Kucing

Smlm after blk dari tmn maju saye lihat ade 4 lelaki sedang bermain2 dgn kucing dan arnab peliharaan mereka di kwsn parking v5. On the spot saye berkata "Alaaaa..." Waaa!! It's been sooo long I haven't snogged with cats.

I miss the moments I sweated a lot when playing with cats. I miss the moments feeding them and watching them grow. I miss the moments helping them to deliver their babies. I miss the moments I cried when they got sick.

Saye sgt suke kucing, sama cam abah saye. Mak saye tak suke tapi terpaksa suke sbb kitorg suke. Haha! Mase skolah rendah, saye pernah bela 11 ekor kucing serentak. Mak saye suke bising2 sbb katenye, jage kucing pandai, basuh berak kucing x pandai. Ha'a mmg x pandai pon! Haha!

Pernah ade sekor kucing beranak kat rumah saye pastu dia lari. Kucing pon buang bayi. Sian anak kucing tu, dahla anak luar nikah, kene tinggal lak tu. Saye sangat sedih sbb dia xley minum susu. Saye pon bancuh susu dalam botol eyemo kasi dia minum. Tapi 4 hari jek dia smpt hidup. And saya nangis 3 hari 3 malam. Haha!

Kucing auntie saye bernama Mekmah tp kitorg panggil dia Halimatussa'diah sbb dia suke jd ibu susu utk kucing2 lain. Mulia sungguh hati Mekmah. Tp, mase praktikal haritu, Mekmah dilanggar posmen. Mase tue Mekmah tgh pregnant. Byk darah kuar. Bile letak minyak gamat, dia meraung kesakitan sampai terkencing. Mekmah tempang selama 2 minggu. Tp, dia still ke toilet kalo nk berak. Nazak gile tgk dia berjalan. Walopun sakit, Mekmah tidak menyusahkan orang. Walopun sakit, dia masih menyusukan kucing2 lain kat rumah tue.

Saya tak sampai hati tgk penderitaan Mekmah. Tiap malam sebelum tidur saya akan belai2 Mekmah. Saya selalu doakan Mekmah cpat sembuh. Tapi suatu hari, saya katakan ini pada Mekmah, "Kalo Mekmah tak tahan dah tak apelah. Mekmah boleh pegi. Nnt kite jumpe kat syurga ek?" Tidak lama kemudian, Mekmah mati bersama dgn anak yang dikandungnya.... Gambar di bawah adelah gambar Mekmah di hari2 terakhir kehidupannya.



Hmmm... byk cerita2 ttg kucing yang boleh dijadikan pengajaran. Rasulullah saw sanggup gunting kain serban baginda coz tak mau ganggu kucing yg sedang tidur atas serban tue. Ada sahabat Rasulullah yang sangat sayang pada haiwan kucing ni sampai Rasulullah gelar beliau Abu Hurairah (Bapa kucing). Punyalah sayang Abu Hurairah pada kucing sampai beliau simpan kucing dalam jubahnya. Ada juga kisah seorang wanita yang tidak dapat masuk ke syurga kerana mengurung kucingnya tanpa memberi makan kepada kucing tersebut.

Ustazah saya pernah cite, masa musim Haji, ade sorang lelaki tu cube menyelamatkan seekor kucing yang kene pijak mase org tgh sibuk2 tawaf. Dia letak kucing tu kt tepi Ka'abah, tetibe kain Ka'abah tu terselak dan bile dia mendongak ke atas, dia dapat lihat satu keindahan yang tak tergambar. Pastu saye dah tak ingat dah, mixed dgn byk cite lain. Ade org ckp lps tue lelaki tu bisu la sbb terkesima sgt dgn keindahan tue. Hmm.. ape yang penting, sayangilah haiwan kerana mereka juga makhluk Allah... =D

Btw, dulu Zak sgt tak suke kucing. I told him, kalo la tetibe amalan baik kite x cukup di akhirat nnt, ade gak pahala tambahan yg boleh membantu dgn menyayangi haiwan. Huhu... And now we're sharing the same interest. So, pd pendapat saya, sayang kpd kucing nie boleh dipupuk. Pandanglah kucing sbg objek comel yg sgt membahagiakan and you'll find happiness in it. Haha!

Comments

^SyaH^ said…
hahaha! lawak la makcik ko kunaz! ade ke kucing name mekmah. haha
intan said…
owh kunaz. yong nangis. haha. mekmah sgt comey.

sayangi lah kucing karena kucing itu sgt besh!! idop kucing!! miao miao!!!!!!
mzakuan said…
salam...

kini sy mule menyayangi kucing..hehe
cena said…
saye bukan tak suke kucing.. saye takott..huhu
kunaz said…
owh ha'a rumetku takut kucing. hahaha! hadoii...

Popular posts from this blog

Susu Formula Terbaik??

Pengalaman Ber-Implanon

Pil Perancang Cerazette