French Language

Arghh! Isnin lepas dah start skolah balik. Pegi kelas dari pagi sampai petang sbb nak survey which subject suits me well. Dahla puase, sgtla penat. Last Tuesday, I went to French class dgn bersemangatnye. Mmg bajet konfem nak amik subjek nie laa. Tapi end up msk jek klas, x sampai stengah jam dah x saba nak kuar klas. The class was too crowded and filled with lots of foreigners. Diorang sgtla tinggi, saye dok row ke 4 pon dah x nmpk pape kat dpan.

Pastu, susahhhnyerrrr cakap French!!! I couldn't even pronounce the lecturer's name. Bonjour. Jemapelle Kunaz. Haha! dlm blog leh la blagak. Dlm klas, I felt like a moron hamster. Orang lain ckp French dgn gembiranye, saye berbelit2 lidah sekor2 dlm kelas tuh. And 60% of the coursework goes to the spoken ability. Haihh! Crapp! Abih jek 1st class trus drop subject tu dgn konfidennyer. Haha!

Nak amik for fun mmg fun. Kalo ade opportunity in future utk blaja language nie pun saye akan amik. But, I won't take it as a subject. Di semester terakhir ni, a single B could kill me. As the lecturer said, it is a demanding subject, you have to devote your time to learn it. Hehe... of coz la never kan. Saye nak lepak2 jek sem nie. Huhu... Kenape UTP xde provide subjek bahasa isyarat ek? Senang tue, takyah ade final. Xyah nak outspoken dlm klas. Main2 tangan jek dlm klas. Huhuhu... Au revoir! Haha!

Homesick?

Zak balik rumah kejap, rumet xde lagi, UTP tgh hujan, and mp3 kat komp lak saje2 play lagu2 jiwang - 4 faktor yang telah berjaya men-trigger-kan rasa syahdu di hati. Huhu...

Hmm, hujan2 cani teringat lak suasana hujan kat rumah haritu. Kebetulan kawan abah ade kasi ubi, so saye rebus and makan ramai2 sewaktu hujan. Pekena lak dgn kopi panas. Mmg rase kampung abess! Huhu... Masih merindui bau kampung nie...

Rindu tgk cite Durrani 9-9.30 dgn mama and cite Susuk 9.30-10.30 dgn abah.... Rindu kasi ayam and burung makan tiap pagi lepas jemur kain... Rindu bertumbuk dgn adik bongsu.... Rindu merepek and gelak2 dgn family.... Rindu jage nenek kat umah....

Haihhh... 5 thn hidup kat UTP nie x pnah2 homesick. Nie dah tua bangka nak grad tetibe homesick lak. Heh! Owh, mungkin ini bukan homesick. Ini cuma sekadar satu kesunyian yang memerlukan pengisian. Zakuan! Sile balik UTP dgn segera! Ini adalah satu arahan! Huhu....

Engagement Day Part 5

Gambar dah siap! As promised, nie a few gambar tunang saye 07.07.07 yang lalu. Hmm.. sgt byk gambar sampai kelabu mate nak choose yang mane. Dahlah kontek lens dah kelabu, so 2 kali kelabu. Wahaha! So, enjoy the pics!

Montage yang Syazwan dah wat sesiap


Aksi gedik di ranjang


Tempat kejadian tiara tersangkut di langsir

Berdua lebih baik....


With our parents


With my biological grandma, the only one left....


Ahh.. terase seperti Puteri Cahaya. Muehehehe....


Hmm.. tu jela kot. Lenguh tangan nak upload bebanyak. Hehe... Kalau nak tgk semua gambar kene tengok dlm photo album tp x sure bile boleh upload. Owh, thanks a lot to cameraman Syazwan for the wonderful photos. Panjang umur jumpe lagi. End of story....

Back to UTP

Dah 2 hari kat UTP. Yeayy! 1st day sampai dah almost midnight sbb spent time dgn family tunang saye dulu. Huhu... Wahh! Baru tinggal sebulan, macam2 perubahan dah berlaku kat sini. Jejantas dah siap and sgt cun pd waktu malam, traffic dpan gate UTP pun dah siap seme, traffic light dah functions, kat Batu Gajah dah ade Pizza Hut, kedai baru dah banyak buke, kedai lama dah byk cat baru and bykla new construction yang moden kat sini.

Masuk jek gate UTP, hati saye berase sgt girang tgk lampu2 kat padang and masjid. Sgt indah! Pastu angkat barang msk room pon excited gile, muke berseri2. Tak sangka saye begitu sayang kat UTP nie. Yerla, kat sinila saya belajar byk bende ttg life, kenal ramai kawan yang best and kat sini jugak saye temui cinta sejati. Ececece.... Haha! Love u UTP!

And, sgt tak sangka saya sgt bergembira walaupun sedar dgn kenyataan yang saya takkan jumpe byk familiar faces lagi kat sini. Owh. smlm saye gi JJ, jumpe ramai dak batch. Sgt seronok sampai rase nak peluk2 diorang. Sebbaik seme lelaki. Haha! And owh, smlm ade lesbian mengorat saye. Juge sgt seronokk!! Haha, saye gile....

ESU

Ring! Ring! Telefon bimbit berdering. Saye angkat. Pemanggilnye seorang perempuan yang agak rock tapi agak kelam kabut and cakap laju giler.

ESU : Hello, boleh bercakap dgn Engku Nur Nazuha?
Saye : Yer, saye la tue (hehe)
ESU : Ok, akak dari ESU. Akak nak tanye, adik dah submit semua sijil kat ESU ke utk report duty?
Saye : Blum lagi kak. Saye ade 1 semester lagi kat sini. Knape kak?
ESU : Eh ye ke? Awak extend ke?
Saye : Ye kak (sob sob..) nape kak?
ESU : Laaa ye ke... xde, dlm sistem ckp awak dah habis blajar
Saye : Dah tu knape kak?
ESU : Xde pape, tanye jer.. So bile habis blajar?
Saye : Bln 12 ni kak. Nape kak?
ESU : Owh, hujung tahun nie dah habis la ek? Ok2. Hehe.. Xde pape...
Saye : Kak2.. leh tak saye nak tau result interview saye aritu?
ESU : Xleh, kene tunggu abih blaja.
Saye : Owh, ok thanks kak
ESU : Ok bye!

Damn! Ape nie.. jawab jerlaaa orang tanye. Tak suke laa saspen2 nie. Hissss!!!!

1 Rejab

Harini 1 Rejab. Mama ajak saye and abg saye puase sunat arini. Whoaa! Sgt besar penderitaan berpuase pd harini. Rase lembik cam tahi lembu (x senonoh sungguh perumpamaan itu). Pukul 3 tue mmg dah nazak sgt2 dah. Jalan pun merangkak2. Kene marah kat mama sebijik. Katenye saye cam budak darjah 1 baru blajar puase. Sob sob...

It's not the matter of lama tak puase (btul gak sket2 actually), but the thing is, nie 1st time puase time bercuti lama di rumah. Before nie makan non stop and tetibe arini kene stop makan. Perit tuee! Hehe. Di rumah pulak ade sebakul durian. Adik saye bgn jek tido trus mntk kopek durian. Kat rumah nie hanye saye and abah saye yang reti kopek durian. Haih, ade adik laki ramai2 pon pondan seme~~~ huhu...

Dlm kul 7.20 saye tolong abg saye balut hadiah perfume dia nak kasi kat awek dia. Sblm tue saye ade remind abah saye yg tgh bace paper kat ruang dpan, suh sound cpat2 kalo dgr azan kat masjid. Sgtla kelakar bile abah saye tetibe berlari dgn girangnye sambil mengumumkan dh dgr azan. Saye lak terus campak perfume and lari bukak tudung saji. Sgt rakus. Kami berempat makan sama2 kat dapo. Rase cam bulan pose lak. Huhu...Esok dah mahu kembali ke bumi Perak. Slmt tinggal Terengganu Darul Iman. hehe...

Fotopages

This time, the semester break seems so wonderful. I'm having all the time in the world - got time to read other people's blogs and view lots of fotopages. I never knew how to use fotopages before. I could just browse the main page of any fotopages and didn't know how to move to the next pages. So freaking stupid! But as I visited lots and lots of others' fotopages, I've found out that fotopages is damn cool, so I've created one account there. Haha!

But, never expect to find any superb photos in my fotopages. Jika blogspot adalah tempat utk saya merepek secara bertulis, maka fotopages adalah tempat utk saya merepek secara bergambar. Hikhikhik. I always find my own way to entertain myself and merepek is one way of happiness. Lately, adik2 saye dah tak layan sgt saye merepek kat rumah nie, so terpakse merepek secara online.

Lagipun, blogspot kan ade limit utk letak gambar. So, after this, I don't have to worry about the size limit because I could just link the photos to my fotopages if I'm running out of space here. Cool cool. Suke suke! Hehe... So, feel free to visit my fotopages at http://kunazz.fotopages.com and join me in my nonsense world of photography. Haha!

Result

Result dah kluar semalam. Alhamdulillah, nie antara GPA tertinggi yang saye pnah score kat UTP nie and peningkatan yang sgt ketara berbanding last sem. Tp cam biasela kan, CGPA akan selalu naik dgn slow and malasnyer. Walopun dah puas hati dgn result tue, ade satu bende yang saye gile gaban tak puas hati, yakni result utk subjek EMS, subjek menghafal ajaran Dr Shark.

Hey, tue adelah subjek pertama yang saye berkeyakinan sgt tinggi utk score A. Coursework saya 38/40 utk subjek tue and jawapan final saya hafal satu persatu. Kinda upset la bile tetibe end up dapat B for that subject. B tu, not B+ or A-. Kalo ikutkan rase geram saye, nak jek saye remark paper tue. Tapi melampau la kan B pun nak remark. Huhu....

Niela yang dikatakan rezeki kan. Takde rezeki la nie... Haihh.. xpe2.. kene selalu bersyukur dengan ape yang sedia ada and kene selalu ingat, di sebalik sesuatu akan ade hikmahnyer.... Sob sob.. sampai hati u Dr Shark kasi B kat I... sob sob... Huhu...

Engagement Day Part 4

Entry nie dibuat di atas paksaan seorang kawan bernama Helmi yang suh saye update blog. Hehe.. Saye rase cam dah nak tutup cite about my engagement, so I'd like to summarize everything in this entry. No pictures for today coz I just knew that there's a limit utk upload gambar kat blogspot nie. Does anyone know the size limit provided by blogspot? Kene sediakan payung sebelum hujan. Huhu...

Ok, lets do the summary. The engagement day was a memorable one sbb seme bende me and my family buat together, so terasa air tangan tue.. huhu.. Flow majlis pon lancar even though we didn't provide a complete tentative for the event. Adat Kedah and Terengganu lain, I can say that it's totally different, but we managed to create a good event. Majlis tersangatlah simple, jemputan tak panggil ramai except my relatives and some of my mom's close friends. The only friend of mine yang dijemput cume Syazwan, tu pon sbb dia jadik photographer haritu.

The funny thing is, family belah Zak cakap, tgk pada majlis tue, both of us should get married that day sbb for them, majlis tu agak beria sbb ade tirai2 seme tue. Padahal, my mom did everything it takes to make the event looked simple. Adat kat Trg nie, especially kat KT, majlis tunang memang ade cam sanding2 tue tp kat Besut baru sampai sket2 jek adat tue. And my relatives semua dari KT. So, diorang selalu marah my mom suruh buat beria sket because I'm the only daughter that she has. Ah, for me, semua tue tak penting. So, saya ikut jek ape yang diorang nak. Biarlah puas hati semua pihak. Huhu...

Bakal mertua saye sangat baik. Dah selalu kawan2 mak Zak bisikkan tue pada saya "Bertuah kamu dapat mertua cam diorang." Yer, saye sangat bertuah sbb mereka bukan sahaja baik terhadap saya, tp pd parents saye jugak. My parents pun dah puas hati dapat bakal besan camtu. Especially my mom and mak Zak. Diorang sangat la sepadan. Sepanjang majlis asyik bergelak ketawa and bertepuk tampar sampai jiran2 saye pon aneh tgk kemesraan diorang. Huhu...

Majlis selesai dalam 2 hours x slp, can't be so sure about the time sbb mmg tak tgk jam pon. Ramai yang tanye, so bile nak kawen? Huhu, masa majlis tunang tue, kami putuskan tarikhnye akan dibincangkan dari semasa ke semasa. Hehe.. even if u ask me pun bile saye NAK kawen, I can't give u an exact answer. Terasa diari hidup saya sangat padat dengan pelbagai perancangan yang memerlukan perlaksanaan lebih awal berbanding kawen nie. But as a hint, we won't be engaged too long lah... Ahaks!

Until today, can't really believe that saye dah jadi tunang Zak. If u ask about my feeling, 80% jawapannya adalah "heartless" and the rest 20% is "happy". Nape heartless ek? Orang ckp bile dah tunang, cam dah ade dinding nipis that surrounds us to indicate that there's no entry for anyone else. But the thing is, saye dah pagarkan dinding tu sesiap the moment I accept Zak in my life. So, this engagement just makes it official. For me laa.. Alaa.. u know me laaa kan.. heartless jek kije. Bak kate Eldi, "Ko mmg Kunaz, heartless! Kalo aku sure dah hepi lompat2 kene siling!" Haha!

Yeah, it's up to anybody. Tapi kalo tanye feeling psl event, mmg 100% happy. Kedua2 belah pihak dapat get along tanpa kekoknyer. Saye boleh nampak sendiri keindahan ikatan kekeluargaan yang terbentuk antara kami. Mungkin itu keindahan sebenar suatu majlis pertunangan. Kan kan kan? Huhu... Sekian... Owh, Part 5 tinggal letak gambar jek nanti.

Engagement Day Part 3

Semalam makcik butik pengantin dah dtg amik blk semua perkakas2 dia yg kitorang sewa utk majlis tunang aritue, like tabir, bunga, bantal, baju kawen, etc. Dia dtg amik kul 12 tgh hari tp awal2 pagi tue saye dh bgn awal sbb nak amik gambar dgn baju kaler kuning yg saye should pakai instead of baju peach yang saye pakai masa bertunang aritu.

So, lepas mandi saye mulakan aktiviti memekap muka sendiri. Sempatla blajar sket dari mak andam yang datang mekap saye aritu. Haha, patutla x sempat siap mekap aritu, takes time sbb include masa nak mengajar saye lagi. Hik hik! But instead of using the Kryolan make up, saye gune alat mekap Avon and Cosway jek, tue pon yang mak Zak kasi, cilok dalam bakul hantaran. Hehe...

So, niela hasil mekap sendiri, which my mom said dah ok and xyah panggil orang mekap pun xpe. Alaaa... kalo x panggil mane leh blajar kan? Hmm.. sempatla jugak amik gambar wat kenangan. Yela, nak sewa baju pengantin just utk bergambar needs money right? Nie alang2 dapat free, make a good use of it la kan? Hehe!

Tuah & Jodoh


Taktau nak tulis ape tapi rase nak menulis. Eh, menaip. Tak tau nak upload gambar ape so upload gambar cousin, Engku Rabaal Adawiyah yang jadi johan cari menantu musim 1 aritu. Gambar cilok.

Haihh.. bertuahnyer sepupuku itu. Walopun byk halangan before diorang dapat kecapi kebahagiaan tue... Hmm.. kawen orang sponsor, dapat kete, dapat brg kemas, dapat duit beribu2, dapat hadiah byk2, dapat honeymoon free2... Mmg bertuah.....

Saye : Ma, akak nk masuk rancangan Cari Menantu la maa.. Kalu menang buleh kawen free... Buleh duit... Buleh gi honeymoon free...
Mama : Toksoh nok gelenya!

Hmmm.... buleh gelenya sutir. Haha! Xpela, Allah sampaikan jodoh nie melalui byk cara. Yang penting hati kene ikhlas dalam soal mencari cinta sejati nie. Tol tak? Huhu... Sangap sungguh takde modal nak menulis. Maka, sekian sahaja. Assalamualaikum. Wabillahitaufiq walhidayah. Wassalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh.... Haha!

Engagement Day Part 2

Hehe.. Part 2 lak nk cite psl photographer saye yang hot. Haha! Ok, saya adalah org yang plg taktau ttg flow majlis sbb I had to spend most of my time in my room. Lps sarung cincin pun kene masuk room balik. Kuar utk bergambar jek. So, here it goes.


Nie la Syazwan (again, malas nak ubah orientasi gambar) - kawan yang best, rakan sekampung yang baik and adik angkat yang manja. Haha! Syazwan is a really good photographer and he is strongly recommended by me. Hehe...


Memule tue segan gakla sebab nie 1st time bekerja dgn dia. Dia nyer arahan utk posing tue membuatkan saye tersipu2 kemalu-maluan sambil berkata "Benci Syazwan" sebanyak seratus nambelas kali spjg majlis tue. Haha! Kalo takde orang, saye rase nak jek baling batang penyapu kat dia, tapi nanti takdelak orang nak amik gamba. Heh!

Syazwan ade shot a few photos in my room. Haihh, tak pernah ade lelaki masuk room saye selain family saye and kontraktor pasang tingkap. Macam2 dia suruh posing, guling2 atas katil pon ade. Aksi paling ganas adalah posing belakang langsir sampai tiara kecik saye tersangkut kat langsir and tercabut. Time saye terkial2 pasang balik, bknnyer dia nk tolong, dia gi amik lagi gamba2 saye tgh terkial-kial tu. Bertuah nyer Syazwan! Sebbaik dia x suh saye pose aksi2 kreatif lain seperti posing bawah katil atau dok dalam bakul baju dlm room saye tu. Haha!

Overall, seronok cooperate dgn Syazwan. Dialah antara orang2 yang membuatkan majlis tunang tu came alive yesterday. So, loads of thanks to him. Tak sabar nak tunggu gambar siap... Huhu...

Engagement Day Part 1


So, it's 07/07/07 today, the day where Zakuan and I were oficially engaged. Alhamdulillah everything was fine even though ade beberapa detik clumsy sket pada awal2nye. Disebabkan saya serahkan seme tugas mengambil foto pada Syazwan, maka saya tiada gambar utk di-upload kecuali gambar di atas. So, for today's entry, I will just write about the flow of the event.

Ok, pihak lelaki sampai ke Besut nie ptg 06/07/07. Malam tue dalam jam 10 baru saye pass baju melayu Zak yang butik pengantin sponsor tue. Sob2.. alangkah sedihnye kerana baju muat tp seluar tak muat. Haha! And, Zak ade bawak sepasang baju melayu johor tapi kaler dia agak tak matching dgn kaler baju sponsor tu. 1 kaler carrot susu and 1 lagi kaler kuning yang bapaknyer striking.

So, pagi 07/07/07 tu dlm kul 8.30 pagi saya and Zak pegi ke butik tu balik nak cari baju utk saye yang kaler dia matching dgn baju yang Zak bawak. So, jumpela sepasang yang agak match. And the design was simpler than the one I received earlier, which I think lagi sesuai utk majlis tunang. Yang kuning tu extra bergaye, agak sendat and sarat sangat design dia, cam beria sgt laa.. So ade hikmah jugakla Zak tak muat pakai seluar kuning tue. Huhu...

Actually, makcik butik tue should come to my house at 9 am utk mekap saye tp disebabkan kul 9 saya masih di butik tu, seme bende terpaksa delay. Kul 10 baru dia dtg sedangkan majlis nak start kul 11. Hey, mekap utk event nie mmg akan makan masa, at least sejam stengah, sbb nak setup2 barang lagi, nak pilih kaler ape utk foundation, bla bla...

Bile dengar pihak lelaki dah sampai, saye dah tak senang duduk sebab mekap part mata and bibir tak setel lagi. Last2 seme jadi express express. Saya terpaksa pakai tudung sendiri utk kasi peluang makcik tu buat bende lain. Siap jek pin tiara kecik kt veil saye, orang dah suh keluar. Damn! Saye keluar la dgn separa rela. Mase berjalan baru perasan sarung kaki tak pakai pun and perfume tak sembur pun. Haihhh.. Tgh2 berjalan ke tempat sarung cincin saye membebel sorang2. huhu... Ntahla, saya rase mekap saye agak tebal haritu tapi orang cakap dah ok. Amik ati la tue! Haha! Tapi logik la kan, nak tutup parut2 jerawat kat muke nie kene la tebal2 sket kan. Haha! .... to be continued ....

Engagement Preparation Part 3


Buat semua yang menunggu gambar cincin degawan. Dah siap, but saye kurang berpuas hati dgn hasilnya. Kurang halus ukirannya di pandangan mata saya yang sangat halus ini. And the width is a bit wider than the one I've instructed him to do. Maybe the one-week dateline was too short for him to make it nicer, sbb cincin2 kat kedai dia semua halus ukirannya. But, overall still ok la. Cincin tunang je pon kan awk kan? Huhu... sori...

So, itulah cincinnyer. Abah saye nak yang lebar sket and ade batu. And saye lak nak yang simple, batu tak timbul, and can be "daily-wearable" without any hesitation or without having a feeling as a dukun named Degawan. Haha!

Hmm.. alang2 dah taruk cincin Zak nie, letak sekali la cincin tunang saye kan? Hehe, tak saspen langsung. Takpela, majlis nie pon untuk ahli keluarga jek, so blog ni jela tempat saye leh berkongsi dgn kawan2 saye. So, inilah bakal cincin tunang nanti, dh shoot earlier. Plan nak upload after engagement. Huhu....


So, rasenye ni je update utk preparation majlis nie. Not much to prepare sebab seme upah orang. Makanan orang masak. Baju tunang and perhiasan di hari majlis orang sponsor. Hias2 dulang dah setel. Saye sekarang cuma menjadi surirumah sepenuh masa jek. Heh!

Not sure akan update posting ke tak before the engagement day comes. So, hoping that everyone could wish us the best of luck in our future. And korang pun, semoga berbahagia selalu. Huhu...

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.