Interview : ZNA

So, semalam (Friday) saye telah selamat pergi dan pulang dari KL utk interview di ofis Perunding ZNA yang terletak di Kompleks Antarabangsa. Pegi naik bas dgn tunang tersayang. For the first time in my life saye tak sesat di KL! Smooth jek journey dengan adenye Zak di sisi. Thanks dear sanggup teman saye ke hulu dan ke hilir. Haha!

Saye pegi jugak interview tu walopun tak ready satu ape pon. Memang agak cuak sbb manager company tue sendiri yang akan interview so for sure la kan akan tanye technical questions. Tapi serius takde mase nak study. Memule cam konfem taknak pegi sbb yela kan, dahla nak kene gi KL, bulan puase lak tu. Pnat2 gi tapi buat crap jek baik xyah gi kan? Tapi, mengingatkan saye sendiri yang apply job tue, saye terpakse gak pegi for the sake of nak jage nama baik UTP dan diri sendiri. Huhu.. Dipendekkan cite, manager yang should interview saye tue still kat Seremban so manager lain yang interview. Interview sgt straight forward, trus tanye pengalaman keje, xtanye pon latar belakang saye.

"So next week you boleh start keje yer?"
"Uiks, saye blom abih blajar lagi. Paling awal saye boleh start keje pon middle of December"
"Owh, saye baru nak letak awak kat AutoCAD. Actually, kite tgh nak recruit senior civil engineer but since you know how to use AutoCAD and to design using StaadPro and Esteem, itu satu advantagelah. But, we need to fill in the vacancies immediately."

Pastu, dia dok story pasal projek2 yang bernilai berbillion2 ringgit tue dgn bersemangatnye.Wow!! Projek memang tengah banyak gaban2 and seme mahal2. Patutla nak recruit more engineers.

"Camnilah, you call me back one month before you plan to start working, preferably in the middle of November lah. Masa tue baru I kasitau still ade vacancy ke tak and berapa gaji I boleh kasi you."
"Ok, no problem"


Saye pulang dengan gembira. Bukan gembira sbb dapat offer keje sbb tak sure dpt ke tak lagi kan, but I was happy sbb luckily soklan2 teknikal yang dia tanye cuma berkisar ttg engineering software and software tu saye pnah gune masa internship. So, lega dah abih satu cerita. Kami trus pulang ke Ipoh soon after tue. Naik bas kul 7pm and berbuke puasa dalam bas dgn sekotak Dunkin Donut yang lazat dan sebotol air mineral. Sampai Ipoh belasah tomyam lak. Hehe...

Btw, ZNA has a very luxurious and exclusive office. Terase cam tak layak nak menghuni ofis yang mewah tue. Huhu... Pape pon still takley wat decision. Maybe the best time for me to make a decision after saye report duty kat KLCC kan? And ZNA taktau pon saye Petronas scholar. Sape suruh tak tanye? Huhu...

So, kalo sesape ade sedara mara yang dah ade at least 3 years of experience sbg Civil Engineer, suruhla diorang apply sbb ZNA sangat nak pakai orang now. Sekian terima kasih.

7 comments:

mzakuan September 29, 2007 at 11:26 AM  

salam...

penat sket semalam..tapi memorable kan?..at least ade peluang kalu keje kat situ :D...

next time kite gi mase bukan bulan pose ek..buleh makan di siang hari..huhu :p

Anonymous October 1, 2007 at 1:48 AM  

wah akak kunaz! makin kencang nmpnye rezeki akak. congratsss!!!

p/s: takut interview...

kunaz October 1, 2007 at 7:37 AM  

zakuan: ha'a sweet gi KL tuka2 train sesame, tp sgt x sweet sbb asek lapa dan haus spjg pjalanan. huhu... thanks again dear!

anonymmous: erk... lom tau lg dpt ke x but tq anyway... moge2 masin mulut tu. smoge kte same2 murah rezeki =D

P/S: takut interbiu gak tp slalu blurr lbih byk dari takut.. huhu

iman October 3, 2007 at 2:26 PM  

wah..zakuan skrg dah makin kurang ke-p.ramlee-an nye! hahha.
ehehey kunaz, adekah blog ko dh jd tpt mencr keje selain jd tpt jual barang (?) wehhe

kunaz October 3, 2007 at 4:46 PM  

ha tula.. blog aku kire cam dewan serbaguna ah. nk cari jodoh pon buleh. haha!

Anonymous July 4, 2010 at 12:22 PM  

ofis memang nampak mewah, tapi semuanya hutang. Nasib you baik you tak join that company, dah kena seal sebab that mampu bayar sewa.

Anonymous November 19, 2011 at 2:36 AM  

betul n setuju sangat pengakuan tue... jangan menyesal kalo u tak join ZNA tu dulu.... company tue cakap je projek berbillion2... tapi utang belambak... ah long siap tunggu depan pintu opis... gaji lambat bayar.. utang KWSP pekerja dah lebih RM700K..yang tensionnye.. pekerja jugak nak berdepan ngan semua tue...baik keje gaji ciput dari keje ngan ZNA

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.