Rakan Masjid Part 2

Hehe..lama tol baru kuar Part 2. Plan dh xmo sambung tp x best plak hanging, ade opening tp xde closing. So, Part 2 ni just buat syarat. Tetibe rase nak sambung topic nie sbb peristiwa yg berlaku di rumah saye a few days ago.

Kakak kpd boifren seorang housemate saye (junior) tgh tenat & nazak because of kanser. So mlm tu ramaila my other housemates and kwn2 junior tu dtg gather kt blk utk buat bace yasin. Unfortunately saye tgh uzur so xley join bace yasin same. But, what I want to stress here is, saye sgt2 tersentuh dan terharu dgn situasi tue. I mean, hubungan mereka baru sekadar boifren-gelfren (but a serious relationship laa) tp kwn2 junior tu bersatu hati utk doakan yg terbaik buat mereka.

Then, saye recall blk sejarah relationship saye dgn tunang saye. We both used to join Rakan Masjid tp sbg AJK biasa. Saye join cume utk pengisian jiwa saye, saye tak mampu bawa lebih jauh. FYI, saye mula mengenal long sleeve, anak tudung, sarung kaki and pakai tudung properly during my 2 years of study in MRSMPC. Mase tue baru kenal Islam dgn lebih dalam. Mase tu masa plg indah and masa plg byk saye spent utk Allah. Saye sgt suke experience itu so saye teruskan join Rakan Masjid di UTP dgn harapan itu dpt memantapkan diri saye.

Tapi, yang saye sedar, apa yang saye dpt dari Rakan Masjid UTP tak sama dgn yg saya dpt sewaktu di mrsmpc dulu. Saye tak mahu komplen byk. Sifat saye ialah, walau seburuk and sejahat mane seseorang itu, tp selagi dia tak berbuat jahat directly pada saya, saye masih akan bersamanya. Contoh, saye pernah berkawan dgn sekumpulan pelajar nakal - smoking, drugs, etc. Sejahat manapun mereka, mereka masih ade positif value somewhere inside them dan value itu yang cube saya bongkar. Bukan terus menyisihkan mereka....

Sama spt Rakan Masjid UTP, mmg saye dgr terlalu byk komen ttg persatuan itu. Anta komen2 yang boleh dijadikan pengajaran adalah spt di link berikut: http://utpcritics.blogspot.com/2007/05/rakan-masjid-may-12007.html Tp xpela, selagi bukan terkena pada saye I won't give it a damn.

Cuma satu yang saye sedih ttg Rakan Masjid UTP sbb ini terjadi pada saya sendiri. Saye and tunang saye quit Rakan Masjid sbb kami mahu jaga nama baik persatuan tu. Kami takmo ade org cakap "Ha Rakan Masjid pun kapel" Nak burukkan kami xpe, tp jgn burukkan Rakan Masjid sbb ia satu persatuan yang suci. Seikhlas hati kami menjaga nama persatuan itu tp yang kami dapat in return sgt menyedihkan.

Ape kalian fikir, kalo saye kenal lelaki harini esok dah wajib kawen dgn lelaki tu? Ye, saya akui yang haram ttp haram dan dating itu haram. Tp saye juge tahu Allah itu maha adil dan maha mengetahui, so it's not u guys who decide kami akan ke syurga atau neraka. Saye berpegang pada kata2 ibu saya yang sgt merestui hubungan kami.

"Kak, zaman sekarang bukan mcm zaman nabi2 dulu. Zaman dulu, semua lelaki ikut ajaran Islam yang sebenar2nya. Zaman sekarang kite tak tahu mane yang benar mane yang tak. Mama nak anak2 ma kenal dulu isi hati pasangan sebelum kawen. Mama taknak bile dah kawen baru perasan byk yang tak serasi. Biarlah orang nak cakap ape janji kite tahu ape yang kite buat. Kite tak buat maksiat. Biarlah ma tanggung dosa kakak dating2 tu..."

Saye sedih bile kami kapel byk sgt cemuhan yang kami terima dari segelintir ahli Rakan Masjid. Sgt pedas, tajam dan menusuk. Plg takleh lupe semasa kami keluar breakfast tetibe bertembung dgn seorang ahli Rakan Masjid. Zak dgn ikhlas hati tegur "Assalamualaikum" tp jawapan yang kami terima adalah "Ni bile nak kawen ni?"

Ade yang terserempak tgh jalan tu alihkan pandangan seolah2 kami ini sgt jijik. Inikah bentuk dakwah yang kalian pelajari dari Rakan Masjid? Again, saye taknak komen perkara lain selain yang terjadi pada diri saya sendiri.

Seorang ahli tertinggi Rakan Masjid yang selalu marah2 Zak masa usrah pernah flirt dgn saye kerana tidak tahu saye adelah girlfren Zak suatu masa dahulu. Seorang lagi yang punya jawatan yg lagi tinggi pernah flirt horror dgn seorang rakan saya yang langsung tak sealiran dgnnya. Ah byk lagila, tp saya tahan jari ini utk trus mendedahkannya.

Hey guys, saye faham kite ada fitrah utk menyayangi dan disayangi. Suatu masa nnt semua org akan merasakannya. Cume kalian tidak rasakan awal2 so kalian buleh kutuk org lain dulu. Syukurlah kerana anda tidak kapel so anda tidak perlu ade dosa berdating. Tp jgnla pula menambah dosa kerana mencemuh orang lain.

Kalau dulu saya tak sabar nak kawen dgn Zak semata2 nak tutup mulut2 mereka yg memandang rendah pada kami, tp kini, we move forward freely. Now, we are strong enough to move againsts all odd. Alhamdulillah, setelah 5 tahun lbih kenal dan 3 tahun lbih kapel, kami kini telah mengikat tali pertunangan.

Yes as I said, takkan kenal harini esok dah nak kawen kan. Takkan dalam sebulan kenal dah boleh kumpul duit utk kawen kan? Kami sentiasa berusaha mengumpul wang utk menjayakan impian kalian utk melihat kami kawen. It just needs some time. Maka sokonglah kami dan doakan kami. Semoga Allah juga merahmati kalian jua.

Owh satu lagi nasihat. Lain orang lain cara. Allah tidak streotype. Mungkin cara nie terbaik utk A tp tidak utk B. Sbb Allah yang maha mengetahui ape yang terbaik utk diorg. So, ape pun cara diorang, do respect them. Kene latih diri utk look things at the bright side. All you need to do is to respect people for you to worth respecting....

Hehe, pjg tol posting harini tp lega dh dpt buat closing. Owh, btw saye telah maafkan segala yang telah dilemparkan oleh segelintir ahli2 Rakan Masjid ke atas hubungan kami. Kite semua kan insan biasa. Everyone makes mistakes. So saye maafkan kalian dan maafkan saye juge.. huhu...

Akhir kata, "Yaseer Riya' Shirkun" - Sedikit riak pun syirik. Aku berlindung padaMu Ya Allah....

8 comments:

reef August 12, 2007 at 2:40 AM  

akhirnya. sambungan kisah rm. we need rm for the balance. like ying and yang. black and white. sy bukan rm mahupun rs. sy tidak layak. lebih lebih lg apabila irama saujana bercampur baur dengan korn. namun, sebenarnya semua bergantung pada diri sendiri. Allah lebih mengetahui apa sebenar dalam diri kita :) bila di luar dah kerja, tahulah langit tinggi rendah. u reap what u sow bak kata pak petra apa-apa pun, ur life seem so perfect as far as i known as u said the independent from `friends` and `enemies` and so on so on masa extension. kamu bertuah dan moga kamu tiada perlu melalui apa yang `kami` lalui. wallahuaklam. rasta.

mzakuan August 12, 2007 at 11:52 PM  

salam..

Sori abang br bace blog syg... almost 3 days without internet... huhu..i was in the catfish farm.. bagi ikan2 tu makan ayam kentaki.. huhu~

hmm..ur posting just remind me the 'hard' time we faced together. the moment when my heart was so 'kacau-bilau'..

the moment when most of my 'dearie friends' seem like they dont know me anymore.. thanks for a few 'sahabat' who understood my conditions and who supported me from behind.. u know who u are.. Thanks mate..ade mase lapang kite 'iftar' sesame k =D..

hmmm...the memorable old days... quite a long story.. but still.. fresh in my minds..

thanks syg (my fiance.. huhu)... thanks for being such a wonderful person who support me everytime.. and anytime..everywhere and anywhere...mase susah dan mase senang..we faced the hardship together...thanks dear =D..

p/s: nak abang bli webcam ke hp nanti?..konfiuus..huhu =p

kunaz August 12, 2007 at 11:57 PM  

fuh! komen same pjg ngan posting. eheh! yerp true, we need RM for the balance sbb 2 sy ckp persatuan nie suci.

tp maybe ms tu mereka blum matang lg in dealing with people. masih streotype di arus moden. hope pucuk pimpinan junior2 ni makin lama makin mantap lah. heh!

kunaz August 12, 2007 at 11:58 PM  

reef: peristiwa ape tu?

mzakuan: yes dear, old story. xpela, brg yg lps usah dikenang. we keep on moving bebeh. yeah! hehe

Anonymous August 14, 2007 at 1:33 AM  

aaaaa.. saye suke la bace blog akak!
keep on writing ok.

p/s: saye UTP gak, but junior la

kunaz August 14, 2007 at 7:02 AM  

owh, thanks adik anonymous. smoge kisah tsebut dpt membri pengajaran. ahaha! bajet~~~

metallutca August 15, 2007 at 1:27 AM  

adik anonymous =)

reef August 19, 2007 at 7:03 PM  

ahaks. betul. encik zakuan dan puan blog. barang lepas jangan dikenang. kalau nak beli video cam saya syorkan sony. sony DVD. bapak saya baru angkat semalam di KLCC. boleh bawa untuk `bulan madu` nanti. ngueh ngeuh nguah. penangan hari ini 2 kenduri kahwin! overdose nasi minyak!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.