Tiring Weekend

29 Dec saya sepatutnya makeup 2 orang di KL, 1 utk majlis tunang and 1 lagi utk event bermakeover & bergambar dgn family. Yang bergambar dengan family (this should be the main event of the day) terpaksa dipospon secara last minit sbb fotografer Syazwan terpaksa ke offshore lak seminggu.

Agak rugi sebab secara drastic kos pengangkutan juga terpospon. Saya tak charge transportation cost utk yg majlis tunang tu sbb dia konfemkan agak last minit and what I thought was, takpela, mencelah kejap pagi tu before the main event started. And bile dah pospon, tak sampai hati lak tetiba nak mintak extra cost. Takpela, as long as tak rugi. Huhu...

So alang2 dah terpaksa ke KL, saya decide utk pegi KL 1 day earlier so that boleh report duty kat KLCC trus. Then, pegi hantar barang kat adik saye sket kt UITM Shah Alam, so barula rasa berbaloi ke KL. Owh, ESU Petronas sangat merepek. Last briefing dari En. Azlan cakap boleh report duty before result kuar then nnt fax je result tue. And the new policy is, siap boleh report duty kat UTP lagi. Tapi utk kes saya, I was advised to report duty direct trus kt KLCC.

Kes bermula dengan takde tiket bas utk ke KL. Seme kaunter kat Besut, KT and KB kehabisan tiket. Parents saye lak tak trust saya drive sorang2 ke KL. Makanya, tunang tersayang datanglah ke Besut dengan menaiki bas dan pagi esok tu kami sesama drive ke KL. Thanks sayang sanggup amik cuti 2 hari utk saye. I love u so much sayang =)

Sampai di KLCC lak, tetibe ESU Petronas cakap takleh lak report duty. Dia cakap dah ramai student datang tapi seme dia suh balik semula and come again bile result dah keluar. Of coz la akan hot kan, all the way from Terengganu then tetibe balik tangan kosong. Makanya kami berdebat perdanalah dgn staff2 ESU dan akhirnya kami berjaya report duty. Hehe... Tapi saye juz boleh tahu yang saya recommended jek, takleh tau lagi dpt keje OPU mane. Takpela, janji dah setel satu hal.

Kat KL tumpang tido rumah Fuzz. Waaaa baik sungguh Fuzz and the family. Terharu gila. Thanks byk2 yer Fuzz. After dah setel mekap tunang kat TTDI (do visit my fotopages) terus drive balik ke Ipoh. Sekali tiket Ipoh-Besut abih plak. Demm sungguh. Terpaksa amik tiket KB. Bas sampai KB kul 4pagi and my parents sampai utk pick saya sejam lepas tue. I was the only girl pagi2 buta tu yang tunggu kt creepy place tu sorang2. Huhu... Alhamdulillah seme selamat.

Balik umah jek trus bukak email and setelkan order2 customer. Berkotak2 parcel pegi pos. Tgh hari lak kene anta mak gi town utk byr2 bil. Wooohh sangat penat ok. Tapi takpe, dah biasa. Huhu...

Kisah Mekap Tunang : Azlinda Haiza

Sehari after mekap Suria, kene gi mekap sorg lagi lak kat Pasir Tumbuh. Nie kawan lama masa kat MRSM Peng. Chepa. Dah nak masuk 7 tahun tak jumpe. Kalo tak sbb mekap nie maybe makin lama kot. Huhu...

Linda ckp majlis start kul 11 or 12 so kul 10am saya dah sampai rumah dia. Sekali tuka plan buat lepas zuhur lak. So, sementara mengisi masa, kenela membuat kerja amal seperti membuat bunga telur dan menyusun barang hantaran. Hmmm.. mak andam yang serba boleh. Haha!

One good thing about this job is, saya boleh tahu banyak jenis perjalanan hidup manusia nie, especially love life diorang. Mana yang baik kita jadikan teladan, mana yang kurang baik tu kite jadikan sempadan. Mcm Linda nie, she is a very religious lady. Cita-cita dia nak kawen dgn ustaz. Dah 2 kali couple dgn ustaz tp takde jodoh. End up kawen dgn Chief Inspector. Huhu.. Betulla jodoh dan pertemuan tue kat tangan Tuhan. Kita hanya mampu merancang tapi Dia yang menentukan.

Satu kisah tragik masa mekap Linda nie, before this Linda ade panggil mak sedara dia yang dah jadi mak andam berbelas2 tahun utk mekap dia tp mak sedara dia cakap dia tak dapat datang sbb kene mekap pengantin hari yg sama. Sekali tetibe dia datang bawak beg bom sekali. Seme orang cam terkedu tapi mak Linda suruh saya yang proceed. And mak andam tue observe saya mekap dari A sampai Z. Pengalamannya yang berbelas2 tahun nak compare dengan saya yang baru beberapa bulan. Tragik sungguh.

Tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar. Masa nak menggayakan tudung tue dia ade tolong2 sekali. Yang saya terharu dia ada tanye saya cana nak selit tudung kat belakang. Dia should tahu sebab tue basic rule ikat tudung. Maybe dia nak tahu teknik saya. Okla, means dia respect kerja saya and takdela nak compare2 dengan pengalaman dia yang dah lama tu. Seronok lak dapat bekerjasama dengan mak andam yang tak bossy and soft spoken cam dia. Huhu....

Majlis tunang Linda nie lagi simple dari Suria sebab takde tirai2 ape. Tunang dia pon tak datang sebab terpaksa bertugas di Sabah. Tapi tetamu yang datang lagi ramai. Makan pon banyak jenis lauk jugak. So, ini sahaja. Seperti biasa, silela masuk my fotopages utk tengok gambar. Owh, sehari lepas mekap Linda saya ade mekap sorang lagi lak. Gambar dah upload jugak. Tapi trial makeup je baru. Nnt bile dah tibe waktu majlis tunang saya update lagi.

Sangat penat mekap 3 hari berturut2 sampai cramp bontot saya. Tatau nape cramp kat situ. Bile ngadu kat family saya diorang cakap "Mekap dengan bontot ke?" Haihh ni yang malass nie nak ngadu sakit. Huhu... So sekian dulu. I won't be around maybe for a week. Banyak urusan sket lps nie. Huhu...

Kisah Mekap Tunang : Suria Hazni

22 Dec. lepas pergi Pasir Puteh nak mekap budak Suria nie. Eheh, selamber panggil budak, padahal dia lagi tua dari saye. Tapi dia kecik gile so boleh kot panggil budak. Haha! Suria kenal saye kat internet niela and dia rupenye pembace setia blog saye nie. Hi Suria, if you read this, do drop your hello ok? Haha!

Before pegi umah Suria saye singgah umah Syazwan lu kutip dia. Singgah tgk anak sedara Syazwan yg baru berumur 26 hari masa saya gi tue. Gosshhh!!!! Super duper cute budak tue. Comel nak mampus. Sebbaik adik beradik dia ramai time tu, kalo tak saye gomol2 guling2 atas lantai umah dia. Haha! Dah mntk gambar baby tue utk simpanan peribadi and Syazwan setuju kasi tapi taktaula bile leh dapat kan. Huhu..

Sebelum sampai rumah Suria, sesatla 2-3 round. Hehe.. Dah sampai umah dia, cam biasala tugas saya bukan sekadar mekap. This time jadi tukang gantung langsir kt bilik dia. Haha! Pihak lelaki should sampai kul 1.15 and kul 12.30 tu Suria baru nak gi mandi sebab banyak gile lagi bende tak siap. Saye dah cuak gile takut tak sempat makeup on time.

Tapi Alhamdulillah semua ok tapi makeup mmg simple gile and banyak step yang saye skip. Tunang Suria sangat hensem okay. No offence dear Zakuan. Awak pon hensem. Hehe... And majlis tunang Suria sangatla meriah dengan gelak ketawa. 2-2 family belah lelaki and perempuan suke buat lawak. Sepanjang majlis tue penuh dengan gelak ketawa. Saya pun siap terbahak2 lagi depan pelamin. Haha!

And this time, saye tak payah bising2 sebab Suria tue dah bising2 sendiri so smooth jek majlis. Cuma pihak lelaki tak stay lama sbb nak blk Negeri Sembilan terus aritu. So overall, it was an enjoyable day. Thanks to Suria. Kami dah jadi kamcing gile lepas tue. Bagus keje mekap2 orang nie. Selain merapatkan hubungan, boleh berkongsi gossip. Haha! Dasatla Suria nie, baru kenal saya a few hours tapi kami bergossip cam hape jek aritu. Haha!

Majlis siap dalam kul 3pm tp kul 5 baru drebar (adik saye) dtg amik sbb jam kat KB. Lagi banyak la gossip. Siap makan2 buah2 dgn coklat dari bakul hantaran pihak lelaki lagik. Huhu... So, sekian kisah pertunangan Suria. Silela masuk fotopages utk tgk gambar. Hehe...

Update Dari Rumah

Harini dah masuk hari ke 5 saya di rumah. Statistic yang lepas menunjukkan hari ke-4 di rumah saya akan menggelupur kebosanan but not this time. Guess what, it took 3 days for me utk kemas2 my room tu. Bilik dahla kecik. It's just a 10'x10'-sized room. Katil plak queen size, so ade sket je space lebih utk letak barang. Barang yang sedia ada dah byk and now tambah pulak barang2 yang ter-accumulate spjg 5 tahun kat UTP. Saye mintak mama belikan wardrobe baru tapi gagal. Dia cakap tunggu masa nak kawen nanti baru tukar seme perabot. And my room pon dia nak renovate jadi 20'x10' luas. Ntah sempat ke tak ntah nak renovate.

So semalam first time saya dapat tidur di atas tilam tu hanya bertemankan bantal dan selimut. Kalau tak saya tidur dengan beg, kotak, buku, etc. Sungguh nyaman, siap mimpi kawen dengan Anuar Zain lagik. Best sungguh. Sekali bangun kul 10 pagi, tu pon sebab Zak call. Haha! Owh btw, Zak pegi interview dengan UEM Builders semalam (Jumaat) and hari Isnin dah leh start keje. Congrats dear. Awak jugak yang keje dulu akhirnya. Kan saye selalu cakap, rezeki Allah tue luas (teringat time yang awak risau2 pasal keje masa exam week dulu)

Saye pulak dah nak masuk seminggu menganggur. Eheh! Nanti2lah, bontot pon blum panas lagi dok kat umah nie. Let me enjoy this moment first. Moment tgh takde terikat dengan mana2 tanggungjawab. Report duty tak buat lagi okay. Gile selamber. Eheh! Owh plan nak diet gila2 sebab badan dah bulat cam limau tambun. Progress dah ade tapi slow2. Takpe2 slow and steady. Yeehaaa!!!

Hmmm so nie jek update dari rumah. Owh by the way, rumah saya now jadi pusat penempatan kanak2 takde parents. Ade parents gi wat haji, ade gi vacation, etc. Makin ramai kaum adam kat umah saya nie. Diorang tidur bersepah2 atas lantai. Best kalo leh pijak. Haha! Hisss jadi bising gile umah nie budak2 nie mengilai2 tiap hari. Sebbaik mama tak offer mangsa2 banjir dok sini gak. Kalo x sure darah tinggi saya dibuatnye. Huhu....

Final Semester Part 9

Ini merupakan last entry utk topik ini. In a few minutes time I'll be leaving UTP. Baru lepas pack semua barang except this computer. Sob sob.. sedih sungguh.

Semalam balik dari kenduri kawen sepupu tunang saya di Taiping, saya renung setiap inci UTP nie. Tak sangka sungguh. Saya datang ke UTP dgn perasaan sedih sebab paksarela belajar kat sini. Tapi end up saya keluar dgn perasaan sedih jugak tapi sebab sayangkan UTP nie.

So hari ini 10/12/2007 tamatlah kisah kehidupan saya di UTP nie. I was expecting a long entry for this topic. Banyak nak kasi acknowledgement tapi time constraint lak harinie. Next entry maybe.... So everyone, I'm moving forward. Goodluck everyone. Thanks and sorry for everything.... Goodbye UTP. I love u!!!

Tunang : Perlu Ke? Part 3

Mari cepat2 abihkan tajuk nie, nak tuka topik lain lak after this. Hehe... Ok, part 3 nie saye nak share buah fikiran yang terbit dari otak saye regarding engagement.

Engagement is not compulsory in Islam. It's just a matter of tradition but it's not a bad tradition at all. Pada saya, bagaimana majlis pertunangan itu dijalankan tidak perlu dijadikan isu. Yang perlu difikirkan, nawaitu kite terhadap pertunangan.

1st, honestly, saya mahu bertunang kerana nak buktikan yang hubungan kami bukan main2. Yela, Zak selalu hantar saya balik Terengganu. Bila jiran2 tanya sape, cam tak best nak jawab "boyfriend". Saya kurang gemar dengan term boyfriend di kala zaman couple dulu kerana pada saya ia tak melambangkan keseriusan. So, now baru rase best bile orang tanye, saya akan jawab "Nie tunang saya" dengan hati yang berbunga2. Hikhik gedik...

2nd, pada saya juga, bila dah bertunang, kite macam dah mark starting point ke arah alam perkahwinan. So, bila dah bertunang, dah boleh start merancang hidup berkeluarga dengan serius. Kalau tak nanti tak sedar masa dah berlalu and kite masih di takuk yang sama.

3rd, seperti yang saye pernah cakap, soal kahwin nie bukan soal antara suami isteri jek. Ikatan suci nie akan melibatkan keluarga dari 2 belah pihak. So, seelok2nya biarlah 2-2 pihak boleh terima each other. So, masa bertunang nie la family saye berpeluang nak kenal family Zak, dan alhamdulillah memang after bertunang nie ikatan kekeluargaan antara kami jadi semakin rapat.

Saya panjangkan pemikiran saya tentang tunang nie. Saya try figure out punca2 orang yang gaduh2 and bermasalah time tunang seperti yang saya selalu dengar. Here's what I'm thinking - It's not a bad thing at all. Bagi saya, bile kite putuskan nak bertunang, kite telah decide yang kite akan kahwin dengan pasangan kite tue. Kahwin tue mulia. Tapi perkahwinan tue tak semudah yang difikirkan. Akan ada ranjau duri. So...

MUNGKIN masa bertunang la Tuhan nak tunjukkan pada kita, mampukah kita handle sebuah perkahwinan sedangkan bertunang pun kita tak boleh handle?

MUNGKIN juga Tuhan nak suruh kita revise, betulke pilihan kita? Kadang2 cinta itu terlalu buta sampai kita tersilap perhitungan dalam membuat keputusan.

MUNGKIN juga itu satu bentuk latihan yang Tuhan berikan sebagai persediaan dalam mendirikan rumahtangga. Yela, kalau tak pernah bergaduh, tetibe bergaduh masa kahwin, takleh handle, then berlaku perceraian. Kan tak best bunyinya tue. So, kalau gaduh masa tunang tu, at least kita diberi peluang untuk belajar cara nak bertolak-ansur dengan pasangan. Tuhan tue Maha Penyayang. Dia tak mahu hamba2Nya bermasalah dalam perkahwinan.

MUNGKIN juga niat pasangan yang nak bertunang tue tak ikhlas. Jangan bertunang sebab nak menunjuk2. Jangan bertunang sebab nak suruh member2 jeles. Jangan bertunang sebab jeles (yg negatif) orang lain bertunang. Semua bende yang kita buat tu, niat kena betul. It's all coming from the heart. Kalau tak, takdela Allah nak bersihkan hati Rasulullah s.a.w dgn air zamzam. Belajarlah mendidik hati....

Ramai yang cakap majlis tunang saya dulu meriah macam majlis kawen. Huhu... Takdela, for your info, masa kami bertunang haritu, ramai sangat kawan2 mama saya yang sponsor macam2. Alhamdulillah, murah rezeki time tue. Tirai yang korang nampak cam pelamin tu, baju tunang, a few hantaran, barang kemas, etc. semua orang sponsor.

Total jemputan pon semua sekali tak sampai pon 30 orang. Tue pon semua family members. Majlis kami meriah dalam kesederhanaan sahaja. Lagipun, kehebatan photographer perlu diambil kira. Sebab tue nampak grand. Actually, sederhana jek. Hehe...

So itulah pendapat2 saya terhadap pertunangan nie. Anggaplah pertunangan nie langkah pertama dalam perkahwinan. Tak kesahlah cane bentuk pertunangan tu, yang penting niat kita ikhlas untuk mengikat ikatan suci tue. So, kepada yang bertanya, sorilah sebab now baru dapat explain. Save the best for the last. Hehe.. Makanya, the end...

Tunang : Perlu Ke? Part 2

Saya syukur saya dengar semua cerita buruk tue selepas saya dah selesai bertunang seme. Kalau tak, boleh affect minda jugak before bertunang. Sure terpikir2 jugak and ade kemungkinan rasa takut jugak nak bertunang. Anyway, apa yang berlaku ke atas saya dan tunang saya selepas bertunang adalah seperti berikut:

Perbezaan yang paling ketara adalah, kami rasa semakin tenang. Taktau nak gambarkan camne, tapi tersangat2 tenang.

2nd, alhamdulillah lepas bertunang rezeki tak putus2 masuk.

3rd, banyak urusan di-permudahkan.

4th, ikatan kekeluargaan antara 2-2 belah pihak makin kuat. I even dah start panggil mak zak as "mak" jugak instead of makcik (sbb mak zak yang pakse panggil actually. haha)

Honestly, kami tak pernah pun melalui detik2 sukar seperti yang digembar-gemburkan sebelum nie (betul ke vocab tu?) At least for the time being la and hopefully akan maintain sampai marriage.

And sampai ke hari ini, kami selesa dengan keadaan kami. Saya dah tak kesah kalau ada orang cakap "Jangan tunang lama2" sebab kami tahu keadaan hidup kami sekarang. And jika ditakdirkan kami terlambat kawen dari tarikh yang kami plan, kami redha as long as keadaan kami maintain keadaan camni atau lebih baik. So far, takde force yang memaksa kami utk desperate nak kawen awal. I'm just enjoying the path of life provided to me. Thanks Allah =)

Tapi takdela saya maksudkan saya sengaja taknak kawen awal. Seperti yang selalu saya cakap dalam ceramah2 perdana saya yang lepas, lain orang lain jalan hidup yang Tuhan kasi. Saya tahu kawen tue banyak fadilat, tapi saya rasa lagi banyak fadilat kalau saya pandai atur kehidupan saya so that perkahwinan tue nanti lebih bermakna. I mean, takdela berterabur hidup "terpaksa" handle perkahwinan sedangkan banyak tanggungjawab lain seperti belajar belum setel.

Yang paling mustahak, restu mak ayah saye. Kalau saya jadi mak pun, saya tak berani suka suki lepas anak kawen tanpa persediaan lengkap sbb zaman sangat berubah. And plan saya dengan plan parents saya kebetulan plak sama sebijik (mane tumpahnye kuah kalau tak ke nasik kn?) So we are following the plans.


Kesimpulannya, perubahan selepas bertunang tue tak dapat dilihat secara fizikal, tapi dapat dirasakan secara batin. So nasihat saya, janganlah takut untuk bertunang janji biarlah kena caranya. Yang nie saya akan explain dalam Part 3.

.....to be continued.....

Tunang : Perlu Ke? Part 1

As a reminder, entry kali nie agak panjang. Entry yang dah lama dipendam demi mencari waktu yang sesuai utk meng-ekspresi-kan mood mengarang. After bertunang 07.07.07 yang lalu, saya terima byk pertanyaan dari kawan2. Generally, soklan diorg berbunyi begini:

Apa perasaan lepas bertunang? Ape beza dgn couple jer?

Subhanallah, sangat besar perbezaannya tapi saya rasa perbezaan nie hanya orang tertentu yang boleh rasakannya. Kenapa saya kata begitu? Tidak lama selepas saya bertunang, barulah saya dengar banyak cerita tentang pengalaman orang2 terdahulu yang dah bertunang. Unfortunately takde yang positif, semua negatif till ada seorang kawan rapat saya cakap dia takkan bertunang. Nak kawen terus.

Ayat paling typical didengar, bertunang adalah masa paling bahaya. Darah tengah manis, jangan bertunang lama2, banyak dugaan, etc. Ada yang tak pernah gaduh time couple tetibe hari2 bergaduh time bertunang. Terlalu banyak and saya tak larat nak ceritakan satu persatu. Conclusion, time bertunang memang akan ada banyak dugaan yang menguji. Sangat menguji and sebab tuela kawan saya tue taknak bertunang sebab orang2 yang rapat dengan dia sendiri yang experience bende2 nie.

Lps tue ada jugak yang question, bertunang takde beza pon dgn couple, still tak menghalalkan yang haram, etc. So buat ape perabih duit untuk majlis tunang? Baik kumpul duit buat majlis kawen terus.

So, saya rasa saya perlu tampil utk membentangkan satu lagi opinion and pengalaman sendiri tentang tunang untuk dijadikan options untuk mereka di luar sana yang ada terpikir tentang isu2 di atas. Sebagai ingatan, saya nie bukan alim ulama yang layak memberi nasihat, ini cuma pengalaman yang boleh dijadikan options kepada semua orang untuk menilai baik dan buruk erti sebuah pertunangan.

.....to be continued.....

Enchanted

Last night pegi tgk Enchanted dgn Zak. Saye nie actually tak suke tgk citer yg tak logic lagi tak masuk akal cam Enchanted nie. Fantasy abis cite tu. A few times jugak saye tepuk dahi dlm cinema tu mengenangkan ketaklogikan citer tu.

The only reason saye pilih citer tu sbb Patrick Dempsey yang berlakon. "Awak, jomla tgk Enchanted. Kekasih saye yang berlakon" Haha! Yess, tue jer the only sebab saye tgk cite tue semalam. Saye sangatla minat hero filem tue, saye suke panggil dia Dr Sheppard jek (Grey's Anatomy) Owh, he's so charming and adorable, sgtla complete package utk seorang lelaki. Bak kate seorang actress dlm filem Sweet Home Alabama "Please tell me he has a flaw somewhere." Huhu... Conclusion, he's my taste laaa. Haha!




One interesting fact about Dr Sheppard is, his wife is a professional makeup artist, now jadi cam makeup advisor utk Avon. So I guess Dr Sheppard nie taste utk makeup artist kot. Plus, I'm an Avon people too. Ade connection kat situ. Haha! Apela saye dah melalut nie. Sori yer awak, berfantasi jap cam cite semalam. Haha! Owh, semalam setiap kali saye ketawa dgn telatah Dr Sheppard, Zak akan menjeling dari seat sebelah. Huhu, sorry honey. You are still the best! Hehe...


Btw, Enchanted masih boleh diklasifikasikan sebagai best. So, tgkla Enchanted. Bawakla adik2 dan anak2, pasti anda akan bergelak ketawa menontonnya (komentar skema) haha!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.