Petronas Interview = Heartless

Petronas interview. Walaupun sudah 3 hari berlalu tapi masih segar di ingatan. Interview yang terpaksa saya tempuhi secara paksa rela. Well, I’ve planned everything very well before. Nak pegi interview next semester so that it won’t disturb my week yg mmg akan sentiasa busy. Lagipun, saya sgt prefer utk tidak bekerja dgn Petronas. Semoga saya di-release-kan dgn free of charge nnt. Hehe… Tapi tue la, kite hanya mampu merancang, tapi mungkin rancangan Allah lagi hebat. Lagipun, saya patut bersyukur, ramai yang nak interview first batch tapi tak dapat.

I didn’t prepare well for the interview. I don’t know what had happened to me last week. I was bloody heartless with everything (haha!). I felt completely hollow. Walaupun ramai kawan saya yang Thursday session cakap the interview was horror, that couldn’t scare me even a bit. Saye interview pagi jumaat puku 8 a.m tapi petang Khamis tue baru saya baru sibuk2 nak fotostat sijil, baru nak buat resume, tumpang print resume kat printer orang, gi cari kasut untuk dipinjam and etc. Throughout the night, I was just wasting my time looking at the tips with a blank mind. Baca seme bende pon tak masuk. So saya tido awal malam tu. Bangun awal sket bajet nak study tips time tu tp hati dan minda still kosong. Nothing could pass into my mind. Sampai rumet saya yang risau terlebih melihatkan keadaan saya yang heartless melampau.

But lastly, saya berjaya habiskan membaca tips tu utk satu round jek. My brain kept kicking the input out and I gave up. Saya cuma mampu berdoa kepada Yang Esa agar berikan yang terbaik utk saya. Saya tidak tahu apa yang terbaik utk saya, tapi Tuhan tahu dan itulah satu-satunya doa yang tidak pernah saya miss in my daily prayer.

Dipendekkan cerita, semasa orang tgh menggeletar kat waiting room, saya masih heartless, masih tidak punya keinginan utk membaca tips. Hati dan fikiran sangat kosong. Masuk preparation room pon camtu. Di preparation room inilah berlaku satu kontroversi hebat. Saya tidak tahu yang saya perlu menulis nama parents saya di ruangan orang utk dihubungi sekiranya berlaku kecemasan (xde dlm instruction). So saya letak nama Zakuan. Then, orang yang handle borang tue dtg tanya saya sape Zakuan. Takkan nak cakap boyfriend kan, so saya cakap “tunang saya”

Dia macam tak percaya. Dia suruh saya tulis nama Zakuan dalam ruangan “Suami”. Saya cakap saya belum kahwin tp dia bertegas suruh saya tulis sambil tersenyum sinis. Then, orang tue keluar. Beberapa minit kemudian, dia masuk balik preparation room tu and saya nampak dia tunjuk form saya tu kat penjaga preparation room tu. Penjaga tue then tgk saya, dia tak tahu saya tgh tgk dia. Bile dia nampak saya tgk dia trus dia pandang kat lain. Saya tak faham dgn apa yang berlaku. Bile dah abih interview baru saya dpt tahu dari kawan2 saya di waiting room bahawa lelaki yg handle borang tu pergi konfemkan dgn kawan2 saya either saya dah kawen belum. Ape gile merepek la lelaki tue! Yang kelakarnye, guys dlm waiting room tu serentak jawab “Beluuuummm.. tapi dah nak dekat dah!” And seme konfemkan Zakuan tue tunang saye. Haha! So, kesimpulannya, if you have happily married, put it as single or else you’ll be in trouble. Heh!

Owh, berkenaan interview, saya masih tenang dan heartless bile berdepan dgn interviewer tue. Walaupun di-provoke habis-habisan, saya mampu menepisnya dengan kreatif sampai interviewer tu tersengeh2 surrender. Kesimpulannya, saya berpuas hati dengan performance saya sepanjang interview tue. I don’t care about the jobs sebab saya yakin rezeki ada di mana2 kalau kita rajin berusaha. I just care about my performance. I need to do something that satisfies me even though I’m not hoping for any positions in Petronas. Lagipun, this year, placement utk Civil Engineer sangat terhad. Nak 5 orang jek and kalo boleh semua lelaki. Heh!

Kesimpulannya (byk nyer kesimpulan) utk interview petronas nie, you don’t have to prepare for the technical things. Just prepare yourself to be analytical and creative in handling the provocations. And try real hard not to get nervous. Nervous la yg seringkali mengganggu kemampuan otak kita utk berfungsi dgn mantap. Itu sahaja. Dan saya masih heartless selepas interview dan heartless itu berkekalan sepanjang hari itu walaupun kereta saya telah dirempuh dgn sangat dahsyat selepas pulang dari interview itu….

0 comments:

Blog contents © Stories of Heart 2010. Blogger Theme by NymFont.