Interview : ZNA

So, semalam (Friday) saye telah selamat pergi dan pulang dari KL utk interview di ofis Perunding ZNA yang terletak di Kompleks Antarabangsa. Pegi naik bas dgn tunang tersayang. For the first time in my life saye tak sesat di KL! Smooth jek journey dengan adenye Zak di sisi. Thanks dear sanggup teman saye ke hulu dan ke hilir. Haha!

Saye pegi jugak interview tu walopun tak ready satu ape pon. Memang agak cuak sbb manager company tue sendiri yang akan interview so for sure la kan akan tanye technical questions. Tapi serius takde mase nak study. Memule cam konfem taknak pegi sbb yela kan, dahla nak kene gi KL, bulan puase lak tu. Pnat2 gi tapi buat crap jek baik xyah gi kan? Tapi, mengingatkan saye sendiri yang apply job tue, saye terpakse gak pegi for the sake of nak jage nama baik UTP dan diri sendiri. Huhu.. Dipendekkan cite, manager yang should interview saye tue still kat Seremban so manager lain yang interview. Interview sgt straight forward, trus tanye pengalaman keje, xtanye pon latar belakang saye.

"So next week you boleh start keje yer?"
"Uiks, saye blom abih blajar lagi. Paling awal saye boleh start keje pon middle of December"
"Owh, saye baru nak letak awak kat AutoCAD. Actually, kite tgh nak recruit senior civil engineer but since you know how to use AutoCAD and to design using StaadPro and Esteem, itu satu advantagelah. But, we need to fill in the vacancies immediately."

Pastu, dia dok story pasal projek2 yang bernilai berbillion2 ringgit tue dgn bersemangatnye.Wow!! Projek memang tengah banyak gaban2 and seme mahal2. Patutla nak recruit more engineers.

"Camnilah, you call me back one month before you plan to start working, preferably in the middle of November lah. Masa tue baru I kasitau still ade vacancy ke tak and berapa gaji I boleh kasi you."
"Ok, no problem"


Saye pulang dengan gembira. Bukan gembira sbb dapat offer keje sbb tak sure dpt ke tak lagi kan, but I was happy sbb luckily soklan2 teknikal yang dia tanye cuma berkisar ttg engineering software and software tu saye pnah gune masa internship. So, lega dah abih satu cerita. Kami trus pulang ke Ipoh soon after tue. Naik bas kul 7pm and berbuke puasa dalam bas dgn sekotak Dunkin Donut yang lazat dan sebotol air mineral. Sampai Ipoh belasah tomyam lak. Hehe...

Btw, ZNA has a very luxurious and exclusive office. Terase cam tak layak nak menghuni ofis yang mewah tue. Huhu... Pape pon still takley wat decision. Maybe the best time for me to make a decision after saye report duty kat KLCC kan? And ZNA taktau pon saye Petronas scholar. Sape suruh tak tanye? Huhu...

So, kalo sesape ade sedara mara yang dah ade at least 3 years of experience sbg Civil Engineer, suruhla diorang apply sbb ZNA sangat nak pakai orang now. Sekian terima kasih.

Makeover Part 1


Yessss!!!! Sesi pertama makeover series telah berlangsung dgn superb skali. It was my first rehersal utk persiapan mekap yang sebenarnye. Begitu juge dgn Jengga the camerawoman. Walopun 1st time buat real-time practice nie, we managed to come up with a very good outcome. Thanks Jengga sanggup spent mase 3 jam kat my room layan kami housemate yg gedik2 nie. Haha!

Dahla bulan pose. Saye dah nyaris tobat tadi takmo mekap time bulan pose dah. Penat giler berdiri. 2 model lak tu. Abih mekap trus flat sampai time bukak puase. Owh, thanks Tie and Intan sudi jadi model utk portfolio saye nih. You are the best gals! Thanks jugak utk Syafiq yang tolong2 rotate and crop gamba. Usahasama yang sgt baik. Silela visit fotopages saye utk gamba yg lebih clear. Hehe....

Cuak + Mekap

Astaga! Harini saye sgt cuak. Last week saye ade apply keje as a trainee engineer at one consultation firm in KL. And just now, they just called me asking me to come for the interview next week. Waaaa!!! Saye pon xtau nape saye cuak. Maybe sbb saye memandai gi apply walopun tak redi, so dah terpakse nyusahkan diri lagi ke KL. Tiap kali saye ke KL saye wajib tersalah naik LRT membuatkan saye sgt tertekan dgn diri sendiri. Huhu... Saye juge cuak sbb masih confuse nak pegi ke tak. Aritu mintak memain jek sbb dlm website dia, ofis dia nmpk lawa and tgh ade vancancies. So, gatal2 hantar resume. Dah apply kalo tak gi mmg ngengade la kan. Haha! Tapi saye tak redi lagi nih nak keje nih. Tak abih enjoy lagi nih. Haiihh... confusenyer. Ahhh nantila pikir nak gi ke tak!! Puase nih, lapar... otak tak function sgt.....

Disebabkan cuak, saye terpaksa posponkan plan utk makeover housemates saye arini. So, pospon mekap diorang ke hari esok. Esok, Jengga akan dijemput utk jadi photographer kami sbb dia baru beli kamera SLR baru. Hahaha! Dasatla jadik pompuan nie. Zaman dulu main masak2 ramai2, zaman skarang main2 mekap lak. Haha! Bile lagi nk amik peluang keemasan nie sementara rumet blk rumah. Huhu... Owh, I've updated my fotopages 2 days ago. Ade gamba mase kursus mekap =D

Final Semester Part 3

Topik nie la yg bakal plg byk spare parts, sampai saye grad baru abes. Hehe... Post pertama sempena bulan ramadhan. Yezza, this's going to be my last Ramadhan in UTP. Sem ni agak ok sbb Ramadhan tidak dlm study week spt tahun yg lpas2. So, sem nie boleh buat tarawikh dgn tenang sbb xyah pk psl study. Lps raya still got a few weeks of lectures before it comes to the study week. Ramadhan kali nie agak mendamaikan sbb every single activity saye buat bersama tunang kesayangan saye. Sahur sama2, gi bazar ramadhan sama2, bukak puase same2 and pegi tarawikh pon same2. Bazar ramadhan kali nie makin meriah sempena pembukaan tapak baru bazar. Kalo kt Tmn Maju dh tuka ke Bandar U, kalo kat Batu Gajah dah tuka ke new swimming pool area.

Walopun dah tak sabar nak grad, terasa sayang utk tinggalkan my current life in UTP. Hidup kat UTP nie kalo xyah blaja mmg sangat membahagiakan. Patutla ramai yang amik cuti satu sem tp still dok kt UTP. Mmg best. Saye yg amik 3 subjek ni pon dah rase bestnyer apetah lg yg xde subjek langsung. Huhu... Sibuk2 kat UTP pon sibuk bermusim. Abih musim abihla. Pagi2 leh breakfast sambil lepak lama2 bace paper kat kedai makan. Blk bekfes kalo ngantuk leh tdo. Tgh hari pon kalo ngantuk leh tido lagi. Ptg2 jalan2 amik angin. Kalo keje 8-5 kene commit kt keje. So, sgt seronok kerana dpt life yg best pd semester terakhir di utp. Life yg x perlu rushing2. But after ni kene prepare for another life. Rileks sgt pon x elok gak utk self-development. Hehe.

Tp saye kesian dgn a few kwn saye yg dgn seriusnye tak saba nak grad. She's all alone for this semester. Saye phm perasaannye. Smlm saye baru terpikir, canela Zakuan kt utp kalo saye tak tman dia. Huhu... Awal2 dulu mmg pnah terpk canela saye di semester terakhir x knal sape2 kecuali tunang saye. Mesti selalu rindu kawan2 kat sini. Tp alhamdulillah, good friends go, new friends come. Di semester terakhir baru saye dpt merasai nikmat berhousemate. Baru merasai makna keikhlasan sebenar kawan2 dan housemate2. Thanks buat adik2 housemate yg sgt baik yg telah berjaye mewarnai kehidupan saye di semester terakhir nie. Tak sangka semua jenis kebahagian dan kedamaian tue saye perolehi hanya di semester terakhir after 5 tahun terdampar kat sini. Huhu....

Akhir kate slamat berpuasa pd semua. Maafkan saye kalo ade salah silap. Semoge sentiasa dicucuri rahmat sepanjang ramadhan ini.. Tata~~~

Plan vs Time

There are too much things in my mind lately. Too much of plans but too little time. All those plans need my commitment, but no matter how I commit, I won't neglect my study. So the study thing is so irritating at the moment. It blocks my plans to run smoothly. For the first time in my life, I feel like quiting my study and just go on with my interests.

Tapi takleh ikut kate hati dan nafsu sgt. Kalo difikirkan secara rasional, saye hanye akan berada di UTP less than 100 days je lagi. After that, I'll have all the time in the world. So , bersabarlah sayang... haha!

Saye tak kire, sebelum saye kawen, I will equip myself with lots2 of new skills and experiences. Tuhan jek tau betape saye sgt suke berkursus ke sana sini to learn new skills. Sanggup abih duit beribu2 utk blajar, contohnyer kursus make up artist seme tu. Haha! Semoge sgt2 diberi peluang utk buat bende2 yg saye suke seme tu before kawen.

Saye tau kawen bukanlah halangan utk mencapai sesuatu impian tapi secara rasionalnya lagi, apa2 bende baru yg akan kite buat, tanggungjawab dan komitmen akan berubah. No matter how confident we are with our new responsibilities, you'll find out that to split between numorous responsibilites will require a lot of sacrifices. Tak kirela pengorbanan masa ke tenaga ke ape ke...

Contoh terbaik spt yg saye alami now la. Kalau dulu, perniagaan katalog, minuman dan makanan kt UTP nie adelah our main bisnes and internet marketing cuma secara sambilan, kini keadaan dh jadi vice versa. Bisnes di internet dah makin kencang and tetibe plak ter-setup company contractor. So, tumpuan dah beralih arah. Katalog terperap dgn sgt dasat kt pantry. Takde masa nak topup air sampai kene marah kat junior. Huhu...

So, to be on the safe side, habiskan dulu mane yang patut sbb saye tak suke tekanan lebih2 lagi kalau saye sendiri yang cipta tekanan tue. Takdela rase nyesal ape2 in future. Kesimpulannya, perkahwinan mmg tak menghalang sesuatu impian but I prefer not to mix them together.

Oooo Zakuan, awak kene syukur tau dpt saye nie. Seme bende saye nak blaja so nnt seme bende saye leh wat sendiri. Awak kene syukur dpt saye yang takleh duduk diam ni. Ade jek bende baru nak wat. So, mas kawen kene tinggi sket. Hahaha! Point yang siot~~~

Owh cepatla abih belaja. Tak saba nak wat keje sendiri tanpa terikat dgn mana2 pihak lain. Owh, saye sgt suke keje freelance. Saye sanggup keje freelance kat 5 syarikat kecik daripada keje kat 1 company yang maha besar. It's not the matter of pay I will receive, but it's about the excitement that I will get. Takley imagine kalo saye dpt keje kt tmpt yg tak serasi dgn jiwa saye. Pengalaman di internship dah cukup mengajar bahawa duit boleh dicari tp keserasian sgt sukar utk dibentuk. Maybe boleh tp sgt mengambil masa. Cuma takut dlm proses mengambil masa tue dah give up. Huhu...

Again, owh I have so many plans in mind but yet again, so little time.... Wahai hati, silela bersabar dan bersikap rasional kepada diri ini... huhu...

Make Up Academy Part 3

Test and presentation utk esok tetibe pospon ke minggu dpan, so I'm hell free at the moment. Nak update blog tp xtau nk update psl ape so abihkan jela psl mekap ni. Gambar still x dpt lg tp saye baru teringat yg saye ade fotopages, so for this posting ltak 1 gamba jela dulu. The rest boleh have a look kat fotopages saye soon.


So, itulah Diana before and after mekap. Pretty girl kan? Tu day make up utk bridal tp mekap tu tak complete lg. Lip gloss lom taruk, rambut blum set lawa2 and the eyebrows cam tak balance sket (my bad...) Tu gamba utk 1st day kursus, kamera dah abih bateri so tak boleh amik gamba byk2.

Owh nk cite sket psl hari last kursus. Sepatutnye kursus habis kul 6.30pm mase last day tu tp 7.30 saye still di Bukit Bintang. Dah beli tiket bas kat pudu earlier, bas kul 8.30pm. Punyela kelam kabut berlari tuka2 train sampai terkoyak kain. Masa tuka train kat stesen LRT Hang Tuah saye mmg dh kelam kabut tahap lipas kudung kaki tangan. Imagine la mase tu dah kul 8.10 and saye tak jumpe pon stesen Putra kt Hang Tuah tue.

Sebbaik jumpe sorang org Kelantan. Xsure dia lelaki ke pompuan actually, tp saye rase dia pompuan sbb nmpk cam she had some parts that women have (u know wut la people kn? haha!) Dia sgt baik. Bile tgk saye kelam kabut yg xley handle tu, dia hantar saye sampai ke stesen, beratur belikan tiket with her/his own money, and guide saye sampai saye masuk train. Terharu gile. Sgt baik... Semoga dia dimurahkan rezeki. Aminnn...

Kesimpulannye, I really love the experience. Balik KL my fiance said saye dah cam berubah sket. Slang ckp dah lain sket and bunyi makin gedik. Tu belom blaja mekap dgn maknyah lagi. Hahaha! So end of story. I'm a make up artist people!!! Haha! (still can't believe it).....

Make Up Academy Part 2

So, saye stay di rumah Fahima spjg kursus tue. Thanks a lot Ima for the 5-stars homestay. Besar dan mewah sungguh rumahmu Ima. Hehe... Parents dia tersgt2 baik. Saye sampai2 jek diorang ajak makan kat luar, sedap lak tu. Ter-rakus lak makan dpan parents dia sbb sedap sgt. Haha! Pastu saye pegi kursus pon Ima hantarkan walopun memule saye berkeras utk pegi sendiri. Sori sgt Ima yer terpakse menyusahkan. Thanks sgt2 utk layanan yg superb tue =D

Dlm academy, I was the youngest participant and the one who had the least experience dlm bidang makeup ni. 1 session can accomodate 8 participants only. 5 of them mmg dah mak andam tetap, dah berusia sgt2 dah pon but still joining the academy sbb nak dptkan sijil yang mahal tue. Sijil make up artist. Hehe... Peserta pon dari pelbagai background. Ade yang dari Sabah, Pahang, and dari Singapore pon ade. Yang dari Singapore tu mmg dah make up artist kat Singapore but her company sent her to the academy to get the certificate as well. Ade sorang datin pon join academy nie. Tp nasib baiklah kitorang semua dpt bergaul dgn baik mcm tak ada jurang pemisah langsung. Waaaa!! Gonna miss every moment of it.

My partner adalah orang Sabah. Sgt syukur dpt dia. She's a wonderful lady. Saye rase saye dah cukup byk pengalaman pahit getir dlm kehidupan, but she had more. Satu persatu ceritanye membuatkan saye surprise. A very tough lady. Dia baru convert to Islam 2 years ago but her parents still didn't know about this. Her name is Diana. I like her very much. We became close friends in just a few hours, dah boleh share cerita2 personal. Orang lain mase tgh mekap2 diam jek tp kitorg bising bercerita. Haha!

Guess what, walaupun me and Diana plg kurang pengalaman dalam team tue (tp still saye la at the lowest chart), but kitorg dpt paling byk pujian and attention dari Kak Nora, pengasas academy tue. Siap invite kitorg join Certificate 2 pulak. Hehe... I miss u a lot Diana. Hrp dpt jumpe blk lepas nie. Thanks sbb byk share new experience spt having lunch in Teppanyaki. Saye tak pernah tau restoran tue halal. Haha! Lps ni boleh ajak Zak lak makan situ. Hehe...

The biggest challenge spjg academy ni ialah we need to like bersiar2 dalam supermarket BB Plaza tu dgn muke yang sgt tebal dgn mekap. Mate hijau cam merak and bulu mata palsu ade batu2 permata lagi. Sebbaik kat KL, so seme org tak kesah sgt psl seme org lain. Adela 2-3 org jek yg pandang lain macam. Ni kalo kat Terengganu saye kuar camtu mmg masuk paper Metro laaa keesokan tu. Hahaha! To be continued in part 3 (last part) tp maybe takes time sbb nak tunggu orang hantar gambar. My camera abis bateri aritu. Benci sungguh. Haha!

Make Up Academy Part 1

Lamenyer tak update. Hidup sgt huru-hara sejak convocation week minggu lepas. Orang lain yang grad kite lak yang tlebih2 busy. Haha! But seriously, it was a very hectic week. Jadual tidur saye yang normally 11-12pm dah bertukar jadi 3-4am. Pastu esok tue mulela x cukup tido. Study mmg langsung takla walopun ade test the week after tu.

And last Friday lak, I joined the make up academy in Bukit Bintang for 2 days. Semalam baru sampai UTP. Tercapai gak hajat nak join professional and formal class dalam bidang make up nie. I've passed the certificate 1, which means saye secara automatiknyer telah mendapat title as a professional make up artist, specialized in a day and night bridal make up.

Sgt dramatik pengalaman nak amik kursus nie. The class started on Wednesday (Merdeka day) so mmg ramai org cuti time tu. Tiket bas ke KL seme dah abih and saye terpaksa amik bas tambahan. Sgt kelam kabut masa hari naik bas, saye naik trn different buses for 3 times. Niela 1st time naik bas tambahan spjg hidup nie.

Memule cuak jugak nak naik bas since lately ni byk sgt kes bas terbalik. Dlm bas lak, tetibe seme org kene isi full name n IC number in a piece of paper. Trus saye teringat a scene dalam series LOST. The only way they used to search for the missing people in the plane crash was by checking through the name list of the passenger. Hehe, gile sceptic pikir mende2 tak patut. But seriously that sort of thingking kept haunting me throughout my journey. Lebih2 lagi asek teringat muke my fiance kt luar bas. Muke dia muke risau yg xley kaver, cam seorang bapak yg nk lepaskan anaknye pegi Afghanistan. Ehehe... to be continued....

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.