Posts

Showing posts from 2007

Tiring Weekend

29 Dec saya sepatutnya makeup 2 orang di KL, 1 utk majlis tunang and 1 lagi utk event bermakeover & bergambar dgn family. Yang bergambar dengan family (this should be the main event of the day) terpaksa dipospon secara last minit sbb fotografer Syazwan terpaksa ke offshore lak seminggu.

Agak rugi sebab secara drastic kos pengangkutan juga terpospon. Saya tak charge transportation cost utk yg majlis tunang tu sbb dia konfemkan agak last minit and what I thought was, takpela, mencelah kejap pagi tu before the main event started. And bile dah pospon, tak sampai hati lak tetiba nak mintak extra cost. Takpela, as long as tak rugi. Huhu...

So alang2 dah terpaksa ke KL, saya decide utk pegi KL 1 day earlier so that boleh report duty kat KLCC trus. Then, pegi hantar barang kat adik saye sket kt UITM Shah Alam, so barula rasa berbaloi ke KL. Owh, ESU Petronas sangat merepek. Last briefing dari En. Azlan cakap boleh report duty before result kuar then nnt fax je result tue. And the new policy…

Kisah Mekap Tunang : Azlinda Haiza

Sehari after mekap Suria, kene gi mekap sorg lagi lak kat Pasir Tumbuh. Nie kawan lama masa kat MRSM Peng. Chepa. Dah nak masuk 7 tahun tak jumpe. Kalo tak sbb mekap nie maybe makin lama kot. Huhu...

Linda ckp majlis start kul 11 or 12 so kul 10am saya dah sampai rumah dia. Sekali tuka plan buat lepas zuhur lak. So, sementara mengisi masa, kenela membuat kerja amal seperti membuat bunga telur dan menyusun barang hantaran. Hmmm.. mak andam yang serba boleh. Haha!

One good thing about this job is, saya boleh tahu banyak jenis perjalanan hidup manusia nie, especially love life diorang. Mana yang baik kita jadikan teladan, mana yang kurang baik tu kite jadikan sempadan. Mcm Linda nie, she is a very religious lady. Cita-cita dia nak kawen dgn ustaz. Dah 2 kali couple dgn ustaz tp takde jodoh. End up kawen dgn Chief Inspector. Huhu.. Betulla jodoh dan pertemuan tue kat tangan Tuhan. Kita hanya mampu merancang tapi Dia yang menentukan.

Satu kisah tragik masa mekap Linda nie, before this Linda a…

Kisah Mekap Tunang : Suria Hazni

22 Dec. lepas pergi Pasir Puteh nak mekap budak Suria nie. Eheh, selamber panggil budak, padahal dia lagi tua dari saye. Tapi dia kecik gile so boleh kot panggil budak. Haha! Suria kenal saye kat internet niela and dia rupenye pembace setia blog saye nie. Hi Suria, if you read this, do drop your hello ok? Haha!

Before pegi umah Suria saye singgah umah Syazwan lu kutip dia. Singgah tgk anak sedara Syazwan yg baru berumur 26 hari masa saya gi tue. Gosshhh!!!! Super duper cute budak tue. Comel nak mampus. Sebbaik adik beradik dia ramai time tu, kalo tak saye gomol2 guling2 atas lantai umah dia. Haha! Dah mntk gambar baby tue utk simpanan peribadi and Syazwan setuju kasi tapi taktaula bile leh dapat kan. Huhu..

Sebelum sampai rumah Suria, sesatla 2-3 round. Hehe.. Dah sampai umah dia, cam biasala tugas saya bukan sekadar mekap. This time jadi tukang gantung langsir kt bilik dia. Haha! Pihak lelaki should sampai kul 1.15 and kul 12.30 tu Suria baru nak gi mandi sebab banyak gile lagi bende t…

Update Dari Rumah

Harini dah masuk hari ke 5 saya di rumah. Statistic yang lepas menunjukkan hari ke-4 di rumah saya akan menggelupur kebosanan but not this time. Guess what, it took 3 days for me utk kemas2 my room tu. Bilik dahla kecik. It's just a 10'x10'-sized room. Katil plak queen size, so ade sket je space lebih utk letak barang. Barang yang sedia ada dah byk and now tambah pulak barang2 yang ter-accumulate spjg 5 tahun kat UTP. Saye mintak mama belikan wardrobe baru tapi gagal. Dia cakap tunggu masa nak kawen nanti baru tukar seme perabot. And my room pon dia nak renovate jadi 20'x10' luas. Ntah sempat ke tak ntah nak renovate.

So semalam first time saya dapat tidur di atas tilam tu hanya bertemankan bantal dan selimut. Kalau tak saya tidur dengan beg, kotak, buku, etc. Sungguh nyaman, siap mimpi kawen dengan Anuar Zain lagik. Best sungguh. Sekali bangun kul 10 pagi, tu pon sebab Zak call. Haha! Owh btw, Zak pegi interview dengan UEM Builders semalam (Jumaat) and hari Isnin d…

Final Semester Part 9

Ini merupakan last entry utk topik ini. In a few minutes time I'll be leaving UTP. Baru lepas pack semua barang except this computer. Sob sob.. sedih sungguh.

Semalam balik dari kenduri kawen sepupu tunang saya di Taiping, saya renung setiap inci UTP nie. Tak sangka sungguh. Saya datang ke UTP dgn perasaan sedih sebab paksarela belajar kat sini. Tapi end up saya keluar dgn perasaan sedih jugak tapi sebab sayangkan UTP nie.

So hari ini 10/12/2007 tamatlah kisah kehidupan saya di UTP nie. I was expecting a long entry for this topic. Banyak nak kasi acknowledgement tapi time constraint lak harinie. Next entry maybe.... So everyone, I'm moving forward. Goodluck everyone. Thanks and sorry for everything.... Goodbye UTP. I love u!!!

Tunang : Perlu Ke? Part 3

Mari cepat2 abihkan tajuk nie, nak tuka topik lain lak after this. Hehe... Ok, part 3 nie saye nak share buah fikiran yang terbit dari otak saye regarding engagement.
Engagement is not compulsory in Islam. It's just a matter of tradition but it's not a bad tradition at all. Pada saya, bagaimana majlis pertunangan itu dijalankan tidak perlu dijadikan isu. Yang perlu difikirkan, nawaitu kite terhadap pertunangan.
1st,honestly, saya mahu bertunang kerana nak buktikan yang hubungan kami bukan main2. Yela, Zak selalu hantar saya balik Terengganu. Bila jiran2 tanya sape, cam tak best nak jawab "boyfriend". Saya kurang gemar dengan term boyfriend di kala zaman couple dulu kerana pada saya ia tak melambangkan keseriusan. So, now baru rase best bile orang tanye, saya akan jawab "Nie tunang saya" dengan hati yang berbunga2. Hikhik gedik...
2nd, pada saya juga, bila dah bertunang, kite macam dah mark starting point ke arah alam perkahwinan. So, bila dah bertunang, dah b…

Tunang : Perlu Ke? Part 2

Saya syukur saya dengar semua cerita buruk tue selepas saya dah selesai bertunang seme. Kalau tak, boleh affect minda jugak before bertunang. Sure terpikir2 jugak and ade kemungkinan rasa takut jugak nak bertunang. Anyway, apa yang berlaku ke atas saya dan tunang saya selepas bertunang adalah seperti berikut:

Perbezaan yang paling ketara adalah, kami rasa semakin tenang. Taktau nak gambarkan camne, tapi tersangat2 tenang.

2nd, alhamdulillah lepas bertunang rezeki tak putus2 masuk.

3rd, banyak urusan di-permudahkan.

4th, ikatan kekeluargaan antara 2-2 belah pihak makin kuat. I even dah start panggil mak zak as "mak" jugak instead of makcik (sbb mak zak yang pakse panggil actually. haha)

Honestly, kami tak pernah pun melalui detik2 sukar seperti yang digembar-gemburkan sebelum nie (betul ke vocab tu?) At least for the time being la and hopefully akan maintain sampai marriage.
And sampai ke hari ini, kami selesa dengan keadaan kami. Saya dah tak kesah kalau ada orang cakap "J…

Tunang : Perlu Ke? Part 1

As a reminder, entry kali nie agak panjang. Entry yang dah lama dipendam demi mencari waktu yang sesuai utk meng-ekspresi-kan mood mengarang. After bertunang 07.07.07 yang lalu, saya terima byk pertanyaan dari kawan2. Generally, soklan diorg berbunyi begini:

Apa perasaan lepas bertunang? Ape beza dgn couple jer?

Subhanallah, sangat besar perbezaannya tapi saya rasa perbezaan nie hanya orang tertentu yang boleh rasakannya. Kenapa saya kata begitu? Tidak lama selepas saya bertunang, barulah saya dengar banyak cerita tentang pengalaman orang2 terdahulu yang dah bertunang. Unfortunately takde yang positif, semua negatif till ada seorang kawan rapat saya cakap dia takkan bertunang. Nak kawen terus.

Ayat paling typical didengar, bertunang adalah masa paling bahaya. Darah tengah manis, jangan bertunang lama2, banyak dugaan, etc. Ada yang tak pernah gaduh time couple tetibe hari2 bergaduh time bertunang. Terlalu banyak and saya tak larat nak ceritakan satu persatu. Conclusion, time bertunang mem…

Enchanted

Image
Last night pegi tgk Enchanted dgn Zak. Saye nie actually tak suke tgk citer yg tak logic lagi tak masuk akal cam Enchanted nie. Fantasy abis cite tu. A few times jugak saye tepuk dahi dlm cinema tu mengenangkan ketaklogikan citer tu.

The only reason saye pilih citer tu sbb Patrick Dempsey yang berlakon. "Awak, jomla tgk Enchanted. Kekasih saye yang berlakon" Haha! Yess, tue jer the only sebab saye tgk cite tue semalam. Saye sangatla minat hero filem tue, saye suke panggil dia Dr Sheppard jek (Grey's Anatomy) Owh, he's so charming and adorable, sgtla complete package utk seorang lelaki. Bak kate seorang actress dlm filem Sweet Home Alabama "Please tell me he has a flaw somewhere." Huhu... Conclusion, he's my taste laaa. Haha!




One interesting fact about Dr Sheppard is, his wife is a professional makeup artist, now jadi cam makeup advisor utk Avon. So I guess Dr Sheppard nie taste utk makeup artist kot. Plus, I'm an Avon people too. Ade connection kat si…

Dear Someone (again!!!)

Tulaaaa... sape suruh screw up dgn saye, kan Tuhan dah bayar cash. Saye bukan nak cakap doa saya makbul, saya nak cakap doa2 org teraniaya nie makbul. Dalam hadis pon ade cakap camtu, so please la pikir gune otak sket sebelum decide to screw me up.

You seemed so proud to distract me during my revision for exam. You giggled like a little bitch and you made this room like your own studio. Takziah la sbb tak berjaya jugak utk distract saya because I'm a positive person who always turn the negative things into good ones.

And today I can see that you are so distracted with your surrounding. Takziah la sekali lagi. I don't wanna say padan muka. I just wanna say it's what you earn from what you have invested.

Kalau saya jahat, saya yang dah lama abih paper nie banyak jek bende yang saye boleh buat for revenge. Saye boleh ajak kawan2 dtg bilik bergelak ketawa dari subuh sampai subuh pagi esok. Saye boleh turn on mp3 sampai highest volume. Ah banyakla bende saye boleh buat. Tapi saya…

Mekap Time

Saya free, I have all the times in the world now, so saya boleh update blog sekerap mungkin. Tapi 1stly nak cite pasal mekap dulu. Yehyeh! Last paper saya aritu Sabtu pagi. Tido 2 jam je mlm tu sbb study last minit. Tulaaa.. masa punyela banyak gi wat mende lain.

Abih exam kul 12 gi kuar makan2 till kul 1. Kul 2 start mekap sorg model nama Bella. Tu 1st time saye mekap dgn keadaan jari tak berkuku nih. Lps mekap, follow diorang seme gi photoshoot sampai kul 6.30 ptg. Sangat penat dan haus sampai saya terpaksa teguk air paip kat surau poket C. Bayangkan dahla malam tu tak tido study, blk exam lak trus gi mekap dgn baju2 kurung. Hari tue merupakan hari plg selekeh saya gi trn mekap org. Tgk gamba2 saya yg terselit dlm kamera photographers tu ya rabbi, muke cam pompuan gile beranak lapan!

Keesokan tue lak mekap lg 2 org model. This time lak mekap paling lawak yg sy penah buat. Salah sorg model tu period pain yang kronik time tu, so agak x smooth perjalanan mekap aritu. End up mekap dia sam…

Final Semester Part 8

Yezza!!! Nie posting yang saye tunggu2 buat sekian lamanya. Saye dah abih exam semalam 24 Nov. It's all over people and I'm not a student anymore! Hehe.. Ramai orang cakap, enjoyla student life pepuas because you are going to miss it one day. Btw, saye tak pernah rasa tak sabar nak grad, what I was looking forward hanyalah untuk habis exam. Student life is freaking great, kalau diisi dgn bende2 yang bestlaa. And I did that.

Perasaan saya setelah habis exam adalah sama dgn perasaan saya ketika memula dtg period and semasa accept utk couple dgn Zak. Masa memule dtg period kat sekolah rendah dulu, saya terkedu almost seminggu. Terkejut yang saya sudah menganjak ke alam lain. Susah nak describe, tapi best word yang saya boleh fikir adalah terkedu dan terkesima. Heh!

Mase couple dgn Zak pon sama. A few weeks jugak saye masih takleh percaya yang saye sudah couple. Huhu... Such a big thing right? Well, saye tak pernah couple utk tujuan main2 ke, trial and error ke etc. Once saya dah bu…

Saya Tiada Kuku

Image
Sabtu lepas saye ke Public Bank Ipoh yg main branch utk urusan bisnes. Nasib sangat malang kerana tetibe jari telunjuk saya terkepit kat pintu kereta. Pintu kereta tertutup rapat and jari saya tersepit kat celah2 tu. Sakitnye Tuhan saje yang tahu. Ade sket pecah2 kat tgh2 kuku so darah terpancut keluar celah kuku tapi tak lama maybe sebab dh beku. Pastu jari telunjuk jadi bengkak dan lebam, kuku jadi kaler hitam.

Memori kuku tersepit. Oily sbb ointment yg doc kasi
Doktor suh cabut kuku tp saye xmo lg sbb nk exam, takut takleh menulis. Tp jari berdenyut2 dgn sangat kuat. Lepas 2 hari menderita kesakitan, saye pegi gak cabut kuku tu. Doktor bius 2 kali kt keliling jari. Saye x smpt rase kesan bius doktor tu dh cabut kuku tu. Akar kuku tu still lekat kat daging, saye pon meraung dengan comelnye. Masa doktor tarik kuku tu, darah keluar melimpah2. Nurse yg tman saya 2 org tue seme keluar sebab ngilu. Huhu...
Sebbaik Zak x masuk dlm 'operation' room tu. Kalo tak sure dia pitam takley …

Final Semester Part 7

So, harini setel 1 paper. Alhamdulillah, soalan agak senang berbanding sem2 yang lps. Saya syukur saya masih boleh perform utk paper ini walaupun nyaris dah patah semangat utk belajar subjek nie.

Yes, I was given a week to study this particular subject. Walaupun saya pergi ke library hari2 sepanjang seminggu tue, tapi hanya semalam baru saya start belajar dengan seriusnya. Dok library main laptop wat bisnes, so tu mmg my fault la belajar last minit. But last night, I've got all the courages to study the subject. So after maghrib terus pegi library. Sempat cover 3 chapters out of 8.

Lagi 5 chapters plan nak sambung kat bilik. Sekali, housemate buat party mengejut. As a sign of support, joinla jugak walaupun hati dah tak keruan. Saya join sekejap then sambung belajar but bak kate Nazmi Syamimi la "Ko jgn dok bilik sebelah pantry naz. seme bunyi kat pantry tu will go stret away into your ears" Ha'a mmg betulla tu. And can u imagine I was studying, to be specific, memorizi…

Final Semester Part 6

Esok 1st paper saya di semester terakhir ni. Lps tu lg 8 hari saye dh totally merdeka. Paper esok paper HRM (human resource management), subjek yg totally menghafal. Ayat jek, ade sket2 jek nombor, tu pon nombor mukesurat jek. Kesimpulannya, agak kronik jugakla percubaan saya study subjek2 menghafal nih.

Saya berjaya menghabiskan study week dgn gilang gemilang. Bajet pegi study kat library for more concentration. Tapi saye bawak laptop, kat lebri lak ade wireless. Maka, dari pagi sampai ptg tu keje saya hanya membalas msg2 customer dan client yang turut tak buat keje kat ofis diorg. Hehe... Kedasatan saya berbisnes membuatkan org lain lak yang risau dgn paper saye yang esok nih. Eheh!

Semasa posting ini dibuat, saye akan ke library dlm 15minit lagi. Semoga hari ini dpt study dgn hebat. Amiinn... Owh, sgt tak sabar nak habis final sbb nak sambung buat bende yang hati suke. Hehe..

Kuala Lumpur

Semalam pegi KL lagi kerana ada beberapa urusan. And buat kali ke-3 kami tido di R&R lagi. Bukan satu R&R, tapi setiap R&R yang ade sepanjang highway tue. Eheh!

Owh semalam jumpe Syazwan kat Shah Alam. Nyaris tak sempat jumpe sbb dia gi KL anta gambar tunang kat Tpot. Mase tu saye and Zak dah kat Shah Alam and dah nak bertolak balik Ipoh. Tapi disebabkan Syazwan telah mengeluarkan bunyi-bunyian yang manje dalam telefon, maka kami tunggu sampai dia kembali ke Shah Alam semula. Pastu dia belanja kami makan. Walaupun baru jek lepas makan dgn banyaknyer, kami terima pelawaan itu. Sumbat la jugak sampai perut buncit dengan makanan.

Saye baru perasan, semester nie byk kali la plak saye turun KL. Hmm, it's the place where I'm going to spend my next 10 years of time with. However, I'm planning to cut down the duration and return back to this lovely Ipoh. 5 tahun spent masa kat sini, I've fallen in love with Ipoh already. Japgi nak kuar Ipoh lagi. Tak sedar diri sungg…

Haru Biru

Minggu selepas raya sungguh haru baru. Bertolak ke UTP pagi Rabu tapi pagi Khamis baru sampai sebab jam yang horror. Hari Jumaat-Sabtu kursus mekap. Hari Ahad kuar Ipoh setelkan urusan bisnes. Hari Isnin siapkan 1 projek.

Selasa buat group presentation untuk Corporate Communication. Owh, presentation yang sangat mantap sampai dipuji gile2 oleh Pn Noni. Hari Rabu siapkan projek lagi. Hari Khamis pegi KL teman tunang interview kat Shah Alam. Plan nak gi report duty sekali tapi tak sempat. Singgah rumah bakal abang ipar sebab baby diorang masuk hospital sebab keracunan. Sampai UTP pagi Jumaat. Sepatut gi kursus kawen Sabtu-Ahad tapi terpaksa kensel sebab sangat banyak keje tertangguh.

Isnin (semalam) submit report HRM, malam tu buat assignment Corp. Comm. Arini selasa bertungkus lumus buat projek Engineering Graphics sebab nak kene submit Jumaat ni. 50% pon tak siap lagi. Khamis nie ade 2 presentation. Jumaat anta projek dan assignment EG yg bernilai 65 markah courseworknya.

Di saat saya be…

Mimipi Aneh

Tengahari semalam saye dapat mimpi yang sangat aneh. Saye mimpi saye tengah pregnant walopun kawen pon belum lagi nih. Dalam mimpi tu, saye tengah landing atas katil sambil menulis ape ntah saye pun tak ingat. Sebelah katil saye tu ade sorang tu (tak ingat lelaki ke perempuan, tapi dia kurus and rambut pendek) tengah duduk atas kerusi betul2 sebelah katil saye. Orang tue tengah bace paper.

Saye sangat sibuk menulis something atas katil. Kedudukan badan saye mengiring menghadap orang yang bace paper tue. Lama jugak saye wat keje atas katil sampaila saye bangun nak amik something kat atas meja kat hujung katil saye. Bile saye bangun jek, orang atas kerusi tue menjerit dengan nada yang terkejut sambil tunjuk kat atas katil.

Rupe-rupenye saya dah terberanak atas katil tue tanpa saya sedar. Punyela khusyuk buat keje. Budak tue lak takde pon nangis ape. Kuar2 perut trus tido. Lepas tue saye mimpi mak saye macam tak puas hati saye beranak senang sangat. Tak rase nikmat kesakitan waktu beranak …

Final Semester Part 5

Bermula dari detik ini ke last paper saye utk final exam nie, saye cuma tinggal 33 hari je lagi jangkahayat kat UTP nih. Cepat sungguh masa berlalu, serius tak sedar. And banyak perkara berlaku dalam semester nie. Engagement, bisnes, makeup, kursus sana sini, dah secure job dgn Petronas and etc. Saya telah berjaya mengisi final semester saya dengan banyak perkara baru yang tak pernah saye buat sepanjang saye hidup nie, and semua perkara tue yang saya suka seme. And saya rasa kalau saya grad dgn result yang tak mencapai objective pon saya dah takkan sedih dah.

Niat asal extend semester adalah untuk teman tunang tersayang. Di samping tu boleh try to improve my current CGPA. Bayangkan kalau saya grad last semester, dahla tak grad sekali dengan tunang, grad dengan result yang tak memuaskan lak. So, di mana kegembiraan yang diimpikan? Hehe... Keputusan utk extend adalah salah satu keputusan yang sgt takes time utk saya buat. Main constraint adalah memikirkan mulut2 orang di luar sana.

Saya t…

Tpot's Engagement

Hari raya ke-3 (semalam) saye and Syazwan ke majlis pertunangan Tpot. Saye tukang mekap, Syazwan tukang amik gambar. Nie 1st time kitorg joint venture sekali and alhamdulillah we managed to work as a great team. Syazwan tue kan pemalu and soft-spoken, maka terpaksalah saye mengeluarkan aura bapuk saye yang telah terpendam sekian lama nie. Asalnye jadi mak andam bidan terjun jek, sekali saye yang jadi tukang conduct majlis. Mulut saye bising membebel tak tentu hala. Sape tak dengar kate semua kene marah. Haha! Mak andam yang garang. Sure lepas ni kene blacklist dgn family Tpot. Haha!

Anyway, family Tpot sangat baik. Dalam a few hours jek dah rase cam family sendiri. Siap boleh bergossip dengan gilang gemilangnyer dengan makcik2 Tpot. Dasar perempuan sungguh. Haha! Event sepatutnye start soon after Zuhur tapi disebabkan jalan jam, kul 4.30pm baru start. Imaginela saye dah sampai kul 11.30am kat umah Tpot, dah abih modal dah nak borak ape. Hehe...

Event berjalan lancar, just pihak family l…

Malu di Bulan Puasa

Update lagi. Kate wireless kan... (kasi Iman jeles) Ahaha! Hari ini saye sangat malu. Kawan mak saye ade dtg rumah tadi and saye pulak sejak balik rumah nie tak pnah puase lagi. So, seperti kebiasaan setiap kali tetamu datang, saye akan bancuhkan air teh. Serius lupe bulan puasa. Haha!! Sebbaikla masa time kacau gula tu kawan mak saye tu masuk dapur.

"Eh, buat air ape bulan pose nih?"

Owh shit! Malu siott. Tapi sebab ego tinggi saye cube kaver line. "Oooo takde, saye tak puase arini. So, bancuh air wat minum sendiri" Haha! Time tue dah blushing abess, rasa nak rendam jek muke dalam air teh tue.

"Oooo... banyaknyer bancuh sampai satu jug"

Cisss!! Siot sungguh respon tue. "Hehe... bancuh sesiap, leh minum banyak kali" Hmmm tu last resort tatau nak jawab ape dah. Fuuhh!! Sebbaik dia sempat masuk dapur. Mau nyer saye gi hidang kat ruang tamu, sure malu kat hasben dia. Haha! Maluuuuuu!!!

Thanks Allah

Alhamdulillah, life goes on so perfect at the moment. Thanks a lot to the Almighty. Saye tahu xpayah tulis dalam blog pon Dia akan tahu, but when I put something into a written form, it means a lot to me. Thanks Allah. I used to experience a few moments where no one on earth could help me, but then You came and wash away all the troubles. Sometimes You make my life so difficult melalui dugaan2 yang berjaya menggugat ketenangan saye. But then, I realized that all those things have no other intentions except to make me be stronger. So, saye akan terima ujian2 dariMu pada masa hadapan dengan redha but really hoping that you won't test me out of my capability. Because I'm weak. I'm just a tiny little crap that needs Your guidance.

Always be with me Ya Allah. I need you until you take back my last breath. Trust me, Kunaz now is different with the previous Kunaz. The old Kunaz always trusts herself to achieve everything she wants in life. But the current Kunaz, she puts all the …

Final Semester Part 4

Hehe... ramai la plak msg2 cakap posting bertajuk "Dear Someone" sgtla laser tahap bom hiroshima. Ampun yer... Biaselah pompuan, nak datang bulan lak time tuh (now dh dtg dh pon. Hehe...) Plus, sgt busy dgn study aritu. Subjek lain banyak nak buat Test 2 after raya. Tapi saya, keempat2 subjek yang saye amik Test 1 and Test 2 seme before cuti raya, rapat2 lak tue interval antara test2 tu. Lecturer pulak nekad nak abihkan silibus before cuti raya gak. So, stress la sedikit hendakknyer.

Tapi sekarang, mood tgh cun, so mari tolak ke bawah posting yang emo itu. Now, saye dah kat rumahhh!!!! Tgh enjoy wireless connection. Mama upgrade dari streamyx ke port and now ke wireless. Sbb kat rumah nie ade 4 komputer and seme nak internet sorang satu.

So after cuti raya ni saya cume ada 2 presentation and 2 projek utk disubmit. Tinggal less than 2 months je lagi kat UTP tapi plan nak stay UTP lu after final exam. Nak pura2 kene stay buat FYP. Hehe... Okla, sekian update terkini. Selamat Har…

Dear Someone

Dear Someone,

Kehadiranmu ke dalam hidupku tidak pernah kupinta. We have a totally different life. You are so "uptown" and here I am, the same "downtown" lady. You seem so proud to look uptown even though the fact is not really there. And so am I, so proud to stay downtown even though the fact seems to change its history progressively.

Pape pon saye tak kisah. It's your life for god sake and I will never care unless your lifestyle affects mine. And it does happen now. I can see that you are still searching for your identity. Happy searching my dear someone, but please make it quick. Coz I can't stand to be part of the process.

Owh please dear someone, I know you are too smart to hide your hipocracy. I know how you perceive me - an ordinary lady yang boleh dipandang sebelah mata. But the fact is, I'm so deep until you can't reach my base. It's just I love to appear shallow to avoid a series of deep disappointment.

Owh please dear someone, you just k…

Al-Fatihah

Al-Fatihah buat arwah bapa my x-roommate Nor Fariena Yanti (Rieyn) yang meninggal pagi semalam - mati dipukul perompak ketika sedang bertugas.

To Rieyn, I keep thinking about you for the whole day long. Can't imagine if I were in your place. Dah dalam train utk ke Trg utk mulakan 1st day keje di Petronas terpaksa berpatah balik dgn susah payahnya kerana kejadian nie. Saye sangat sedih memikirkan future Rieyn, if one day people ask, how your father died - he's been murdered. What a tough fact to accept, seriously. Niela 1st time org terdekat dgn saya meninggal secara tragic.

Semoga Allah akan kuatkan hati kalian sekeluarga utk menghadapi semua nie. Doa saya sentiasa mengiringi kalian semua. Korang, Rieyn mntk tolong doakan sekali - doa supaya arwah ayah Rieyn ditempatkan di kalangan orang2 yang soleh dan semoge pembunuh tu akan tertangkap.

Sabar yer Rieyn. Setiap kejadian ade hikmah. Walopun nmpk senang je saye cakap, but I really mean it. Hikmah tue tak selalu kite nampak immedia…

Interview : ZNA

So, semalam (Friday) saye telah selamat pergi dan pulang dari KL utk interview di ofis Perunding ZNA yang terletak di Kompleks Antarabangsa. Pegi naik bas dgn tunang tersayang. For the first time in my life saye tak sesat di KL! Smooth jek journey dengan adenye Zak di sisi. Thanks dear sanggup teman saye ke hulu dan ke hilir. Haha!

Saye pegi jugak interview tu walopun tak ready satu ape pon. Memang agak cuak sbb manager company tue sendiri yang akan interview so for sure la kan akan tanye technical questions. Tapi serius takde mase nak study. Memule cam konfem taknak pegi sbb yela kan, dahla nak kene gi KL, bulan puase lak tu. Pnat2 gi tapi buat crap jek baik xyah gi kan? Tapi, mengingatkan saye sendiri yang apply job tue, saye terpakse gak pegi for the sake of nak jage nama baik UTP dan diri sendiri. Huhu.. Dipendekkan cite, manager yang should interview saye tue still kat Seremban so manager lain yang interview. Interview sgt straight forward, trus tanye pengalaman keje, xtanye pon l…

Makeover Part 1

Image
Yessss!!!! Sesi pertama makeover series telah berlangsung dgn superb skali. It was my first rehersal utk persiapan mekap yang sebenarnye. Begitu juge dgn Jengga the camerawoman. Walopun 1st time buat real-time practice nie, we managed to come up with a very good outcome. Thanks Jengga sanggup spent mase 3 jam kat my room layan kami housemate yg gedik2 nie. Haha!
Dahla bulan pose. Saye dah nyaris tobat tadi takmo mekap time bulan pose dah. Penat giler berdiri. 2 model lak tu. Abih mekap trus flat sampai time bukak puase. Owh, thanks Tie and Intan sudi jadi model utk portfolio saye nih. You are the best gals! Thanks jugak utk Syafiq yang tolong2 rotate and crop gamba. Usahasama yang sgt baik. Silela visit fotopages saye utk gamba yg lebih clear. Hehe....

Cuak + Mekap

Astaga! Harini saye sgt cuak. Last week saye ade apply keje as a trainee engineer at one consultation firm in KL. And just now, they just called me asking me to come for the interview next week. Waaaa!!! Saye pon xtau nape saye cuak. Maybe sbb saye memandai gi apply walopun tak redi, so dah terpakse nyusahkan diri lagi ke KL. Tiap kali saye ke KL saye wajib tersalah naik LRT membuatkan saye sgt tertekan dgn diri sendiri. Huhu... Saye juge cuak sbb masih confuse nak pegi ke tak. Aritu mintak memain jek sbb dlm website dia, ofis dia nmpk lawa and tgh ade vancancies. So, gatal2 hantar resume. Dah apply kalo tak gi mmg ngengade la kan. Haha! Tapi saye tak redi lagi nih nak keje nih. Tak abih enjoy lagi nih. Haiihh... confusenyer. Ahhh nantila pikir nak gi ke tak!! Puase nih, lapar... otak tak function sgt.....

Disebabkan cuak, saye terpaksa posponkan plan utk makeover housemates saye arini. So, pospon mekap diorang ke hari esok. Esok, Jengga akan dijemput utk jadi photographer kami sbb dia…

Final Semester Part 3

Topik nie la yg bakal plg byk spare parts, sampai saye grad baru abes. Hehe... Post pertama sempena bulan ramadhan. Yezza, this's going to be my last Ramadhan in UTP. Sem ni agak ok sbb Ramadhan tidak dlm study week spt tahun yg lpas2. So, sem nie boleh buat tarawikh dgn tenang sbb xyah pk psl study. Lps raya still got a few weeks of lectures before it comes to the study week. Ramadhan kali nie agak mendamaikan sbb every single activity saye buat bersama tunang kesayangan saye. Sahur sama2, gi bazar ramadhan sama2, bukak puase same2 and pegi tarawikh pon same2. Bazar ramadhan kali nie makin meriah sempena pembukaan tapak baru bazar. Kalo kt Tmn Maju dh tuka ke Bandar U, kalo kat Batu Gajah dah tuka ke new swimming pool area.

Walopun dah tak sabar nak grad, terasa sayang utk tinggalkan my current life in UTP. Hidup kat UTP nie kalo xyah blaja mmg sangat membahagiakan. Patutla ramai yang amik cuti satu sem tp still dok kt UTP. Mmg best. Saye yg amik 3 subjek ni pon dah rase bestnyer …

Plan vs Time

There are too much things in my mind lately. Too much of plans but too little time. All those plans need my commitment, but no matter how I commit, I won't neglect my study. So the study thing is so irritating at the moment. It blocks my plans to run smoothly. For the first time in my life, I feel like quiting my study and just go on with my interests.

Tapi takleh ikut kate hati dan nafsu sgt. Kalo difikirkan secara rasional, saye hanye akan berada di UTP less than 100 days je lagi. After that, I'll have all the time in the world. So , bersabarlah sayang... haha!

Saye tak kire, sebelum saye kawen, I will equip myself with lots2 of new skills and experiences. Tuhan jek tau betape saye sgt suke berkursus ke sana sini to learn new skills. Sanggup abih duit beribu2 utk blajar, contohnyer kursus make up artist seme tu. Haha! Semoge sgt2 diberi peluang utk buat bende2 yg saye suke seme tu before kawen.

Saye tau kawen bukanlah halangan utk mencapai sesuatu impian tapi secara rasionalnya…

Make Up Academy Part 3

Image
Test and presentation utk esok tetibe pospon ke minggu dpan, so I'm hell free at the moment. Nak update blog tp xtau nk update psl ape so abihkan jela psl mekap ni. Gambar still x dpt lg tp saye baru teringat yg saye ade fotopages, so for this posting ltak 1 gamba jela dulu. The rest boleh have a look kat fotopages saye soon.

So, itulah Diana before and after mekap. Pretty girl kan? Tu day make up utk bridal tp mekap tu tak complete lg. Lip gloss lom taruk, rambut blum set lawa2 and the eyebrows cam tak balance sket (my bad...) Tu gamba utk 1st day kursus, kamera dah abih bateri so tak boleh amik gamba byk2.

Owh nk cite sket psl hari last kursus. Sepatutnye kursus habis kul 6.30pm mase last day tu tp 7.30 saye still di Bukit Bintang. Dah beli tiket bas kat pudu earlier, bas kul 8.30pm. Punyela kelam kabut berlari tuka2 train sampai terkoyak kain. Masa tuka train kat stesen LRT Hang Tuah saye mmg dh kelam kabut tahap lipas kudung kaki tangan. Imagine la mase tu dah kul 8.10 and saye…

Make Up Academy Part 2

So, saye stay di rumah Fahima spjg kursus tue. Thanks a lot Ima for the 5-stars homestay. Besar dan mewah sungguh rumahmu Ima. Hehe... Parents dia tersgt2 baik. Saye sampai2 jek diorang ajak makan kat luar, sedap lak tu. Ter-rakus lak makan dpan parents dia sbb sedap sgt. Haha! Pastu saye pegi kursus pon Ima hantarkan walopun memule saye berkeras utk pegi sendiri. Sori sgt Ima yer terpakse menyusahkan. Thanks sgt2 utk layanan yg superb tue =D
Dlm academy, I was the youngest participant and the one who had the least experience dlm bidang makeup ni. 1 session can accomodate 8 participants only. 5 of them mmg dah mak andam tetap, dah berusia sgt2 dah pon but still joining the academy sbb nak dptkan sijil yang mahal tue. Sijil make up artist. Hehe... Peserta pon dari pelbagai background. Ade yang dari Sabah, Pahang, and dari Singapore pon ade. Yang dari Singapore tu mmg dah make up artist kat Singapore but her company sent her to the academy to get the certificate as well. Ade sorang datin…

Make Up Academy Part 1

Lamenyer tak update. Hidup sgt huru-hara sejak convocation week minggu lepas. Orang lain yang grad kite lak yang tlebih2 busy. Haha! But seriously, it was a very hectic week. Jadual tidur saye yang normally 11-12pm dah bertukar jadi 3-4am. Pastu esok tue mulela x cukup tido. Study mmg langsung takla walopun ade test the week after tu.

And last Friday lak, I joined the make up academy in Bukit Bintang for 2 days. Semalam baru sampai UTP. Tercapai gak hajat nak join professional and formal class dalam bidang make up nie. I've passed the certificate 1, which means saye secara automatiknyer telah mendapat title as a professional make up artist, specialized in a day and night bridal make up.

Sgt dramatik pengalaman nak amik kursus nie. The class started on Wednesday (Merdeka day) so mmg ramai org cuti time tu. Tiket bas ke KL seme dah abih and saye terpaksa amik bas tambahan. Sgt kelam kabut masa hari naik bas, saye naik trn different buses for 3 times. Niela 1st time naik bas tambahan s…

Mabuk

Demam saye dah ok 90% dlm masa seminggu. Perkembangan yg sgt besar. Saye kalau demam biasenye akan berlarutan ke at least sebulan, sbb tu sgt tak suke demam. Tapi walopun dah hampir recover 100% saye rase cam lain macam sket.
Bdn sgt sejuk. 3 hari memerap dlm bilik tanpa kipas dan berbungkus dgn sweater and selimut pon still tak kluar peluh. Heartbeat laju and kepala cam sarat. Saye lupe dgn perkara2 yg saye baru buat sejam lepas. Lmbt pick up kalo org ckp pape. Takley compute decision dgn segera. Rase blur all the time. Badan shaking kalo sejuk or lapar. Rase mual2 dalam perut.
Kadang2 saye boleh handle tp kadang2 rase cam out of control. Bile out of control, I gave fake smiles to people and couldn't talk much. Sebbaik weekend nie byk berkurung dlm room jek, x jumpe org sgt. Saye syak ini disbbkan aksi nekad saye utk makan ubat secara overdose.
Saye berjaya habiskan 3 papan panadol spjg weekend nie. Terasa seperti orang sakit yang trapped dalam body orang sihat. You are not sure w…

Final Semester Part 2

Arghhh! Cpatnyer masa berlalu. Tak sedar dah 5 weeks kat UTP. Next week dah ade Test 1 rupe2nye. And of cozla kan tak study ape lagi. Isskk... cuaknyer!! Tuela, enjoy tak sedar diri. Mase free byk tgk muvi la, jln2 la, tido laa... etc. Dok UTP cam dok kat umah, bajet dah grad. Kan dah padan muke. Hmmm... hebatnyer saye membebel. Okla, time to get insaf. Mari study.... Huhu...
P/S: I've updated my Fotopages. And dah berjaya upload semua gambar tunang ke photo album. Sila klik link di right panel utk tgk full album.

Congratssss!!!

Wahh! Dgr cite dah 10 org dak2 civil batch saye dh dpt keje kat Petronas. Congrats korang! Mase interview dulu beria diorg cakap taknak recruit ramai dak civil. Tuela orang panggil rezeki kan? Congrats jugak utk kwn2 course lain yang dah keje and to all yang akan grad end of this month.

Congrats kat my buddy Nurul Iman on her newborn baby Sarah. Jage leklok rezeki Tuhan tue. Semoga menjadi isteri dan ibu yang baik tapi jangan lupekan saye di sini. Byk cerita pending ni kan? Hehe...

Congrats jugak kat my future father-in-law utk perusahaan ikan keli yg semakin berjaya. Bagus2, selain mengisi masa pencen boleh buat duit. Congrats2. Tahukah anda, pendapatan bulanan seorang penjual ikan (perusahaan sendiri) adalah berlipat2 kali ganda gaji seorang engineer utk fresh graduate. Huhu...

13 Ogos yang lalu, syarikat saye and tunang saye dengan rasminya telah berdaftar sebagai syarikat kontraktor yg berdaftar di bwh Kementerian Kewangan. Kene start dari bawah dulu. Oraitla dgn status kami yang mas…

Demam

Masuk arini dah 4 hari saye demam. Saye benci demam, lbih2 lagi demam mengejut camni. Takde simptom2 awal, bgn2 tido jek dah sakit. Ari ke-2 makin teruk sampai terpaksa amik MC - 1st MC saye dapat kt klinik UTP nie. Saye fight demam dgn sgt hebat dgn cara memakan ubat secara overdose. Don't try this at home people. Saye pon lepas amik overdose berdoa byk2 supaya bgn pagi esok still bernyawa. Haha!

UTP mengalami krisis air selama 3 hari berturut2. Asek on and off jek tp most of the time mmg off laa. Tgh2 demam kene ngangkut air kat pili bomba. Sgt menyakitkan hati. Today is Friday, my "sweat day" di mana rutin mingguan saye adalah bermain badminton dgn tunang saye. Walaupun demam saye still nak main. "Awak, kalau saye main cam pompuan arini sori ek? Saye kan demam" Itulah peringatan saye kpd tunang saye sblm bermain. Zak hanye tersengeh dgn kebajetan saye yang bajet main ganas cam lelaki. Huhu...

Tapi yang nyata saya sangat energetic. Trust me, playing your favour…

What a Day!

Sejak kembali ke UTP nie, selain sibuk dgn urusan sendiri, saye juga sgt sibuk dgn urusan orang lain. Tlg amikkan transkrip member2, tlg pos-kan itu ini, tlg tanyekan itu ini kat ACS, tlg antakan report, tlg carikan homestay utk grad dan byk lagilaa... Sebbaik saye extend, ade gak org yang leh tlg jadi runner kat UTP ni.

But not today okay!! Today is a hell day. Takde air dari pagi sampai petang. Mcm skolah asrama bantuan kerajaan la plak. And I'm having flu today. Di saat saye baru meletakkan kepala ke bantal setelah makan ubat selsema, I got like 10 sms and berapa call ntah. Lost track sbb dah under drug. Heh! Saye terpakse silent-kan henfon dan ini membuatkan saye bangun tido lmbt sbb alarm clock pon tak berbunyi skali. Huhu....

So, sorryla tak dpt nak entertain semua org arini. Catch me back later coz I'm in a mess now. I hate flu. It makes me feel weak and I can't stand feeling weak.... Cpatla ader airrrr!!!!
P/S: Thanks Ju Azwa for visiting me. Sorry, tak mampu entertai…

Reunion

My last school was MRSMPC (Form 4 - Form 5). Selalu dgr ura2 mrsmpc nak buat reunion tp slalu ter-postpone kerana dak2 mrsmpc semua cemerlang. Ramai di oversea, ramai yang dok jauh2, ramai yang busy membina mase dpan dan sebagainya. Bile terdengar ura2 nak buat reunion, saye mesti akan cakap "Ah, kene kurus ni. Nnt seme pengsan"

Tu baru mrsmpc, masa di mana badan saye dah start menggebu dah time tu. Haha! Kalau dak2 SMK Tg Mahmud (Form 1 - Form 3) yg nak buat reunion, mesti saye lagi kaget sbb saye kene double-kan kekurusan saye. Mase kt Tg Mahmud saye sangat kurus. Pinggang dlm 25 inci jek. Sekarang.. hmmm... rahsia!

Tapi, apa yang akan berlaku adalah, sekolah rendah saye SK Kg Raja yang mahu buat reunion!!!So, saye tak tahu nak kurus mcm mane lagi dah. It is totally impossible to convert my shape to the one during my sekolah rendah time. Haihh, sure ramai yang pengsan mase reunion tue. Dahlah nak buat di hari raya ke-3. Sure hari raye mereka sgt bermakna sbb dapat gelak tgk …

Rakan Masjid Part 2

Hehe..lama tol baru kuar Part 2. Plan dh xmo sambung tp x best plak hanging, ade opening tp xde closing. So, Part 2 ni just buat syarat. Tetibe rase nak sambung topic nie sbb peristiwa yg berlaku di rumah saye a few days ago.

Kakak kpd boifren seorang housemate saye (junior) tgh tenat & nazak because of kanser. So mlm tu ramaila my other housemates and kwn2 junior tu dtg gather kt blk utk buat bace yasin. Unfortunately saye tgh uzur so xley join bace yasin same. But, what I want to stress here is, saye sgt2 tersentuh dan terharu dgn situasi tue. I mean, hubungan mereka baru sekadar boifren-gelfren (but a serious relationship laa) tp kwn2 junior tu bersatu hati utk doakan yg terbaik buat mereka.

Then, saye recall blk sejarah relationship saye dgn tunang saye. We both used to join Rakan Masjid tp sbg AJK biasa. Saye join cume utk pengisian jiwa saye, saye tak mampu bawa lebih jauh. FYI, saye mula mengenal long sleeve, anak tudung, sarung kaki and pakai tudung properly during my 2 year…

Homesick Lagi

What's wrong with me? I really miss my family. And they miss me too. They bought a web cam just to see my face via YM but they never knew that without a webcam from my side they still cannot see me. Huhu... Gonna buy one soon.

Last night they made a gathering in front of the webcam, except one of the twins, Piji (he's in UITM now) and my elder brother (of course he was busy working). So as usual I would make all the jokes in the world. It was really entertaining to watch them laugh at my jokes.

Thanks mom for understanding me and for letting me extend for another semester here in UTP. I know that graduating earlier will cherish you mom, but by extending to one more semester it will cherish lots of others mom... Miss u all guys. Take good care. 4 months won't be too long and we'll be reunited again.

Again, am I really homesick? Because once again my fiance is not here in UTP. Yeah, he's a good and responsible kid, so kene selalu balik to take care of his family stuff. …

Durian

Semalam saye sgt mengidam nak makan durian. Dah lama ngidam actually tp semalam baru dapat peluang nak makan. Couldn't think of anywhere else selain Batu Gajah sebab selalu nmpk ade org jual kat tepi jalan. So, pegi isi minyak RM30 utk ke Bt Gajah.

I was looking at the other fruits when Zak started the conversation with the seller. Sedar2 je seller tu tanye nak bape bijik. Saye pun dgn innocentnye cakap 3 bijik. Wahh rupe2nye durian tu kire ikut kilo, so we had to pay RM30 for 3 durians yesterday. Terkedu medu saye dibuatnye. Ape gile mahal! Kalo kat pasa malam leh dapat RM10 selonggok.
Dlm kete rase down + bersalah kerana telah mengikis duit tunang saye sbyk RM30 utk 3 bijik durian. Lpas tu kami ke pasar malam. Disebabkan rase bersalah yang amat dasat, semua perbelanjaan di pasar malam ditanggung oleh saye yakni sebanyak RM20.
So, kesimpulan yang boleh dibuat, kami telah berjaya menghabiskan RM80 dlm masa sehari hanya utk makanan dan petrol. Lepas nie, saye takkan makan durian sel…

Final Semester Part 1

Owh, just realized that I haven't been blogging for a while even though adela 3-4 org yg tak jemu pakse saye update blog. Sorry babes, couldn't make it.

The 1st week in UTP was kinda hectic. I went to all classes to choose the best 4. Clashing was a real damn factor that made me feel tired throughout the week. And it took time to re-adapt myself here after being pampered real nice at home before. Hehe...

During the 2nd week, all those crappy things seemed to fade away slowly. Really enjoy my new life here now. And it is more enjoyable when you spend it with your loved one. 5 tahun dok kat UTP nie, I never got a chance to play sports kecuali jogging, tue pon only a few times in a year. But this morning, I went playing badminton with my fiance. Finally, I could produce bulks of honest sweat!

Last semester, saya cuma tukar cadar sekali jek sbb really had no time to sleep. Malam je waktu yang membolehkan badan saye menyentuh tilam tue. But for this semester, my head seems to have a v…

French Language

Arghh! Isnin lepas dah start skolah balik. Pegi kelas dari pagi sampai petang sbb nak survey which subject suits me well. Dahla puase, sgtla penat. Last Tuesday, I went to French class dgn bersemangatnye. Mmg bajet konfem nak amik subjek nie laa. Tapi end up msk jek klas, x sampai stengah jam dah x saba nak kuar klas. The class was too crowded and filled with lots of foreigners. Diorang sgtla tinggi, saye dok row ke 4 pon dah x nmpk pape kat dpan.
Pastu, susahhhnyerrrr cakap French!!! I couldn't even pronounce the lecturer's name. Bonjour. Jemapelle Kunaz. Haha! dlm blog leh la blagak. Dlm klas, I felt like a moron hamster. Orang lain ckp French dgn gembiranye, saye berbelit2 lidah sekor2 dlm kelas tuh. And 60% of the coursework goes to the spoken ability. Haihh! Crapp! Abih jek 1st class trus drop subject tu dgn konfidennyer. Haha!
Nak amik for fun mmg fun. Kalo ade opportunity in future utk blaja language nie pun saye akan amik. But, I won't take it as a subject. Di semes…

Homesick?

Zak balik rumah kejap, rumet xde lagi, UTP tgh hujan, and mp3 kat komp lak saje2 play lagu2 jiwang - 4 faktor yang telah berjaya men-trigger-kan rasa syahdu di hati. Huhu...
Hmm, hujan2 cani teringat lak suasana hujan kat rumah haritu. Kebetulan kawan abah ade kasi ubi, so saye rebus and makan ramai2 sewaktu hujan. Pekena lak dgn kopi panas. Mmg rase kampung abess! Huhu... Masih merindui bau kampung nie...
Rindu tgk cite Durrani 9-9.30 dgn mama and cite Susuk 9.30-10.30 dgn abah.... Rindu kasi ayam and burung makan tiap pagi lepas jemur kain... Rindu bertumbuk dgn adik bongsu.... Rindu merepek and gelak2 dgn family.... Rindu jage nenek kat umah....
Haihhh... 5 thn hidup kat UTP nie x pnah2 homesick. Nie dah tua bangka nak grad tetibe homesick lak. Heh! Owh, mungkin ini bukan homesick. Ini cuma sekadar satu kesunyian yang memerlukan pengisian. Zakuan! Sile balik UTP dgn segera! Ini adalah satu arahan! Huhu....

Engagement Day Part 5

Image
Gambar dah siap! As promised, nie a few gambar tunang saye 07.07.07 yang lalu. Hmm.. sgt byk gambar sampai kelabu mate nak choose yang mane. Dahlah kontek lens dah kelabu, so 2 kali kelabu. Wahaha! So, enjoy the pics!
Montage yang Syazwan dah wat sesiap

Aksi gedik di ranjang
Tempat kejadian tiara tersangkut di langsir

Berdua lebih baik....
With our parents
With my biological grandma, the only one left....
Ahh.. terase seperti Puteri Cahaya. Muehehehe....
Hmm.. tu jela kot. Lenguh tangan nak upload bebanyak. Hehe... Kalau nak tgk semua gambar kene tengok dlm photo album tp x sure bile boleh upload. Owh, thanks a lot to cameraman Syazwan for the wonderful photos. Panjang umur jumpe lagi. End of story....

Back to UTP

Dah 2 hari kat UTP. Yeayy! 1st day sampai dah almost midnight sbb spent time dgn family tunang saye dulu. Huhu... Wahh! Baru tinggal sebulan, macam2 perubahan dah berlaku kat sini. Jejantas dah siap and sgt cun pd waktu malam, traffic dpan gate UTP pun dah siap seme, traffic light dah functions, kat Batu Gajah dah ade Pizza Hut, kedai baru dah banyak buke, kedai lama dah byk cat baru and bykla new construction yang moden kat sini.
Masuk jek gate UTP, hati saye berase sgt girang tgk lampu2 kat padang and masjid. Sgt indah! Pastu angkat barang msk room pon excited gile, muke berseri2. Tak sangka saye begitu sayang kat UTP nie. Yerla, kat sinila saya belajar byk bende ttg life, kenal ramai kawan yang best and kat sini jugak saye temui cinta sejati. Ececece.... Haha! Love u UTP!
And, sgt tak sangka saya sgt bergembira walaupun sedar dgn kenyataan yang saya takkan jumpe byk familiar faces lagi kat sini. Owh. smlm saye gi JJ, jumpe ramai dak batch. Sgt seronok sampai rase nak peluk2 diorang. …

ESU

Ring! Ring! Telefon bimbit berdering. Saye angkat. Pemanggilnye seorang perempuan yang agak rock tapi agak kelam kabut and cakap laju giler.

ESU : Hello, boleh bercakap dgn Engku Nur Nazuha?
Saye : Yer, saye la tue (hehe)
ESU : Ok, akak dari ESU. Akak nak tanye, adik dah submit semua sijil kat ESU ke utk report duty?
Saye : Blum lagi kak. Saye ade 1 semester lagi kat sini. Knape kak?
ESU : Eh ye ke? Awak extend ke?
Saye : Ye kak (sob sob..) nape kak?
ESU : Laaa ye ke... xde, dlm sistem ckp awak dah habis blajar
Saye : Dah tu knape kak?
ESU : Xde pape, tanye jer.. So bile habis blajar?
Saye : Bln 12 ni kak. Nape kak?
ESU : Owh, hujung tahun nie dah habis la ek? Ok2. Hehe.. Xde pape...
Saye : Kak2.. leh tak saye nak tau result interview saye aritu?
ESU : Xleh, kene tunggu abih blaja.
Saye : Owh, ok thanks kak
ESU : Ok bye!

Damn! Ape nie.. jawab jerlaaa orang tanye. Tak suke laa saspen2 nie. Hissss!!!!

1 Rejab

Harini 1 Rejab. Mama ajak saye and abg saye puase sunat arini. Whoaa! Sgt besar penderitaan berpuase pd harini. Rase lembik cam tahi lembu (x senonoh sungguh perumpamaan itu). Pukul 3 tue mmg dah nazak sgt2 dah. Jalan pun merangkak2. Kene marah kat mama sebijik. Katenye saye cam budak darjah 1 baru blajar puase. Sob sob...
It's not the matter of lama tak puase (btul gak sket2 actually), but the thing is, nie 1st time puase time bercuti lama di rumah. Before nie makan non stop and tetibe arini kene stop makan. Perit tuee! Hehe. Di rumah pulak ade sebakul durian. Adik saye bgn jek tido trus mntk kopek durian. Kat rumah nie hanye saye and abah saye yang reti kopek durian. Haih, ade adik laki ramai2 pon pondan seme~~~ huhu...
Dlm kul 7.20 saye tolong abg saye balut hadiah perfume dia nak kasi kat awek dia. Sblm tue saye ade remind abah saye yg tgh bace paper kat ruang dpan, suh sound cpat2 kalo dgr azan kat masjid. Sgtla kelakar bile abah saye tetibe berlari dgn girangnye sambil mengum…

Fotopages

This time, the semester break seems so wonderful. I'm having all the time in the world - got time to read other people's blogs and view lots of fotopages. I never knew how to use fotopages before. I could just browse the main page of any fotopages and didn't know how to move to the next pages. So freaking stupid! But as I visited lots and lots of others' fotopages, I've found out that fotopages is damn cool, so I've created one account there. Haha!

But, never expect to find any superb photos in my fotopages. Jika blogspot adalah tempat utk saya merepek secara bertulis, maka fotopages adalah tempat utk saya merepek secara bergambar. Hikhikhik. I always find my own way to entertain myself and merepek is one way of happiness. Lately, adik2 saye dah tak layan sgt saye merepek kat rumah nie, so terpakse merepek secara online.

Lagipun, blogspot kan ade limit utk letak gambar. So, after this, I don't have to worry about the size limit because I could just link the p…

Result

Result dah kluar semalam. Alhamdulillah, nie antara GPA tertinggi yang saye pnah score kat UTP nie and peningkatan yang sgt ketara berbanding last sem. Tp cam biasela kan, CGPA akan selalu naik dgn slow and malasnyer. Walopun dah puas hati dgn result tue, ade satu bende yang saye gile gaban tak puas hati, yakni result utk subjek EMS, subjek menghafal ajaran Dr Shark.

Hey, tue adelah subjek pertama yang saye berkeyakinan sgt tinggi utk score A. Coursework saya 38/40 utk subjek tue and jawapan final saya hafal satu persatu. Kinda upset la bile tetibe end up dapat B for that subject. B tu, not B+ or A-. Kalo ikutkan rase geram saye, nak jek saye remark paper tue. Tapi melampau la kan B pun nak remark. Huhu....

Niela yang dikatakan rezeki kan. Takde rezeki la nie... Haihh.. xpe2.. kene selalu bersyukur dengan ape yang sedia ada and kene selalu ingat, di sebalik sesuatu akan ade hikmahnyer.... Sob sob.. sampai hati u Dr Shark kasi B kat I... sob sob... Huhu...