Posts

Showing posts from December, 2007

Tiring Weekend

29 Dec saya sepatutnya makeup 2 orang di KL, 1 utk majlis tunang and 1 lagi utk event bermakeover & bergambar dgn family. Yang bergambar dengan family (this should be the main event of the day) terpaksa dipospon secara last minit sbb fotografer Syazwan terpaksa ke offshore lak seminggu.

Agak rugi sebab secara drastic kos pengangkutan juga terpospon. Saya tak charge transportation cost utk yg majlis tunang tu sbb dia konfemkan agak last minit and what I thought was, takpela, mencelah kejap pagi tu before the main event started. And bile dah pospon, tak sampai hati lak tetiba nak mintak extra cost. Takpela, as long as tak rugi. Huhu...

So alang2 dah terpaksa ke KL, saya decide utk pegi KL 1 day earlier so that boleh report duty kat KLCC trus. Then, pegi hantar barang kat adik saye sket kt UITM Shah Alam, so barula rasa berbaloi ke KL. Owh, ESU Petronas sangat merepek. Last briefing dari En. Azlan cakap boleh report duty before result kuar then nnt fax je result tue. And the new policy…

Kisah Mekap Tunang : Azlinda Haiza

Sehari after mekap Suria, kene gi mekap sorg lagi lak kat Pasir Tumbuh. Nie kawan lama masa kat MRSM Peng. Chepa. Dah nak masuk 7 tahun tak jumpe. Kalo tak sbb mekap nie maybe makin lama kot. Huhu...

Linda ckp majlis start kul 11 or 12 so kul 10am saya dah sampai rumah dia. Sekali tuka plan buat lepas zuhur lak. So, sementara mengisi masa, kenela membuat kerja amal seperti membuat bunga telur dan menyusun barang hantaran. Hmmm.. mak andam yang serba boleh. Haha!

One good thing about this job is, saya boleh tahu banyak jenis perjalanan hidup manusia nie, especially love life diorang. Mana yang baik kita jadikan teladan, mana yang kurang baik tu kite jadikan sempadan. Mcm Linda nie, she is a very religious lady. Cita-cita dia nak kawen dgn ustaz. Dah 2 kali couple dgn ustaz tp takde jodoh. End up kawen dgn Chief Inspector. Huhu.. Betulla jodoh dan pertemuan tue kat tangan Tuhan. Kita hanya mampu merancang tapi Dia yang menentukan.

Satu kisah tragik masa mekap Linda nie, before this Linda a…

Kisah Mekap Tunang : Suria Hazni

22 Dec. lepas pergi Pasir Puteh nak mekap budak Suria nie. Eheh, selamber panggil budak, padahal dia lagi tua dari saye. Tapi dia kecik gile so boleh kot panggil budak. Haha! Suria kenal saye kat internet niela and dia rupenye pembace setia blog saye nie. Hi Suria, if you read this, do drop your hello ok? Haha!

Before pegi umah Suria saye singgah umah Syazwan lu kutip dia. Singgah tgk anak sedara Syazwan yg baru berumur 26 hari masa saya gi tue. Gosshhh!!!! Super duper cute budak tue. Comel nak mampus. Sebbaik adik beradik dia ramai time tu, kalo tak saye gomol2 guling2 atas lantai umah dia. Haha! Dah mntk gambar baby tue utk simpanan peribadi and Syazwan setuju kasi tapi taktaula bile leh dapat kan. Huhu..

Sebelum sampai rumah Suria, sesatla 2-3 round. Hehe.. Dah sampai umah dia, cam biasala tugas saya bukan sekadar mekap. This time jadi tukang gantung langsir kt bilik dia. Haha! Pihak lelaki should sampai kul 1.15 and kul 12.30 tu Suria baru nak gi mandi sebab banyak gile lagi bende t…

Update Dari Rumah

Harini dah masuk hari ke 5 saya di rumah. Statistic yang lepas menunjukkan hari ke-4 di rumah saya akan menggelupur kebosanan but not this time. Guess what, it took 3 days for me utk kemas2 my room tu. Bilik dahla kecik. It's just a 10'x10'-sized room. Katil plak queen size, so ade sket je space lebih utk letak barang. Barang yang sedia ada dah byk and now tambah pulak barang2 yang ter-accumulate spjg 5 tahun kat UTP. Saye mintak mama belikan wardrobe baru tapi gagal. Dia cakap tunggu masa nak kawen nanti baru tukar seme perabot. And my room pon dia nak renovate jadi 20'x10' luas. Ntah sempat ke tak ntah nak renovate.

So semalam first time saya dapat tidur di atas tilam tu hanya bertemankan bantal dan selimut. Kalau tak saya tidur dengan beg, kotak, buku, etc. Sungguh nyaman, siap mimpi kawen dengan Anuar Zain lagik. Best sungguh. Sekali bangun kul 10 pagi, tu pon sebab Zak call. Haha! Owh btw, Zak pegi interview dengan UEM Builders semalam (Jumaat) and hari Isnin d…

Final Semester Part 9

Ini merupakan last entry utk topik ini. In a few minutes time I'll be leaving UTP. Baru lepas pack semua barang except this computer. Sob sob.. sedih sungguh.

Semalam balik dari kenduri kawen sepupu tunang saya di Taiping, saya renung setiap inci UTP nie. Tak sangka sungguh. Saya datang ke UTP dgn perasaan sedih sebab paksarela belajar kat sini. Tapi end up saya keluar dgn perasaan sedih jugak tapi sebab sayangkan UTP nie.

So hari ini 10/12/2007 tamatlah kisah kehidupan saya di UTP nie. I was expecting a long entry for this topic. Banyak nak kasi acknowledgement tapi time constraint lak harinie. Next entry maybe.... So everyone, I'm moving forward. Goodluck everyone. Thanks and sorry for everything.... Goodbye UTP. I love u!!!

Tunang : Perlu Ke? Part 3

Mari cepat2 abihkan tajuk nie, nak tuka topik lain lak after this. Hehe... Ok, part 3 nie saye nak share buah fikiran yang terbit dari otak saye regarding engagement.
Engagement is not compulsory in Islam. It's just a matter of tradition but it's not a bad tradition at all. Pada saya, bagaimana majlis pertunangan itu dijalankan tidak perlu dijadikan isu. Yang perlu difikirkan, nawaitu kite terhadap pertunangan.
1st,honestly, saya mahu bertunang kerana nak buktikan yang hubungan kami bukan main2. Yela, Zak selalu hantar saya balik Terengganu. Bila jiran2 tanya sape, cam tak best nak jawab "boyfriend". Saya kurang gemar dengan term boyfriend di kala zaman couple dulu kerana pada saya ia tak melambangkan keseriusan. So, now baru rase best bile orang tanye, saya akan jawab "Nie tunang saya" dengan hati yang berbunga2. Hikhik gedik...
2nd, pada saya juga, bila dah bertunang, kite macam dah mark starting point ke arah alam perkahwinan. So, bila dah bertunang, dah b…

Tunang : Perlu Ke? Part 2

Saya syukur saya dengar semua cerita buruk tue selepas saya dah selesai bertunang seme. Kalau tak, boleh affect minda jugak before bertunang. Sure terpikir2 jugak and ade kemungkinan rasa takut jugak nak bertunang. Anyway, apa yang berlaku ke atas saya dan tunang saya selepas bertunang adalah seperti berikut:

Perbezaan yang paling ketara adalah, kami rasa semakin tenang. Taktau nak gambarkan camne, tapi tersangat2 tenang.

2nd, alhamdulillah lepas bertunang rezeki tak putus2 masuk.

3rd, banyak urusan di-permudahkan.

4th, ikatan kekeluargaan antara 2-2 belah pihak makin kuat. I even dah start panggil mak zak as "mak" jugak instead of makcik (sbb mak zak yang pakse panggil actually. haha)

Honestly, kami tak pernah pun melalui detik2 sukar seperti yang digembar-gemburkan sebelum nie (betul ke vocab tu?) At least for the time being la and hopefully akan maintain sampai marriage.
And sampai ke hari ini, kami selesa dengan keadaan kami. Saya dah tak kesah kalau ada orang cakap "J…

Tunang : Perlu Ke? Part 1

As a reminder, entry kali nie agak panjang. Entry yang dah lama dipendam demi mencari waktu yang sesuai utk meng-ekspresi-kan mood mengarang. After bertunang 07.07.07 yang lalu, saya terima byk pertanyaan dari kawan2. Generally, soklan diorg berbunyi begini:

Apa perasaan lepas bertunang? Ape beza dgn couple jer?

Subhanallah, sangat besar perbezaannya tapi saya rasa perbezaan nie hanya orang tertentu yang boleh rasakannya. Kenapa saya kata begitu? Tidak lama selepas saya bertunang, barulah saya dengar banyak cerita tentang pengalaman orang2 terdahulu yang dah bertunang. Unfortunately takde yang positif, semua negatif till ada seorang kawan rapat saya cakap dia takkan bertunang. Nak kawen terus.

Ayat paling typical didengar, bertunang adalah masa paling bahaya. Darah tengah manis, jangan bertunang lama2, banyak dugaan, etc. Ada yang tak pernah gaduh time couple tetibe hari2 bergaduh time bertunang. Terlalu banyak and saya tak larat nak ceritakan satu persatu. Conclusion, time bertunang mem…

Enchanted

Image
Last night pegi tgk Enchanted dgn Zak. Saye nie actually tak suke tgk citer yg tak logic lagi tak masuk akal cam Enchanted nie. Fantasy abis cite tu. A few times jugak saye tepuk dahi dlm cinema tu mengenangkan ketaklogikan citer tu.

The only reason saye pilih citer tu sbb Patrick Dempsey yang berlakon. "Awak, jomla tgk Enchanted. Kekasih saye yang berlakon" Haha! Yess, tue jer the only sebab saye tgk cite tue semalam. Saye sangatla minat hero filem tue, saye suke panggil dia Dr Sheppard jek (Grey's Anatomy) Owh, he's so charming and adorable, sgtla complete package utk seorang lelaki. Bak kate seorang actress dlm filem Sweet Home Alabama "Please tell me he has a flaw somewhere." Huhu... Conclusion, he's my taste laaa. Haha!




One interesting fact about Dr Sheppard is, his wife is a professional makeup artist, now jadi cam makeup advisor utk Avon. So I guess Dr Sheppard nie taste utk makeup artist kot. Plus, I'm an Avon people too. Ade connection kat si…