Engagement Preparation Part 2


Dah beli betri kamera. Yeay! So, nie update gambar hantaran. Actually, takde update pon since my last entry sbb I'm now busy developing a new website for my products. Hey, you all should check it out. Produk2 tue la yg berjaya buatkan muke saye yang polka dots nie jadi makin better now. Click here http://www.freewebs.com/knz-products. But the page is still under construction, so just bookmark it first. Hehe... Sempat promote~~

Ok, about the pic above, ade 7 dulang jek baru and 3 of them still xde barang inside, which are fruits, chocolate and cake. 2 dulang lagi xde langsung dlm gambar, which are kain sampin and sirih. Belom beli lagi. Hehe... My mom now kat KL anta adik saye register UITM. Adik Zak pun masuk UITM gak. The funny thing is, dulu diorang both dpt Matrik Gopeng and now both dapat UITM. My mom just called me, happy2 cakap jumpe besan dia kat sana. Huhu...

So, nie je kot. Part 3 nnt maybe upload gambar cincin jek (khas utk Iman yg x saba2 nak tgk cincin degawan. huhu...) The rest saye update after engagement kot. Save the best for the last. Hehe...

NP Bagus Haram???


Baru jek tgk berita TV3 pasal produk NP Bagus yang dah diharamkan sbb guna bahan bahaya + tipu dapat kelulusan Kementerian Kesihatan + seluruh stokis and pengedar kene stop jual produk nie.

Terkejut tahap bapak beruk saye dgr berita tue. Ape taknya, produk tu memang paling hot kat Malaysia now. Mane2 forum akan citer ttg produk nie. Promosi pon besar-besaran. Kalau beli mingguan wanita tue, 2 page penuh iklan dia jek + mmg dah ramai berjaya kuruskan badan dgn produk nie.

Saya even ada beberapa kawan yang memang pengguna produk nie, dah berjaya turunkan badan berbelas2 kilo. Nak dijadikan cerita, saya tersangatla nyaris menjadi dealer daerah Besut utk produk nie. Saya dah ready RM900 utk amik barang tp ntah cane byk plak halangan. So niat tu pending till now and now kuar lak berita nie. Syukur sgt2....

And semasa saya desperate nak lose weight dulu pun byk sgt attempt utk try product ni. Tapi, seiring dgn banyaknya percubaan itu, bykla jugak halangan yang datang. End up tak terguna terus produk tu until now. Syukur lagi. Huhu....

Engagement Preparation Part 1

Sedar tak sedar tinggal lagi seminggu je lagi I'm going to be oficially engaged. Disebabkan kami sekeluarga sgt sibuk, so takleh pay extra attention utk majlis nie. Pihak Zak pun gitu. Until now, xde lagi tentatif lengkap utk majlis nie. Alaa tunang je pon kan, bukan kawen pon.

Ramai orang ckp majlis tunang kami nmpk cam meriah tp xdela meriah pon. It's just, nie first time dlm keluarga sy dpt bakal menantu, menantu lelaki tunggal lak tu, jauh lak tu. So, semangat mak saye membara2 terlebih sket. Huhu...

Update setakat nie, seme brg hantaran saya dah siap buat, tinggal brg2 basah jek lom masukkan dlm bekas dia like sirih, buah and food. Tue kene wat last2 minit, nnt x segar. Lebih tepat, risau saya yg makan actually. Hahaha! Gambar hantaran laterla saye upload sbb kamera xde bateri. Haru.. huhu...

Semalam gi kedai pengantin sbb nak book mak andam dtg mekap saye mase majlis tue nnt. Tgk album2 gambar kat kedai tue, ok jugakla makcik tu make up, nmpk moden jugakla. Saye bukan nak mekap cantik2 sgt, cukup sekadar tak nampak cam hantu sbb mak andam kampung nie biasenye mekap org cam pelakon opera cina.

Yang bestnya, mak andam tu rupa2nya customer tetap abang saya and dia sgt suke abg saye. Maka, dia telah sponsor 1 set pakaian pengantin lengkap utk saya dan Zak. Lawak la plak bertunang pakai baju pengantin. Haha! Tp ade yang tak best. Baju kaler oren xde kat kedai tu so dia kasi kaler kuning. Maka terpaksa tukar tema warna. Waaaaaaa!! Orange is one of my favourite colour and yellow is the colour I hate most. Damn it! Mak saye sure berbunga riang hatinya sbb dia fanatik kuning. Haih haih haihhh...

One more, disebabkan miscommunication, hantaran tunang adalah 9 dulang berbalas 9 dulang. Hantaran belah Zak seme anta orang buat except 3 dulang pihak saya tlg buat (utk brg2 basah). But so far, I think hantaran yang saye buat is much much nicer than org tue buat. Hehe... Best jugak wat brg2 hantaran nie. Kalo dulu satu hari boleh siap 2 dulang je, now dah leh buat 4 dulang separuh hari. And bonding between me and my mum pon makin rapat. Hmm tu jela kot update utk stakat nie. Gotta work now. Daaa~~~

Nurul Iman Bt .....

2 posts in a day? Wow! Hehe.. Iman.. post nie aku dedicate kat ko. Ape dah nama bapak ko? Aku lupe tapi aku ingat dia start dgn urup Z. Pastu nama bapak ko cam hensem2 sket... hehe. Ko jgn nak marah aku sbb aku tau ko pon x ingat nama bapak aku....

Hmm... actually mase kuar dgn parents aku td aku nmpk pompuan pakai tudung labuh pregnant. Trus aku teringat kat ko. Pastu bile nampak kete Kembara pun aku teringat kat ko. 5 kali lak tue kete kembara lalu dpn mate aku. Saje nak main mata dgn aku... Bile blk umah trus aku pasang hard disk aku utk tgk gamba2 hari terakhir kite bersama. Sanggup tu aku berbelit dlm wayar nk sambung CPU aku ke monitor adik aku tue. Heh! Aku taruk sket kat sini. Hehe...


Ni gambar before kite bertolak ke Ipoh. Zak amikkan. Ko cakap jari kite lebih kurang sama. Aku ckp, "Ko jgn nk samakan jari pregnant ko dgn jari single aku." Heheh

Ni lak time kite ngengade amik gamba kat tmpt jual cermin.

Aku tak phm nape ko suke sgt kat boling besar nih. Bape keping gamba kt boling nie saje tp aku letak 1 jek.

Nie time makan sizzling mee kat foodcourt

Gamba nie plg aku suke sbb we both look cute (bajet) haha! Kalo kite kawen Iman sure anak kite cute. Sebbaik aku bukan lesbian. Yuhuuuu~~~

And nie gamba last before berpisah. Makan durian kat parking V5. Aku ckp aku suke makan durian dgn Zak sbb dia x suke sgt so aku leh mkn byk. Ko ckp ko pun same, Dolah x suke makan durian. Tp malam tue ko makan durian yg aku x abih. Kire aku kalah tp aku phm kondisi ko time tue. Durian yg ko makan ko kene share dgn org len. Sbb tu ko kene mkn lebih. Wahaha!


Hmmm tu jela. So, just wanna let u know that u are one of the "bestest" friend I've ever had. Walopun kite pnah melalui hard time once upon a time, we've managed to make a great recovery after that. Hehe... Nk dipendekkan cite kan, aku ngaku laaa aku sayang ko. And walopun ko x pnah ckp kan, aku tau ko pon sayang aku. Jgn ego Iman... Hahaha! Buktinya terletak pada dialog2 berikut...


" Aku saje jek cari alasan nak jumpe ko "
" Thanks for everything. I lap u. Muah2 "
" Ko nak berbesan dgn aku tak? "

Haha! Okies Iman, have a great life ok... Semoga kita takkan pernah jauh....



P/S : Saye syak orang pertama yang akan komen post nie adalah Iman and ayat pertama dalam komen dia adalah hahaha. hehe...

Cincin

Harinie saye kuar dgn parents pegi tempah cincin tunang utk Zak. Sebbaik saye ikut sbb memule tu abah saye nak tempah cincin cam cincin yang dia pakai. Gedabak, muat ibu jari kaki saye.... pastu batu dia besar cam batu bata.

"Xmboh bah... cicing abah beso supe batu jokong. Orang mude zamang leni mane paka doh cicing beso." Kate saye sambil membelek2 cincin di jari abah saye. Macam dukun degawan. Wahaha! I'm getting "bitcher"... haha! And akhirnye saye berjaya pilih cincin atas selera saya. Takdela besar sgt tapi demi menghormati selera abah saye, saya combine taste saya dgn taste dia. So cincin tunang Zak adalah combination selera abah dan anak. Hehe... I'll post the picture when the ring is ready by next week.

Abah cakap dia dah prepare RM1K utk cincin Zak but end up saye pilih cincin yang harga dia less than RM200 jek. Wahaha! Tp betul laa... Zak pon bukan jenis yg pakai cincin, apatah lagi cincin ala2 dukun degawan. Haha! Pengaruh susuk btul... So, x elok la kan membazir. Hehe...

Bahang nak bertunang makin terasa except tgh tensen dgn muke sendiri yang ade corak2 polka dots dgn banyaknyer. Haihhh... Semoge Syazwan si photographer tak zoom kt tmpt2 yang tak patut.. Huhu.. sob sob...

Hantaran

Engagement day is just around the corner, but the preparation does not reach even 5% yet. Dulang hantaran yang kene buat adalah 12 (9 own + 3 mak zak mntk tlg buat) tapi yang siap baru 2 tmpt letak cincin. 2 dulang pon took one whole day long to finish. Tula mak saye, dah tau sibuk, beli jelaa yang dah ready made. Ni nak kene beli buku hantaran lagi utk panduan. Pastu pegi 2-3 kedai nak beli riben2 renda seme tue. Haihhh!

The design concept seme ikut selera dia, dia tak hirau pon cane yang saye suke, janji dia suke. Before pegi keje, dia akan pesan cane2 yang dia nak, and saya akan terbongkok sabut selama satu hari to have it finished. Mase tgh menghias, my brother asked, "Wak gapo tu kak?" and I replied "Wak barang hantarang laa mok awok nok tunang!" Hehehe... Yeahhh, I'm a bitch.. Haha! Gambar di bawah adalah 2 hiasan hantaran yang telah berjaya saya siapkan. Not bad rite? Kalau nak tempah, call me yer. Haha!


Smlm ade buat majlis tahlil and doa selamat kat rumah nie, sempena adik saye yang nak masuk UITM hujung bulan nie. Majlis yang 100% handmade with some helps from my mom's bestfriends. 5 tahun berada di rantau orang membuatkan saya sedikit weird dgn adat kenduri di sini. Biasa kat Perak nie semua dah tempah katering. Kalau tolong pon, tolong mende2 cute jek. Huhu... So agak exhausted la 2-3 arini. And today, I should start working on the rest of 10 dulang tapi rumah nie sgt berselerak slps majlis tue. Lps kemas2 rumah, rase penat la plak. So, rest jek. Hehe...

Taktaula ape nak jadi dgn majlis tunang nie nanti. My mom keeps saying that it's going to be a very simple party, among the family members only, but the way she asked me to prepare is like I'm going to marry Datuk K. Hantaran tunang cam hantaran dia yang nak kawen. Haha! And sejak balik rumah nie, makin banyak lak jerawat tumbuh kat muke nih. Crap! Haihh.... Nasib badan...

Home Sweet Home

It's been 3 days saye dah kat rumah. Can't believe that my perspective has totally changed now. Hmm.. dulu, duduk rumah seminggu pun dah menggelepar kebosanan and x sabar nak blk UTP. But now, setelah 3 hari berlalu tak ade lagi elemen2 bosan dtg bertandang. Thanks mom for the 24-hour streamyx that makes me feel alive all the time. Haha!

Kertas kerja perniagaan yang tertangguh selama 6 bulan kini berjaya disiapkan. Jawatan terkini saya hanya menjadi surirumah sepenuh masa di samping mengambil order brg dari customer secara online. And thanks also to my siblings yang dah terer bawak kete. Seronok ade driver nie. Feels like everything is in my hand. Hehe.. kakak yang kejam....

Being home is not bad at all. It takes almost 5 years for me to realize that home is a really sweet little thing. Everyone in this house is still busy, but we utilize the remaining time pretty well. Hmm... aktiviti yang banyak di rumah ini menyebabkan saya masih tidak berpeluang membuat sebarang persediaan for my engagement day. It sounds bad but I think I'm good in handling the last minutes events. Eheh!

So, my decision to go home early is worth it. No jiwang2 things anymore. Hehe.... Cuma ada satu persoalan di sini, can I block the amount of food entering my tummy? Everything feels so delicious here and it's free. Only God knows how I love free stuff! Haha!

Goodbye

Posting ini dibuat beberapa minit sblm saya pulang ke trg. Saya pulang sebab tak mahu menanggung lebih kesunyian bila melihat seorang demi seorang kawan2 saye pulang. Ini bukan kepulangan biasa, kepulangan yang mungkin sukar utk ketemu lagi. So, daripada saya melayan lara hati nie, baik saya balik dulu. Huhu....

Masih wujudkan channel civilrawk utk next semester? Hmmm, kalau wujud pun ia pasti tidak seperti dulu. Saya pasti akan merindui hilai tawa sepanjang 5 thn bersama. So, goodbye my dear friends. Saya relakan pemergian kalian semua dgn seribu doa agar kalian mendapat yang terbaik in your life. Dan semoga ketemu lagi.....

Tears upon Graduation

Hari nie tetibe saya rasa lemau yg melampau2. Dunno why. When I tried to find out the reason, I felt like something was blocking my mind. So, I was just laying on my bed all day, doing and thinking nothing. Maybe events semalam membawa kesan di hati saya.

Smlm, I spent my time with Iman. A quality time I guess, if she felt the same way. Lepas nie dah susah nak jumpa as she already has her own family. Balik dari Ipoh dgn Iman, she dropped me kat tempat my civil friends tgh bakar2 sate. Again, I've spent a high quality time with them.

And today, satu persatu bakal meninggalkan UTP nie. Lps nie, there will be nothing left except the memories. Mungkin tue yg menyebabkan saya rase sayu. And when I expressed this feeling to some of my civil friends, rupa2nya diorang lagi dahsyat. Dah siap nangis2 for a few days.

A few days ago pun, Zak ade luahkan the same thing to me. "Saya rasa hati saya sedang tak keruan la awk. Tgk budak2 nie seme akan bawa haluan masing2 lps nie. Rasa menyesal lak tak belajar elok2 awal2 dulu, so that x payah extend." Masa tue seme dak civil baru habis presentation. And seme cam excited nak balik.

And I said, "It's ok dear. Diorang bukan happy sbb nak keje, they are just happy sbb lps nie diorg akan melangkah to another life and dah keluar dari student life. Senior2 UTP saya yang tgh keje seme ckp dok UTP lagi best. Bile dah keje baru realize. So, let them be happy with their life. We have our own way of happiness right?"

Hmm cakap memang senang. Last2 minit baru rasa effect perpisahan tue. And seme org yg before nie happy nak blk pon seem kalo boleh xnk balik. Huhu... Masa tgh belajar, tak sabar nk grad. Bile dah grad, rasa cam nak putar blk masa so that leh bersama kawan2 lagi. Entahlah, rasa sayang sgt nak lepaskan semua org.

Then, baru saya dpt jwpn kpd persoalan saya. Saya pernah tertanya2, why do our parents need to cry during our wedding day. It's a happy day so jgn comotkan mekap dgn air mata. Huhu... Now I realize. Kite dah lama bersama, tetibe one day kite hanya mampu melihat semua org pergi membawa haluan masing2. And entah bile boleh ketemu lagi.

Pape pun, itulah lumrah kehidupan. Bertemu dan berpisah, hidup dan mati.... Hmmm... so to all my graduated friends, I love u all. Good luck in your life, and jgn lupekan saye yer... Huhuhu....

Family Zak

Last Saturday saya ikut Zak balik rumah "kami" di Sg. Siput. Plan asal nak balik kejap jek sbb still ade paper next Tuesday. Dahlah ari Khamis dah kuar gi Teluk Intan, and hari2 lain pun selalu keluar siti situ sana sini. So, kami balik hanya utk breakfast dgn family Zak, kasi slip exam insurans utk abg Zak and guide abg dia pegi amik exam kat Ipoh. Tapi, cam biasalah, bile dah jumpe mak Zak tue, kalo leh xmo kasi saye balik.

Hari tue saya dpt main2 dgn anak sedara Zak, Anas Syafiq utk pertama kali. Masa 1st jumpe Syafiq lu dia still kecik sebesar tapak kaki (cam pnah ukur dgn kaki jek. Haha!) Now dah setahun, dah membulat dgn pesat. Sgt putih budak itu sampai saya rase rendah diri. Haha!

Kami bawak dia jalan2 shopping kat Cosway, Avon, and ke bengkel tukar minyak hitam. Syafiq tak meragam langsung. Good boy. Ah, tapi saya kurang gemar dgn org2 sekeliling yg ingat Syafiq itu anak kami. Haihh... Tua sgt ke muke saye nih. Perlu ke buat plastic surgery? Haha! Ini beberapa gambar kenangan kami bersama Syafiq:

Rindu la plak kat Syafiq. Hmm xpe2 nanti leh ade anak sendiri. Haha! Nak anak konon.... Nak buat anak pon takut, inikan nak beranak. Haha! Uikss.. biru biru... tutup cite. Huhu....

Hari tue jugak mak Zak ajak kami ke 2 kenduri kawen, 1 kat Sg Siput + 1 kat Manjoi. Memule saya cam xmo gi sbb saya pakai jeans jek, sekali mak Zak kasi baju and tudung dia suh pakai. Besar sungguh baju itu, rase seperti seekor kelawar yang lanjut usia. Haha! Tapi fine jela, saye pun bknnye kurus sgt pun. Haha! Tp siyes longgar baju tu, kalo saye pregnant 9 bulan pon insyaallah muat. Haha! And end up, saya dpt terus baju and tudung tue beserta sehelai lagi tudung lain. Haha!


Actually, before bertolak ke rumah Zak, saya dah beberapa kali warning Zak yg saya xmo lama2 kat sana sbb still byk x abih study. But then, it turned out to be a very great day. It's the relationship that matters.


Bila kite berkahwin dgn seseorang, kita akan berkahwin dgn beratus2 org ahli keluarganya juge. And kdg2 tak semua boleh menerima kite but Alhamdulillah, saya sgt diterima baik sblm berkahwin lagi. Hari tersebut makin mengeratkan hubungan kekeluargaan antara kami, so to Zak "Thanks awak for everything =D"

Finale

Paper dah abih, parut jerawat dh makin kurang, berat dah turun 5 kilo.. yuhuuuu!!! Hehe.. Actually, tak bajet pun akan trn 5 kilo sbb after I've managed to lose 1.5 kg in 4 days long time ago, saye tak teruskan sgt diet program tue. Nie seme gara2 study week. Yela, bile kite belajar bersungguh2, kepala akan rasa tension, dan bila rasa tension cara terbaik to mitigate it adalah dgn berjalan2 amik angin + makan. Hehe..

Saye dgn Zak akan keluar makan setiap kali kami keluar dari library. And kami keluar library 3 kali sehari. Wahaha! Tp, berat saya yg trn 5 kilo itu hanya mengembalikan berat asal badan saya. Mungkin sbb saya dah stop makan ubat elergik. And mungkin jugak saya makan dgn berhemah walaupun makan byk kali. Hehe. Saya masih tak minum ais, amik sket nasik and makan byk sayur & buah. And mungkin jugak dgn bantuan supplement2 yg saya makan. Tak kesahlah ape pun, yg penting saya happy dgn progress ini.

Ah!! Still got 1 presentation left. Hissss! Dah x larat sgt dh rasenye. Saye nekad, ape nak jadi nnt jadi la. I've done my best utk Dr Shark spjg 2 semester nie till dah takde pape yg nak diberi dah. X larat! Saya even dah tawar hati dah dgn FYP nih.. lantaklah ape nak jadi. Huhu...

Dr Shark adalah seseorang yang hanya memandang outcome tanpa mengire prosess utk menghasilkan outcome itu. Separuh mati pon dia x kesah. Other lecturers keep saying that Dr Shark's students are labour and itu lagi menawarkan hati saya. Haha! Anyway, tanggungjawab masih tanggungjawab. I'll do the best I can in this coming presentation. =D

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.