Buat Teman Dekat Tapi Jauh....

(Transferred from Friendster's blog)


Dari kecil hinggalah aku menjejakkan kaki ke UTP ni, aku sgt bersyukur kerana sentiasa ditempatkan di golongan kawan2 yg tak pernah menyesatkan aku. Aku akui, pandangan mindaku dalam soal pergaulan tidak begitu luas,terhad di ruang legar tempurung yg memagari mindaku. Sangkaanku, itulah erti sebenar sebuah dunia. Tapi aku silap. Semakin aku menginjak dewasa, semakin aku sedari bahawa tempurung yang kudiami sebelum ini sungguh kecil... Dan semakin hari makin aku sedari bahawa dunia di luar tempurungku itu sgt kotor. Lantaran tidak bersedia menerima hakikat berada di dunia baru, byk kesilapan yg aku lakukan dlm langkahan kehidupanku. Pernah aku tertanya2... perlukah aku terus melangkah dgn caraku? Sekian lama mengumpul kekuatan, aku simpulkan, ya.. aku perlu melangkah dengan caraku tapi jgn disekat langkahan org lain. Jangan dipaksa org lain melangkah seiring dgn kita tp tunjukkanlah dia jalan mana yg harus dituju.....

Isu kali ini mungkin agak sensitif tp xtau nape trase jari jemari nie laju je nak menaip. Berkali2 jugak hati berdetik, perlukah nukilan ini diteruskan. Yes of course, this is my blog. Kalo x suke xyah bace. Heh..garang siot!

As mentioned earlier, kawan2 yg aku dampingi sebelum ini semuanya standardized. Walopun berbeza perangai tp yg nyata kesemuanya mengerti batasan agama yg harus dipatuhi. Even di tahun akhir pengajianku di UTP ni I'm still being surrounded by that type of friends, especially among the civil engineering students. You are rawks civillians! Namun, 1-2 tahun yg lepas, aku byk dikejutkan dgn perbuatan di luar jangkaan oleh segelintir rakan yg begitu rapat dgnku di UTP nie. Byk yg telah tersasar atas dasar cinta. Seorang demi seorang telah menggegarkan jantungku, menghentikan nafasku buat seketika dan menitiskan air mataku utk bbrp droplets. Hehe.. Satu demi satu kejutan yang aku trima hingga aku hilang pertimbangan. Lantaran hubungan persahabatan yg terjalin sekian lama terputus begitu shj disebabkan niat ikhlasku yg ingin menegur disalahertikan. It's my nature sgt x reti nk tego orang. For me, teguran hanya layak dibuat oleh orang yg sempurna sedangkan aku juga punya kelemahan. Yess, itu tanggapan yang salah tp aku tak mampu menepisnya. Mungkin usaha aku utk menegur x kene caranya. Atau "dia" yang terlalu keras hati?

Dan kenapa telinga dan mata ini selalu ditujah dgn berita2 dan bukti2 kepesongan rakan2ku? Aku tak pernah meminta semua itu. Masakan aku sanggup menoreh jantungku sendiri. Sehingga sampai satu ketika dadaku terasa begitu terbeban. Aku berbelah bahagi antara menjaga persahabatan atau menegur demi persahabatan. Aku tahu, aku akan turut sama memikul dosa kerana tidak menegur saudara sendiri. Percubaanku utk menegur menghasilkan impak negative. Persahabatan suci itu telah diputuskan. Aku juga sedar doa org yg memutuskan silaturrahim tidak akan diangkat ke langit. Astaghfirullah. Hanya Kau yg mengetahui betapa aku telah cuba menyambung kembali bibit silaturrahim itu. Fahamilah diri ini Ya Allah dan ampunkanlah segala dosa2ku...

Demi mencari ketenangan jiwa, aku lari dari dunia mereka dan kembali mencari rakan2 yg sekufu dgnku. And here I am, tenang dan bahagia di samping orang2 yang membahagiakan aku.... Alhamdulillah, kini jiwaku yg dulu agak rapuh sudah makin mantap. Aku sudah bisa menerima hakikat bahawa dunia ini hanya punya sedikit cebisan suci. Hasil diskusi dengan rumet tersayang, cena (hehe...), yes, actually itulah dunia hari ini. Cuma kite yg berada di golongan minoriti. Bersyukurlah kerana kita masih dilindungiNya tapi jgn pula mencemuh mereka yg di luar coverage hidayah. Mungkin belum tiba masanya lg.

So, I'm sorry kalo perbuatan kolotku dahulu bisa melukakan. Aku terima segalanya kerana kita semua punya kelemahan. Doaku semoga hati kita akan kembali bertaut seperti dulu. Dan ketahuilah bahawa hari demi hari aku makin merindui kemesraan kita dahulu....

7 comments:

Parchy March 11, 2007 at 12:15 AM  

"iya kanaq budu wa iya kanaq setain"

pada dia kita sembah dan pada dia kita meminta pertolongan.

Sharifah Zahira March 11, 2007 at 12:16 AM  

i heard somewhere..

'selemah2 iman ialah menegur perbuatan salah orang lain dgn hati..'

ive encountered this too Kunaz.. and i dunno what to do.. apatah lagi mmg depan mata!

maybe it's best to just pray for their manner well-being..

Syahnad March 11, 2007 at 12:16 AM  

ni lah blog paling menyayatkan hati aku.. tak sanggup aku baca lagi.. isk isk

-n hazrina- March 11, 2007 at 12:17 AM  

yeargh ku naz, mmg susah nk tgur kesalahan org, especially kwn2 baik..but, at least u try, bravo!

Q a D r Y March 11, 2007 at 12:18 AM  

kalo tegor dier terasa serba salah plak kang, sebab kite concern pasal well being dier.kalo biar je kang makin melarat x sempat nak tobat + dah berat sgt masalah nak nyesal susah plak kita nak do something.

thats life.in situations like this better be a good friend.so ape yg u buat tu btol laa.kalo dier mencemuh balik, one day after all these years biler dier pikir balik, baru that person tau sape kawan2 dier yg btol2 true frens.

a true fren always on the look out for others.so u are one :)

kunaz March 11, 2007 at 12:18 AM  

Thanks all for the comforts. Rase cam berbungkus dlm comforter la plak.. hehehe...

Iman March 11, 2007 at 12:19 AM  

hahahaha...cis betul komen ko naz...org lain serious2..haha

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.