue. I purposely did that. Memang lepas tue berbulan2 kami tak bertegur sapa but now we are living under the same roof. Only two of us. Air dicincang takkan putus. Huhu.. Berbalik pada surat tadi, lepas bace surat tue nampak dia dah mula berubah. Everyone in the family noticed that. But the only problem was his friends.

Pengaruh kawan memang sangat kuat sampai kadang2 family jatuh nombor 2. Dia dah terlalu attached dengan kawan2 yang kurang bagus tue. Saye tak sedar bila dia dapat kekuatan tinggalkan semua kawan2 dia tue and berkawan dengan kawan2 baru yang kami sekeluarga suka. Then dia jadi makin better but he till needs a lot of guidances.


Since SPM dia tak berapa bagus and dia pun tak minat nak further study, dia amik sijil kemahiran komputer. Lepas tue keje dengan abang saye jage kedai. Lepas tue dia ade keje kat a few tempat lain lagi. Then, bila sorang demi sorang kawan dia dah kuar keje jauh2, dia pernah mintak kat my mom nak keje kat luar jugak.

Mama berat nak lepas. Takut nanti salah jumpe kawan lagi and jadi nakal balik. And I said why not dia datang Miri. Dia pun dapat keje kat luar, saya pun ade teman dok sorang2 nie. Alhamdulillah, dah nak dijadikan rezeki saya tetibe ter-kenal director syarikat Optiprimus, Apple Reseller kat Miri nie and dia nak amik adik saya keje. And tuelah tempat keje dia now.


Teringat mama pesan kat saya, saying that sayalah kakak, abang and parents pada Piju tue now. So I have the responsibility to shape him now. So far, nampak dia memang bebtul serius nak berubah. Dah start semayang. If tertinggal pun dia tanye saye cara nak qadak solat. Dressing pun dah berubah. Bos dia sangat sayang dia. And sepanjang last week, tiap kali balik keje, rumah jadi bersih dia kemaskan. Good boy. Haha!


Alhamdulillah, di saat dia mahukan perubahan, Allah kurniakan kemudahan kat dia. Dapat keje and bos yang best, dapat laptop, pastu dapat motorsikal baru dengan senangnya. Nie gambar saye with his brand new skuter Yamaha Ego. Kebetulan tengah promosi if beli motor dapat percuma basikal berharga RM268 + voucher RM200 + helmet + original Casio watch. Pakai loan AEON atas nama saya tapi dia yang bayar bulan2. Senang gile proses, arini apply, esok proses, lusa dah bleh amik motor. Huhu.. Best best..



Me and the Yamaha Ego S (kat compound umah)

Me and the free bicycle. Hehe...


Last week was a fun week lah dengan adenye dia kat sini, pegi shopping2 and makan2, beli perabot untuk bilik dia, etc. Cuma 1 je yang tak best. Terpaksa share broadband!!! Waaaaa!! Tak best nyer!!!! Tapi lepas nie dah okay sebab dia keje 10am-9pm everyday, 6 days a week. So, saye bleh gune broadband lama sket.

So, saye now cam dah berjaya habiskan adjustment period untuk menanggung satu lagi kehidupan manusia dalam rumah nie. Bagus gak ade Piju nie, leh jadi platform untuk practice new responsibility. I cook a lot here for him (before this I don't really care what I eat for myself) so my cooking skills have improved. I learn how to sacrifice, sacrifice broadband tue salah satu contoh! Haha! Takpelah, anything kalau pasal family, I don't mind. Coz saya nie jenis family type. So sekian pasal Piju. Nie tak termasuk dalam 2 entry penting yang saya nak cerita okay! Hehe...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.