Rakan Masjid Part 1

Kerana kesangapan, saye telah chat thru YM dgn ramai kawan2 lama termasuklah seorg senior saya semasa di MRSM dulu. Dia baru shj grad dari sebuah universiti di USA. Identiti lengkap terpaksa dirahsiakn. Hmmm... byk persoalan matang yg kami borakkan, tapi saya berminat utk sentuh satu part shj. Part itu bermula dgn persoalan senior itu "Bile nak kawen?" then terus bertunas isu2 yg lain. Saya berminat dgn kisah senior itu semasa di USA dan saya akan cuba ringkaskan di sini.

"Ko pon tahu aku kat mrsmpc dulu cane kn? Aku biasa2 jer. Mungkin sbb terlalu ramai org yg baik2 dan alim2 kt mrsmpc dulu, so aku trus jatuh di tahap manusia biasa shj."

"Tp, bile aku gi USA, keadaan jd vice versa. Sbb terlalu ramai yg jahil, so aku dipandang sbg seorang yg terlalu alim di sana. Senior2 usrah byk yg tarik2 aku join itu ini, dgn berobjektifkan mahu mendekatkan org dgn Islam."

"5 thn aku aktif dgn program keislaman di sana. Tp bile blk Malaysia semua tue cam dah beransur hilang. Senior2 usrah aku yg lain pon sama jek. Dulu masa aku kt USA, aku selalu terpk, ikhlas ke aku buat seme bende nie? Adekah aku ikhlas menyebarkan agama Islam ataupun aku hanya bangga dilabel org alim? Aku sanggup ponteng kelas sanggup dahulukan aktiviti usrah daripada pelajaran dgn alasan aku perlu mendahulukan urusan Tuhan, nnt Tuhan akan dahulukan kite"

"Tapi aku kuatkan hati utk menyatakan aku ikhlas buat seme tue. Aku set kan mulut dan hati aku utk berkata ikhlas tp jauh di sudut hati aku, aku masih keliru. Bile blk Msia nie aku rase aku dh dpt jwpn dia. Aku mmg x brape ikhlas. "

"Aku ade rase sedikit penyesalan. Belajar tue dah dikira jihad dan itulah sebaik2 pengorbanan dari aku utk ibu bapa aku. Tapi aku sibuk dgn bende lain. So nasihat aku, kalo ko x mampu cari source keikhlasan, baik ko jgn buat. Once ko ade rase kekeliruan, it means hati ko masih tak tetap. Bimbinglah diri ko dulu ke arah tue sblm sibuk membetulkan org lain. Cam aku, 5 thn baru aku dapat cari jwpn ttg keikhlasan hati aku ini...."

To be continued... hehehe... Dear Mr Senior, sorry for using u as the subject, but good things are for sharing rite? Hehe...

2 comments:

fathi aris omar April 21, 2007 at 6:40 PM  

Sdri,

Jika tidak keberatan, silalah kunjungi blog saya

http://usrah2007.blogspot.com/

Saya perlukan maklum balas dan ulasan mereka yang pernah terlibat dengan usrah, sama ada suka atau tidak suka, atau was-was, terhadap kegiatan ini.

Terima kasih. FAO

kunaz April 21, 2007 at 6:51 PM  

hmm br jek bukak tp alahai pjg nye.. huhu... nk kene bace blk pasni coz I couldn't see the point yet. Hmm... kalo nk my opinion about usrah tunggu part 2 la kot. part 1 tu org len nye komen. heh! or should i comment it in ur blog? anything is fine buddy =D

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.