Mabuk

Demam saye dah ok 90% dlm masa seminggu. Perkembangan yg sgt besar. Saye kalau demam biasenye akan berlarutan ke at least sebulan, sbb tu sgt tak suke demam. Tapi walopun dah hampir recover 100% saye rase cam lain macam sket.

Bdn sgt sejuk. 3 hari memerap dlm bilik tanpa kipas dan berbungkus dgn sweater and selimut pon still tak kluar peluh. Heartbeat laju and kepala cam sarat. Saye lupe dgn perkara2 yg saye baru buat sejam lepas. Lmbt pick up kalo org ckp pape. Takley compute decision dgn segera. Rase blur all the time. Badan shaking kalo sejuk or lapar. Rase mual2 dalam perut.

Kadang2 saye boleh handle tp kadang2 rase cam out of control. Bile out of control, I gave fake smiles to people and couldn't talk much. Sebbaik weekend nie byk berkurung dlm room jek, x jumpe org sgt. Saye syak ini disbbkan aksi nekad saye utk makan ubat secara overdose.

Saye berjaya habiskan 3 papan panadol spjg weekend nie. Terasa seperti orang sakit yang trapped dalam body orang sihat. You are not sure whether you are sick or not. So moralnya, kalau sakit silalah berehat secukup rasa and makan ubat dgn berhemah. Eheh~~

Final Semester Part 2

Arghhh! Cpatnyer masa berlalu. Tak sedar dah 5 weeks kat UTP. Next week dah ade Test 1 rupe2nye. And of cozla kan tak study ape lagi. Isskk... cuaknyer!! Tuela, enjoy tak sedar diri. Mase free byk tgk muvi la, jln2 la, tido laa... etc. Dok UTP cam dok kat umah, bajet dah grad. Kan dah padan muke. Hmmm... hebatnyer saye membebel. Okla, time to get insaf. Mari study.... Huhu...

P/S: I've updated my Fotopages. And dah berjaya upload semua gambar tunang ke photo album. Sila klik link di right panel utk tgk full album.

Congratssss!!!

Wahh! Dgr cite dah 10 org dak2 civil batch saye dh dpt keje kat Petronas. Congrats korang! Mase interview dulu beria diorg cakap taknak recruit ramai dak civil. Tuela orang panggil rezeki kan? Congrats jugak utk kwn2 course lain yang dah keje and to all yang akan grad end of this month.

Congrats kat my buddy Nurul Iman on her newborn baby Sarah. Jage leklok rezeki Tuhan tue. Semoga menjadi isteri dan ibu yang baik tapi jangan lupekan saye di sini. Byk cerita pending ni kan? Hehe...

Congrats jugak kat my future father-in-law utk perusahaan ikan keli yg semakin berjaya. Bagus2, selain mengisi masa pencen boleh buat duit. Congrats2. Tahukah anda, pendapatan bulanan seorang penjual ikan (perusahaan sendiri) adalah berlipat2 kali ganda gaji seorang engineer utk fresh graduate. Huhu...

13 Ogos yang lalu, syarikat saye and tunang saye dengan rasminya telah berdaftar sebagai syarikat kontraktor yg berdaftar di bwh Kementerian Kewangan. Kene start dari bawah dulu. Oraitla dgn status kami yang masih student and takde masa nak handle seme benda.

So, just hoping that my abang yang selalu murah rezeki tue akan pass tender2 yang dia dapat kat saye sket. Dia dah kaye, kasi chance la kat adik dia plak (adik yg sgt tere mengambil kesempatan) hehe.... Dgr cite ade 30 tender nak kuar dlm mase terdekat nie. Hehe... So, congrats utk diri sendiri utk achievement ini. Hehe.. nak jugak tue....

Demam

Masuk arini dah 4 hari saye demam. Saye benci demam, lbih2 lagi demam mengejut camni. Takde simptom2 awal, bgn2 tido jek dah sakit. Ari ke-2 makin teruk sampai terpaksa amik MC - 1st MC saye dapat kt klinik UTP nie. Saye fight demam dgn sgt hebat dgn cara memakan ubat secara overdose. Don't try this at home people. Saye pon lepas amik overdose berdoa byk2 supaya bgn pagi esok still bernyawa. Haha!

UTP mengalami krisis air selama 3 hari berturut2. Asek on and off jek tp most of the time mmg off laa. Tgh2 demam kene ngangkut air kat pili bomba. Sgt menyakitkan hati. Today is Friday, my "sweat day" di mana rutin mingguan saye adalah bermain badminton dgn tunang saye. Walaupun demam saye still nak main. "Awak, kalau saye main cam pompuan arini sori ek? Saye kan demam" Itulah peringatan saye kpd tunang saye sblm bermain. Zak hanye tersengeh dgn kebajetan saye yang bajet main ganas cam lelaki. Huhu...

Tapi yang nyata saya sangat energetic. Trust me, playing your favourite sport will make you forget that you are sick. Peluh keluar mencurah2 dan saye rase makin better lepas main. Yeahhh!!! Dan petang karang saye mahu keluar Ipoh utk bergembira. Let ignore the flu and enjoy the day!

What a Day!

Sejak kembali ke UTP nie, selain sibuk dgn urusan sendiri, saye juga sgt sibuk dgn urusan orang lain. Tlg amikkan transkrip member2, tlg pos-kan itu ini, tlg tanyekan itu ini kat ACS, tlg antakan report, tlg carikan homestay utk grad dan byk lagilaa... Sebbaik saye extend, ade gak org yang leh tlg jadi runner kat UTP ni.

But not today okay!! Today is a hell day. Takde air dari pagi sampai petang. Mcm skolah asrama bantuan kerajaan la plak. And I'm having flu today. Di saat saye baru meletakkan kepala ke bantal setelah makan ubat selsema, I got like 10 sms and berapa call ntah. Lost track sbb dah under drug. Heh! Saye terpakse silent-kan henfon dan ini membuatkan saye bangun tido lmbt sbb alarm clock pon tak berbunyi skali. Huhu....

So, sorryla tak dpt nak entertain semua org arini. Catch me back later coz I'm in a mess now. I hate flu. It makes me feel weak and I can't stand feeling weak.... Cpatla ader airrrr!!!!

P/S: Thanks Ju Azwa for visiting me. Sorry, tak mampu entertain lbih2. Tak suke org tgk saye dlm kondisi camni actually.....

Reunion

My last school was MRSMPC (Form 4 - Form 5). Selalu dgr ura2 mrsmpc nak buat reunion tp slalu ter-postpone kerana dak2 mrsmpc semua cemerlang. Ramai di oversea, ramai yang dok jauh2, ramai yang busy membina mase dpan dan sebagainya. Bile terdengar ura2 nak buat reunion, saye mesti akan cakap "Ah, kene kurus ni. Nnt seme pengsan"

Tu baru mrsmpc, masa di mana badan saye dah start menggebu dah time tu. Haha! Kalau dak2 SMK Tg Mahmud (Form 1 - Form 3) yg nak buat reunion, mesti saye lagi kaget sbb saye kene double-kan kekurusan saye. Mase kt Tg Mahmud saye sangat kurus. Pinggang dlm 25 inci jek. Sekarang.. hmmm... rahsia!

Tapi, apa yang akan berlaku adalah, sekolah rendah saye SK Kg Raja yang mahu buat reunion!!!So, saye tak tahu nak kurus mcm mane lagi dah. It is totally impossible to convert my shape to the one during my sekolah rendah time. Haihh, sure ramai yang pengsan mase reunion tue. Dahlah nak buat di hari raya ke-3. Sure hari raye mereka sgt bermakna sbb dapat gelak tgk saye yang montel ini. Ahahaha!

Hmm actually, x sure lagi reunion ni akan dibuat ke tak sbb it has been 11 years and dah ramai yang lost contact. Masih dalam sesi menjejak kasih nie. Kalau jadi, please friends... jgn dipersoalkan tumbesaran saye ini. Ahaha!

Rakan Masjid Part 2

Hehe..lama tol baru kuar Part 2. Plan dh xmo sambung tp x best plak hanging, ade opening tp xde closing. So, Part 2 ni just buat syarat. Tetibe rase nak sambung topic nie sbb peristiwa yg berlaku di rumah saye a few days ago.

Kakak kpd boifren seorang housemate saye (junior) tgh tenat & nazak because of kanser. So mlm tu ramaila my other housemates and kwn2 junior tu dtg gather kt blk utk buat bace yasin. Unfortunately saye tgh uzur so xley join bace yasin same. But, what I want to stress here is, saye sgt2 tersentuh dan terharu dgn situasi tue. I mean, hubungan mereka baru sekadar boifren-gelfren (but a serious relationship laa) tp kwn2 junior tu bersatu hati utk doakan yg terbaik buat mereka.

Then, saye recall blk sejarah relationship saye dgn tunang saye. We both used to join Rakan Masjid tp sbg AJK biasa. Saye join cume utk pengisian jiwa saye, saye tak mampu bawa lebih jauh. FYI, saye mula mengenal long sleeve, anak tudung, sarung kaki and pakai tudung properly during my 2 years of study in MRSMPC. Mase tue baru kenal Islam dgn lebih dalam. Mase tu masa plg indah and masa plg byk saye spent utk Allah. Saye sgt suke experience itu so saye teruskan join Rakan Masjid di UTP dgn harapan itu dpt memantapkan diri saye.

Tapi, yang saye sedar, apa yang saye dpt dari Rakan Masjid UTP tak sama dgn yg saya dpt sewaktu di mrsmpc dulu. Saye tak mahu komplen byk. Sifat saye ialah, walau seburuk and sejahat mane seseorang itu, tp selagi dia tak berbuat jahat directly pada saya, saye masih akan bersamanya. Contoh, saye pernah berkawan dgn sekumpulan pelajar nakal - smoking, drugs, etc. Sejahat manapun mereka, mereka masih ade positif value somewhere inside them dan value itu yang cube saya bongkar. Bukan terus menyisihkan mereka....

Sama spt Rakan Masjid UTP, mmg saye dgr terlalu byk komen ttg persatuan itu. Anta komen2 yang boleh dijadikan pengajaran adalah spt di link berikut: http://utpcritics.blogspot.com/2007/05/rakan-masjid-may-12007.html Tp xpela, selagi bukan terkena pada saye I won't give it a damn.

Cuma satu yang saye sedih ttg Rakan Masjid UTP sbb ini terjadi pada saya sendiri. Saye and tunang saye quit Rakan Masjid sbb kami mahu jaga nama baik persatuan tu. Kami takmo ade org cakap "Ha Rakan Masjid pun kapel" Nak burukkan kami xpe, tp jgn burukkan Rakan Masjid sbb ia satu persatuan yang suci. Seikhlas hati kami menjaga nama persatuan itu tp yang kami dapat in return sgt menyedihkan.

Ape kalian fikir, kalo saye kenal lelaki harini esok dah wajib kawen dgn lelaki tu? Ye, saya akui yang haram ttp haram dan dating itu haram. Tp saye juge tahu Allah itu maha adil dan maha mengetahui, so it's not u guys who decide kami akan ke syurga atau neraka. Saye berpegang pada kata2 ibu saya yang sgt merestui hubungan kami.

"Kak, zaman sekarang bukan mcm zaman nabi2 dulu. Zaman dulu, semua lelaki ikut ajaran Islam yang sebenar2nya. Zaman sekarang kite tak tahu mane yang benar mane yang tak. Mama nak anak2 ma kenal dulu isi hati pasangan sebelum kawen. Mama taknak bile dah kawen baru perasan byk yang tak serasi. Biarlah orang nak cakap ape janji kite tahu ape yang kite buat. Kite tak buat maksiat. Biarlah ma tanggung dosa kakak dating2 tu..."

Saye sedih bile kami kapel byk sgt cemuhan yang kami terima dari segelintir ahli Rakan Masjid. Sgt pedas, tajam dan menusuk. Plg takleh lupe semasa kami keluar breakfast tetibe bertembung dgn seorang ahli Rakan Masjid. Zak dgn ikhlas hati tegur "Assalamualaikum" tp jawapan yang kami terima adalah "Ni bile nak kawen ni?"

Ade yang terserempak tgh jalan tu alihkan pandangan seolah2 kami ini sgt jijik. Inikah bentuk dakwah yang kalian pelajari dari Rakan Masjid? Again, saye taknak komen perkara lain selain yang terjadi pada diri saya sendiri.

Seorang ahli tertinggi Rakan Masjid yang selalu marah2 Zak masa usrah pernah flirt dgn saye kerana tidak tahu saye adelah girlfren Zak suatu masa dahulu. Seorang lagi yang punya jawatan yg lagi tinggi pernah flirt horror dgn seorang rakan saya yang langsung tak sealiran dgnnya. Ah byk lagila, tp saya tahan jari ini utk trus mendedahkannya.

Hey guys, saye faham kite ada fitrah utk menyayangi dan disayangi. Suatu masa nnt semua org akan merasakannya. Cume kalian tidak rasakan awal2 so kalian buleh kutuk org lain dulu. Syukurlah kerana anda tidak kapel so anda tidak perlu ade dosa berdating. Tp jgnla pula menambah dosa kerana mencemuh orang lain.

Kalau dulu saya tak sabar nak kawen dgn Zak semata2 nak tutup mulut2 mereka yg memandang rendah pada kami, tp kini, we move forward freely. Now, we are strong enough to move againsts all odd. Alhamdulillah, setelah 5 tahun lbih kenal dan 3 tahun lbih kapel, kami kini telah mengikat tali pertunangan.

Yes as I said, takkan kenal harini esok dah nak kawen kan. Takkan dalam sebulan kenal dah boleh kumpul duit utk kawen kan? Kami sentiasa berusaha mengumpul wang utk menjayakan impian kalian utk melihat kami kawen. It just needs some time. Maka sokonglah kami dan doakan kami. Semoga Allah juga merahmati kalian jua.

Owh satu lagi nasihat. Lain orang lain cara. Allah tidak streotype. Mungkin cara nie terbaik utk A tp tidak utk B. Sbb Allah yang maha mengetahui ape yang terbaik utk diorg. So, ape pun cara diorang, do respect them. Kene latih diri utk look things at the bright side. All you need to do is to respect people for you to worth respecting....

Hehe, pjg tol posting harini tp lega dh dpt buat closing. Owh, btw saye telah maafkan segala yang telah dilemparkan oleh segelintir ahli2 Rakan Masjid ke atas hubungan kami. Kite semua kan insan biasa. Everyone makes mistakes. So saye maafkan kalian dan maafkan saye juge.. huhu...

Akhir kata, "Yaseer Riya' Shirkun" - Sedikit riak pun syirik. Aku berlindung padaMu Ya Allah....

Homesick Lagi

What's wrong with me? I really miss my family. And they miss me too. They bought a web cam just to see my face via YM but they never knew that without a webcam from my side they still cannot see me. Huhu... Gonna buy one soon.

Last night they made a gathering in front of the webcam, except one of the twins, Piji (he's in UITM now) and my elder brother (of course he was busy working). So as usual I would make all the jokes in the world. It was really entertaining to watch them laugh at my jokes.

Thanks mom for understanding me and for letting me extend for another semester here in UTP. I know that graduating earlier will cherish you mom, but by extending to one more semester it will cherish lots of others mom... Miss u all guys. Take good care. 4 months won't be too long and we'll be reunited again.

Again, am I really homesick? Because once again my fiance is not here in UTP. Yeah, he's a good and responsible kid, so kene selalu balik to take care of his family stuff. So, am I homesick or just feeling lonely? Hmmm, let just make it easy. I'll be homesick when my fiance is not around. Hehe... Pathetic me.. huhu...

Durian

Semalam saye sgt mengidam nak makan durian. Dah lama ngidam actually tp semalam baru dapat peluang nak makan. Couldn't think of anywhere else selain Batu Gajah sebab selalu nmpk ade org jual kat tepi jalan. So, pegi isi minyak RM30 utk ke Bt Gajah.

I was looking at the other fruits when Zak started the conversation with the seller. Sedar2 je seller tu tanye nak bape bijik. Saye pun dgn innocentnye cakap 3 bijik. Wahh rupe2nye durian tu kire ikut kilo, so we had to pay RM30 for 3 durians yesterday. Terkedu medu saye dibuatnye. Ape gile mahal! Kalo kat pasa malam leh dapat RM10 selonggok.

Dlm kete rase down + bersalah kerana telah mengikis duit tunang saye sbyk RM30 utk 3 bijik durian. Lpas tu kami ke pasar malam. Disebabkan rase bersalah yang amat dasat, semua perbelanjaan di pasar malam ditanggung oleh saye yakni sebanyak RM20.

So, kesimpulan yang boleh dibuat, kami telah berjaya menghabiskan RM80 dlm masa sehari hanya utk makanan dan petrol. Lepas nie, saye takkan makan durian selama 5 tahun! Sgt geram dgn orang jual durian. Tp sebbaik seme durian tu sedap and lemak manis. Eh, kensella 5 thn, lama sgt tue.. Saye takkan makan durian selama 5 bulan!!! Huh!!!

Final Semester Part 1

Owh, just realized that I haven't been blogging for a while even though adela 3-4 org yg tak jemu pakse saye update blog. Sorry babes, couldn't make it.

The 1st week in UTP was kinda hectic. I went to all classes to choose the best 4. Clashing was a real damn factor that made me feel tired throughout the week. And it took time to re-adapt myself here after being pampered real nice at home before. Hehe...

During the 2nd week, all those crappy things seemed to fade away slowly. Really enjoy my new life here now. And it is more enjoyable when you spend it with your loved one. 5 tahun dok kat UTP nie, I never got a chance to play sports kecuali jogging, tue pon only a few times in a year. But this morning, I went playing badminton with my fiance. Finally, I could produce bulks of honest sweat!

Last semester, saya cuma tukar cadar sekali jek sbb really had no time to sleep. Malam je waktu yang membolehkan badan saye menyentuh tilam tue. But for this semester, my head seems to have a very wonderful chemistry with the pillows. Letak jek kepala, trus tertido. 2-3 kali sehari lak tue. Sweet... huhu...

Sangat indah kehidupan di semester terakhir di UTP. Tiada FYP, tiada org2 yg tak diingini, tiada tekanan, dan tiada scholar. Wahaha! Kidding. Gonna get my scholar in 2 weeks time tp sgt risau sbb Petronas nak byr lumpsum 3 ribu. Petronas should ask one single question before they give away the scholar "Are you a shopaholic?" Because I am. Hehe...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.