Diet : 10 Steps to Lose Weight

I’ve got a severe pressure from my mom. She forced me to look slim on my engagement day, this coming 7th of July. I call it as a pressure because currently my health is not in a top condition. I’m now depending on some medications that cause my weight to increase gradually. Resdung yang teruk menyerang secara tiba2 dan dgn sgt ganas. Saya allergic dgn byk benda and my face is pockmarked by lots of ugly skin disease.

Disebabkan tahap alegic yang melampau saya telah byk berpantang dlm makanan but yet, the weight keeps increasing because of the medications. Damn! The world is really unfair! Haha! And I had to spend almost RM200 to cure the effect of it, internally and externally.

Dulu, I used to lose weight sbyk 10 kg setelah mengamalkan Atkin diet selama 2 bulan. Masa tue mmg tahap gemuk tak ingat ah. Berat badan exceeded 60 kg. Hell! But now, I really don’t have the courage to repeat that type of diet. My colleague, Sarr had given me some advices utk kuruskan badan and I’m practicing it right now. Here are things that I have been worked out since the last 4 days:


Never skip meals but take less rice during lunch and a super-duper light meal during dinner – it will give energy to burn calories

Eat fruits and/or vegetables everyday – it will help the digestion system

Drink milk everyday – it will aid the weight loss

Get sweated everyday. Do whatever activities that could generate sweats. I’ve been to sauna once!

Never ever put ice in your drinks or else, jgn mimpi la nk dpt flat tummy.

Drink plenty of plain water everyday

Listen to your body, when you feel tired, get rest. When you feel hungry, eat something good. Never dump foods in your stomach when you are not hungry

Take necessary supplement

Go to the toilet everyday to waste the content of your stomach

Stay away from the stress zone

Now saya telah telah berhenti makan ubat allergic sebab garlic supplement yang saya makan telah byk membantu merawat penyakit saya. And dgn melakukan aktiviti2 di atas secara berdisiplin, I’ve managed to lose 1.5kg in 4 days. Everyone should practice these 10 steps too.

Thanks to everyone that supports my diet especially Sarr and Zakuan. It’s tough rite honey to cut our daily routine – luxurious meal everyday. Huhu… and thanks jugak to my mom yang kutuk anak sendiri cam haper. I’m not fat la maa… Just gebu jek. Haha! And now, I can’t wait to watch more kilos to go down. Wish me luck! Hehe!

Offday

Hari Khamis aritu cuti Keputeraan Sultan Perak. Disebabkan lab fyp sudah tamat, maka hari Jumaat sudah diisytiharkan weekend buat saye. Ini bermakna I have a 4-day off for this week. Owh, hari Rabu pon should be my lab day so up lg 1 hari, 5 days off. Hehe...

It's a kind of strange feeling. The transition from the busiest life on earth to these 5 days break make me bloody clueless! Before this, I have to spent 16 hours per week in the lab (Wed & Fri) tp bile lab dah habis, I don't know how to utilize the 16 hours. Maybe sbb belum terbiasa lg dgn transition ini.

Hasilnya, saya sudah berjaya membazirkan Khamis, Jumaat dan separuh Sabtu saya dgn tidur, menonton movies, chatting, blogging and mende2 lain yg seumpamanya. Haihh... xpela, I derserve it I guess. After quite a while.. Before nie, nak tido siang punyela sayang, now saya lebih menyayangi bantal dan tilam saya berbanding masa. Huhu...

Nasib baik kete kat bengkel. Nasib baik Zak balik Kedah. Kalo tak, ntah ke mana2 saye merayau. Heh! Hey dude! The exam week is just around the corner. Nnt sure busy balik, so baik rest lu pepuas. Haha!

Rakan Masjid Part 1

Kerana kesangapan, saye telah chat thru YM dgn ramai kawan2 lama termasuklah seorg senior saya semasa di MRSM dulu. Dia baru shj grad dari sebuah universiti di USA. Identiti lengkap terpaksa dirahsiakn. Hmmm... byk persoalan matang yg kami borakkan, tapi saya berminat utk sentuh satu part shj. Part itu bermula dgn persoalan senior itu "Bile nak kawen?" then terus bertunas isu2 yg lain. Saya berminat dgn kisah senior itu semasa di USA dan saya akan cuba ringkaskan di sini.

"Ko pon tahu aku kat mrsmpc dulu cane kn? Aku biasa2 jer. Mungkin sbb terlalu ramai org yg baik2 dan alim2 kt mrsmpc dulu, so aku trus jatuh di tahap manusia biasa shj."

"Tp, bile aku gi USA, keadaan jd vice versa. Sbb terlalu ramai yg jahil, so aku dipandang sbg seorang yg terlalu alim di sana. Senior2 usrah byk yg tarik2 aku join itu ini, dgn berobjektifkan mahu mendekatkan org dgn Islam."

"5 thn aku aktif dgn program keislaman di sana. Tp bile blk Malaysia semua tue cam dah beransur hilang. Senior2 usrah aku yg lain pon sama jek. Dulu masa aku kt USA, aku selalu terpk, ikhlas ke aku buat seme bende nie? Adekah aku ikhlas menyebarkan agama Islam ataupun aku hanya bangga dilabel org alim? Aku sanggup ponteng kelas sanggup dahulukan aktiviti usrah daripada pelajaran dgn alasan aku perlu mendahulukan urusan Tuhan, nnt Tuhan akan dahulukan kite"

"Tapi aku kuatkan hati utk menyatakan aku ikhlas buat seme tue. Aku set kan mulut dan hati aku utk berkata ikhlas tp jauh di sudut hati aku, aku masih keliru. Bile blk Msia nie aku rase aku dh dpt jwpn dia. Aku mmg x brape ikhlas. "

"Aku ade rase sedikit penyesalan. Belajar tue dah dikira jihad dan itulah sebaik2 pengorbanan dari aku utk ibu bapa aku. Tapi aku sibuk dgn bende lain. So nasihat aku, kalo ko x mampu cari source keikhlasan, baik ko jgn buat. Once ko ade rase kekeliruan, it means hati ko masih tak tetap. Bimbinglah diri ko dulu ke arah tue sblm sibuk membetulkan org lain. Cam aku, 5 thn baru aku dapat cari jwpn ttg keikhlasan hati aku ini...."

To be continued... hehehe... Dear Mr Senior, sorry for using u as the subject, but good things are for sharing rite? Hehe...

Kucing

Smlm after blk dari tmn maju saye lihat ade 4 lelaki sedang bermain2 dgn kucing dan arnab peliharaan mereka di kwsn parking v5. On the spot saye berkata "Alaaaa..." Waaa!! It's been sooo long I haven't snogged with cats.

I miss the moments I sweated a lot when playing with cats. I miss the moments feeding them and watching them grow. I miss the moments helping them to deliver their babies. I miss the moments I cried when they got sick.

Saye sgt suke kucing, sama cam abah saye. Mak saye tak suke tapi terpaksa suke sbb kitorg suke. Haha! Mase skolah rendah, saye pernah bela 11 ekor kucing serentak. Mak saye suke bising2 sbb katenye, jage kucing pandai, basuh berak kucing x pandai. Ha'a mmg x pandai pon! Haha!

Pernah ade sekor kucing beranak kat rumah saye pastu dia lari. Kucing pon buang bayi. Sian anak kucing tu, dahla anak luar nikah, kene tinggal lak tu. Saye sangat sedih sbb dia xley minum susu. Saye pon bancuh susu dalam botol eyemo kasi dia minum. Tapi 4 hari jek dia smpt hidup. And saya nangis 3 hari 3 malam. Haha!

Kucing auntie saye bernama Mekmah tp kitorg panggil dia Halimatussa'diah sbb dia suke jd ibu susu utk kucing2 lain. Mulia sungguh hati Mekmah. Tp, mase praktikal haritu, Mekmah dilanggar posmen. Mase tue Mekmah tgh pregnant. Byk darah kuar. Bile letak minyak gamat, dia meraung kesakitan sampai terkencing. Mekmah tempang selama 2 minggu. Tp, dia still ke toilet kalo nk berak. Nazak gile tgk dia berjalan. Walopun sakit, Mekmah tidak menyusahkan orang. Walopun sakit, dia masih menyusukan kucing2 lain kat rumah tue.

Saya tak sampai hati tgk penderitaan Mekmah. Tiap malam sebelum tidur saya akan belai2 Mekmah. Saya selalu doakan Mekmah cpat sembuh. Tapi suatu hari, saya katakan ini pada Mekmah, "Kalo Mekmah tak tahan dah tak apelah. Mekmah boleh pegi. Nnt kite jumpe kat syurga ek?" Tidak lama kemudian, Mekmah mati bersama dgn anak yang dikandungnya.... Gambar di bawah adelah gambar Mekmah di hari2 terakhir kehidupannya.



Hmmm... byk cerita2 ttg kucing yang boleh dijadikan pengajaran. Rasulullah saw sanggup gunting kain serban baginda coz tak mau ganggu kucing yg sedang tidur atas serban tue. Ada sahabat Rasulullah yang sangat sayang pada haiwan kucing ni sampai Rasulullah gelar beliau Abu Hurairah (Bapa kucing). Punyalah sayang Abu Hurairah pada kucing sampai beliau simpan kucing dalam jubahnya. Ada juga kisah seorang wanita yang tidak dapat masuk ke syurga kerana mengurung kucingnya tanpa memberi makan kepada kucing tersebut.

Ustazah saya pernah cite, masa musim Haji, ade sorang lelaki tu cube menyelamatkan seekor kucing yang kene pijak mase org tgh sibuk2 tawaf. Dia letak kucing tu kt tepi Ka'abah, tetibe kain Ka'abah tu terselak dan bile dia mendongak ke atas, dia dapat lihat satu keindahan yang tak tergambar. Pastu saye dah tak ingat dah, mixed dgn byk cite lain. Ade org ckp lps tue lelaki tu bisu la sbb terkesima sgt dgn keindahan tue. Hmm.. ape yang penting, sayangilah haiwan kerana mereka juga makhluk Allah... =D

Btw, dulu Zak sgt tak suke kucing. I told him, kalo la tetibe amalan baik kite x cukup di akhirat nnt, ade gak pahala tambahan yg boleh membantu dgn menyayangi haiwan. Huhu... And now we're sharing the same interest. So, pd pendapat saya, sayang kpd kucing nie boleh dipupuk. Pandanglah kucing sbg objek comel yg sgt membahagiakan and you'll find happiness in it. Haha!

Pressure

Sekembalinya dari field trip Johor, I was loaded by a bundle of pressure that came from every corner of the world. Every cell that make up my body had been tested real hard. Doctor said that my antibody level was suddenly dropped, so a lot of sickness came in. During the battle to heal fast, my physical, emotion and mind had become the new victims of the high pressure. I've tried hard to remain calm and face it positively, but there were times I was too close to the breakdown state.

And finally, it happened! There was a day that there was no space left to receive any further pressures. And I was having a period by that time. So, things got worse because I can't pray and read the Al-Quran. What I could do was just bursting my tears out and begged Allah to release me from this hell (huhu…) And guess what, I felt 100% relieved after that. The moral is, don't pretend to be strong when you are not, as it'll make you weaker.

And now, I'm just fine but for the time being, I can’t think of any other things except of myself. It may sound selfish, but I really can’t stand thinking about the others anymore. It’s just not the time yet. 95% of my previous pressures were caused by other people but the effect seemed to love me I guess. So let me take a break to defrag myself first.

This week, everything seems to have a clean sweep and I’m feeling kind of funny to cry that day. Hehe.... I’m quite happy this week: (1) Having a dinner with Zak’s family on Friday night and as usual, his mum gave me lots of ladies stuff, (2) With only RM3 spent to do the express poster, I could still come up with a good presentation, (3) Dr Shark agreed to let us stopped doing the lab works this morning, (4) I’ll get RM40 per day, for each day my car is treated in the workshop and it’s been 5 days now, and the most important thing is that, I’m happy with the fact that I’m no longer in a stress mode. Thanks Allah and bless me always.

Waah… dah lama rasenye tak merasai nikmat tidur siang. Mahu tidur sebentar. Nitez~~~

Golongan + Pantry

Hari ini saye pening memikirkan 3 jenis golongan manusia. 1st, saya tak paham dgn golongan cendikiawan yang parasit. Kedekut ilmu tue satu hal, lps tue hasut org lain lak suh kedekut ilmu sama dgn dia. Tak tahukah anda ilmu anda tue milik Allah, dan ia adalah untuk disebar2kan. Ilmu Allah ni, kite share 1 kite dpt balik 10. Dahla kedekut ilmu, parasit lak tue. Time2 dia rasa selesa dgn keadaan dia, dia akan mendada setinggi langit, langsung tidak diendahkan org2 di bawah yang dirasakannya tidak memberikan apa2 manfaat buatnya. Tapi apabila secara tiba2 tergelincir sedikit dari takhtanya, mulalah kelam kabut mencari org2 bawahan yg sebelum ini hanya dipandang sebelah mata (kalau pandang laa..).

Golongan kedua adalah golongan yang tidak tahu utk utilize oppurtunity yang datang. I worked damn hard to get a single car and it takes me an endless effort to maintain it. But there is a golongan yang telah diberi kereta secara percuma tanpa perlu mengeluarkan apa2 wang but they cannot make a good use of it and keep troubling the others.

Golongan terakhir adalah golongan yang mempunya fizikal dewasa tp bermentaliti yg terlampau childish. Mungkin kesan terlalu dimanjakan keluarga. What they need is just a little less affection and a little more independence.

Saya baru pulang dari Johor dan saya lihat pantry saya dah macam reban ayam yg kene selsema burung. Baru tinggal 4 hari dah jd huru hara. Hmmm.. Adat la tu, in every house, there will be a lot of potential cooks but only one dedicated cleaner. Time2 pantry kotor dan berbau semua geli nak masuk. Dapur pon berhenti berasap buat seketika. Bile pantry kembali bersih, barulah pantry kembali meriah. Haiiihh…

Kenapala saya sangat banyak bersungut nie. Sgt x elok untuk kesihatan jiwa dan rohani. BTW, saya takkan membebel kalo bahangnya tidak terkena pada saya tapi sekarang bahang itu seolah2 spt point load that acts perpendicularly to my heart. Huhu…. Xpela, it’s just a story of my heart. I feel relieved each time I’ve finisihed writing in this blog. At least, lepas nie saya dah tak memendam perasaaan. Now, I’m back to pH 7 – neutral! =D

Civilrawk Week

I'll be gone for a week starting from tomorrow (Tuesday). I've got a field trip to Johor under Marine subject. It might be the last trip for my batch but I can predict that this trip would be a wonderful one soon. Well, Marine is a core subject, it's the class where all my buddies from the other different specializations are reunited. With an approximate of 80 'delegates' who'll be in this trip, I can imagine how havoc it is going to be. Heh! We are scheduled to be back in UTP on Thursday and then we'll have a UCITY dinner on Friday night. Goshh! I hate formal dinners actually (huhu..) but I'll still join it for the sake of CIVILRAWK. That is what I've been doing throughout my campus-life in UTP becoz I treasure this 'civilized' friendship a lot.

Civilians of UTP are unique. We are divided into a few categories. Ade golongan 'uptown girls', ade genggoss (geng gossip..haha!), ade yg alim2, ade yg merepek2, ade yg bising2, ade yg diam2. Bak kata pepatah Astro, macam2 adaaaa.... hehe... However, walaupun byk perbezaan, apabila kami bersatu, we are damn great and irresistable. Dari kaca mata saya sendiri, tak ada course lain spt civil. Spt kata Intan, (my housemate, dak ee), "Aku suke ah tgk korang, korang sgt rapat and best, tak macam kitorg."

Yes, kekuatan civilians of UTP ialah, kami tidak tikam belakang, tidak talam dua muka, tidak manis di mulut busuk di hati, tidak dengki, tidak fight utk bende2 yg x wajar (spt baju sape plg lawa, muke sape plg cun). Yang saya perasan, hati budak2 civil bersih, kami bersatu dalam apa jua perkara. Tiada istilah perkauman di antara kami. Sejauh manapun perbezaan taraf kami, kami sentiasa berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dan tidur sama flat (haha!). Proud to be a civilian. So, this week I'll spend most of my time for this civil things. Bravo!!

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.