Posts

Showing posts from April, 2007

Diet : 10 Steps to Lose Weight

I’ve got a severe pressure from my mom. She forced me to look slim on my engagement day, this coming 7th of July. I call it as a pressure because currently my health is not in a top condition. I’m now depending on some medications that cause my weight to increase gradually. Resdung yang teruk menyerang secara tiba2 dan dgn sgt ganas. Saya allergic dgn byk benda and my face is pockmarked by lots of ugly skin disease.
Disebabkan tahap alegic yang melampau saya telah byk berpantang dlm makanan but yet, the weight keeps increasing because of the medications. Damn! The world is really unfair! Haha! And I had to spend almost RM200 to cure the effect of it, internally and externally.
Dulu, I used to lose weight sbyk 10 kg setelah mengamalkan Atkin diet selama 2 bulan. Masa tue mmg tahap gemuk tak ingat ah. Berat badan exceeded 60 kg. Hell! But now, I really don’t have the courage to repeat that type of diet. My colleague, Sarr had given me some advices utk kuruskan badan and I’m practicing it…

Offday

Hari Khamis aritu cuti Keputeraan Sultan Perak. Disebabkan lab fyp sudah tamat, maka hari Jumaat sudah diisytiharkan weekend buat saye. Ini bermakna I have a 4-day off for this week. Owh, hari Rabu pon should be my lab day so up lg 1 hari, 5 days off. Hehe...
It's a kind of strange feeling. The transition from the busiest life on earth to these 5 days break make me bloody clueless! Before this, I have to spent 16 hours per week in the lab (Wed & Fri) tp bile lab dah habis, I don't know how to utilize the 16 hours. Maybe sbb belum terbiasa lg dgn transition ini.
Hasilnya, saya sudah berjaya membazirkan Khamis, Jumaat dan separuh Sabtu saya dgn tidur, menonton movies, chatting, blogging and mende2 lain yg seumpamanya. Haihh... xpela, I derserve it I guess. After quite a while.. Before nie, nak tido siang punyela sayang, now saya lebih menyayangi bantal dan tilam saya berbanding masa. Huhu...
Nasib baik kete kat bengkel. Nasib baik Zak balik Kedah. Kalo tak, ntah ke mana2 saye…

Rakan Masjid Part 1

Kerana kesangapan, saye telah chat thru YM dgn ramai kawan2 lama termasuklah seorg senior saya semasa di MRSM dulu. Dia baru shj grad dari sebuah universiti di USA. Identiti lengkap terpaksa dirahsiakn. Hmmm... byk persoalan matang yg kami borakkan, tapi saya berminat utk sentuh satu part shj. Part itu bermula dgn persoalan senior itu "Bile nak kawen?" then terus bertunas isu2 yg lain. Saya berminat dgn kisah senior itu semasa di USA dan saya akan cuba ringkaskan di sini.

"Ko pon tahu aku kat mrsmpc dulu cane kn? Aku biasa2 jer. Mungkin sbb terlalu ramai org yg baik2 dan alim2 kt mrsmpc dulu, so aku trus jatuh di tahap manusia biasa shj."

"Tp, bile aku gi USA, keadaan jd vice versa. Sbb terlalu ramai yg jahil, so aku dipandang sbg seorang yg terlalu alim di sana. Senior2 usrah byk yg tarik2 aku join itu ini, dgn berobjektifkan mahu mendekatkan org dgn Islam."

"5 thn aku aktif dgn program keislaman di sana. Tp bile blk Malaysia semua tue cam dah beransur…

Kucing

Image
Smlm after blk dari tmn maju saye lihat ade 4 lelaki sedang bermain2 dgn kucing dan arnab peliharaan mereka di kwsn parking v5. On the spot saye berkata "Alaaaa..." Waaa!! It's been sooo long I haven't snogged with cats.
I miss the moments I sweated a lot when playing with cats. I miss the moments feeding them and watching them grow. I miss the moments helping them to deliver their babies. I miss the moments I cried when they got sick. Saye sgt suke kucing, sama cam abah saye. Mak saye tak suke tapi terpaksa suke sbb kitorg suke. Haha! Mase skolah rendah, saye pernah bela 11 ekor kucing serentak. Mak saye suke bising2 sbb katenye, jage kucing pandai, basuh berak kucing x pandai. Ha'a mmg x pandai pon! Haha!Pernah ade sekor kucing beranak kat rumah saye pastu dia lari. Kucing pon buang bayi. Sian anak kucing tu, dahla anak luar nikah, kene tinggal lak tu. Saye sangat sedih sbb dia xley minum susu. Saye pon bancuh susu dalam botol eyemo kasi dia minum. Tapi 4 hari …

Pressure

Sekembalinya dari field trip Johor, I was loaded by a bundle of pressure that came from every corner of the world. Every cell that make up my body had been tested real hard. Doctor said that my antibody level was suddenly dropped, so a lot of sickness came in. During the battle to heal fast, my physical, emotion and mind had become the new victims of the high pressure. I've tried hard to remain calm and face it positively, but there were times I was too close to the breakdown state.

And finally, it happened! There was a day that there was no space left to receive any further pressures. And I was having a period by that time. So, things got worse because I can't pray and read the Al-Quran. What I could do was just bursting my tears out and begged Allah to release me from this hell (huhu…) And guess what, I felt 100% relieved after that. The moral is, don't pretend to be strong when you are not, as it'll make you weaker.

And now, I'm just fine but for the time being, I…

Golongan + Pantry

Hari ini saye pening memikirkan 3 jenis golongan manusia. 1st, saya tak paham dgn golongan cendikiawan yang parasit. Kedekut ilmu tue satu hal, lps tue hasut org lain lak suh kedekut ilmu sama dgn dia. Tak tahukah anda ilmu anda tue milik Allah, dan ia adalah untuk disebar2kan. Ilmu Allah ni, kite share 1 kite dpt balik 10. Dahla kedekut ilmu, parasit lak tue. Time2 dia rasa selesa dgn keadaan dia, dia akan mendada setinggi langit, langsung tidak diendahkan org2 di bawah yang dirasakannya tidak memberikan apa2 manfaat buatnya. Tapi apabila secara tiba2 tergelincir sedikit dari takhtanya, mulalah kelam kabut mencari org2 bawahan yg sebelum ini hanya dipandang sebelah mata (kalau pandang laa..).
Golongan kedua adalah golongan yang tidak tahu utk utilize oppurtunity yang datang. I worked damn hard to get a single car and it takes me an endless effort to maintain it. But there is a golongan yang telah diberi kereta secara percuma tanpa perlu mengeluarkan apa2 wang but they cannot make a g…

Civilrawk Week

I'll be gone for a week starting from tomorrow (Tuesday). I've got a field trip to Johor under Marine subject. It might be the last trip for my batch but I can predict that this trip would be a wonderful one soon. Well, Marine is a core subject, it's the class where all my buddies from the other different specializations are reunited. With an approximate of 80 'delegates' who'll be in this trip, I can imagine how havoc it is going to be. Heh! We are scheduled to be back in UTP on Thursday and then we'll have a UCITY dinner on Friday night. Goshh! I hate formal dinners actually (huhu..) but I'll still join it for the sake of CIVILRAWK. That is what I've been doing throughout my campus-life in UTP becoz I treasure this 'civilized' friendship a lot.
Civilians of UTP are unique. We are divided into a few categories. Ade golongan 'uptown girls', ade genggoss (geng gossip..haha!), ade yg alim2, ade yg merepek2, ade yg bising2, ade yg diam2…